Hurtigruten utsatt for «omfattende dataangrep»

Rederiet prøver å komme til bunns i om sensitive opplysninger har lekket etter angrepet. Selskapet antar at det dreier seg om et løsepengevirus.

 • Fabian Skalleberg Nilsen
 • Eivind Bøe
Publisert:

Saken oppdateres...

Hurtigruten avdekket natt til mandag et omfattende dataangrep. En rekke systemer er nede, skriver rederiet i en pressemelding mandag.

Hurtigruten opplyser til E24 at deres tekniske eksperter antar at det er snakk om et løsepengevirus. Selskapet jobber med å få oversikt om kundeopplysninger eller informasjon av forretningsmessig karakter har kommet på avveie.

I en separat børsmelding går det frem at Hurtigruten ikke venter en betydelig finansiell effekt av dataangrepet.

Rederiet jobber med myndighetene og samarbeidspartnere for å få oversikt, samt begrense spredningen og skadene av angrepet.

– Dette er et alvorlig angrep. Hele Hurtigrutens globale IT-infrastruktur ser ut til å være påvirket. Hurtigruten har iverksatt omfattende tiltak for å begrense skadeomfanget av angrepet, sier Ole-Marius Moe-Helgesen, konserndirektør for IT i pressemeldingen.

Les pressemeldingen fra ​Hurtigruten

På grunn av dataangrepet er nettsidene til Hurtigruten nede mandag ettermiddag. Selskapet varslet natt til mandag relevante myndigheter og er i dialog med dem om håndteringen videre.

– Vår fremste prioritet nå, er å sikre trygg og god drift for alle gjester og ansatte. Vi jobber med alle tilgjengelige ressurser for å isolere effektene av angrepet og begrense skadene det kan gjøre, sier Moe-Helgesen.

Les også

Dataangrep mot Norges største IT-konsulentselskap

Les også

Telenor presset for millionbeløp etter dataangrep

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aksjelive
 2. Hurtigruten
 3. Dataangrep
 4. Datasikkerhet
 5. IT-sikkerhet

Flere artikler

 1. Alvorlig datainnbrudd på UiT Norges arktiske universitet

 2. Politiet etterforsker dataangrepet mot Hurtigruten

 3. Økt uro for datatrusler etter angrep mot oljeledning i USA

 4. Rørledningsnett fortsatt nede etter hackerangrep i USA

 5. McDonald’s rammet av dataangrep