Mester Grønn-sjefen ut mot politikerne: – Er man bedriftsleder, er man en dritt

Mester Grønn-sjef og deleier Erling Ølstad sier han er oppriktig lei seg på Norges vegne. Men å flytte til Sveits har han hverken lyst eller samvittighet til.

FRYKTER FLUKT: Skatte- og avgiftstrykket gjør at norske bedriftseiere som bor i Norge har en stor ulempe i forhold til utenlandske eiere av norske selskaper, mener Mester Grønn-sjefen. Han venter flere utenlandske oppkjøp.
Publisert: Publisert:

– Vi trenger at det er en forståelse for hvordan det er å drive bedrift i Norge, sier Erling Ølstad.

Det opplever ikke Mester Grønn-sjefen at det er nå.

– Hvis du er fotballproff, er du stjerne. Men hvis du er bedriftsleder, så er du jo egentlig en dritt. I alle fall virker det sånn på kommunikasjonen til Arbeiderpartiet og LO.

E24 møter 63-åringen på Kjøpesenterkonferansen på The Qube ved Gardermoen.

Les på E24+

Tjente 50.000 på dropshipping: Dette er fordelene og ulempene

Ølstad forteller at blomstersalget går godt, samtidig som marginene skvises. Lavere lønnsomhet for importbedrifter som følge av svak krone er imidlertid ikke Mester Grønn-sjefens fremste bekymring.

Konferansens tema er «den nye hverdagen», hva som venter utover utfordringene her og nå. Ølstad peker på det han beskriver som et skott mellom myndigheter og næringsliv.

– Politikerne må begynne å snakke med dem som driver bedriftene, sier han.

Les på E24+

Uro etter bankkollaps: Dette bør du gjøre med aksjene dine nå

– Kan ikke bli i landet

Det er pause i programmet på The Qube. Forrige taler var Martin Schütt i gründerfabrikken Askeladden. Han gjorde et poeng ut av hvor få i Norge som ønsker å starte noe selv, og at andelen faller i takt med utdanningsnivå.

For nordmenn med masterutdanning er det snakk om under fem prosent, ifølge en Econa-undersøkelse.

– Det er kjempetragisk, for vi trenger gründerne. Vi trenger menneskene som har vilje. Og så kan du si at det hjelper litt når næringsministeren sier at «vi heier på gründerne». Men det nytter jo ikke å heie hvis situasjonen tilsier noe helt annet, sier Ølstad.

STABILT SALG: – Blomster er jo ett av de produktene som normalt sett har klart seg bra i gode og dårlige tider. Produktene våre understreker alle livets hendelser, enten det er sorg eller glede, sier Ølstad.

Han mener at kostnadsøkninger «på alle områder», deriblant skatter og avgifter, gjør at det å drive bedrift blir mer og mer utfordrende.

– Er du ung gründer med suksess i Norge i dag, så kan du faktisk ikke bli i landet hvis du skal beholde selskapet. Det er disse smarte menneskene politikerne trenger å legge til rette for. Da skapes fremtidens arbeidsliv.

– Mester Grønn hadde et overskudd på 100 millioner i 2021. Hvor utfordrende er situasjonen egentlig?

– Overskuddet ble mer enn halvert i fjor. Basert på en omsetning på halvannen milliard, er det ikke mye å sitte igjen med rundt 2 prosent. Og det blir ikke noe bedre i år. Så det er i seg selv investeringshemmende.

Tallene for 2022 er ikke offentlige ennå.

Har ikke samvittighet til å flytte

Økt arbeidsgiveravgift for alle som tjener over 750.000 kroner, sammen med kraftige prisøkninger generelt, gjør at Mester Grønn-sjefen spår røffe tider for næringslivet fremover.

– Jeg tror vi kommer til å få mye høyere konkurstall. Og at det vil sjokkere politikerne litt.

Legger man høyere formuesskatt til miksen, er det ikke rart mange formuende rømmer landet om dagen, mener Ølstad.

– Mange har jo dratt til Sveits allerede, og det er sikkert flere som ønsker å dra. Samtidig forsøker politikerne å sette opp stengsler for dem som vil ta med seg pengene ut, men det hjelper jo ikke å mure folk inne.

– Vi har politikere som har en oppfatning av at om du driver butikk, så har du en Sareptas krukke på bakrommet, sier Mester Grønn-sjefen.

– Har du vurdert det selv?

– Nei, absolutt ikke. Vi er et fantastisk team med mennesker fra mer enn 22 nasjoner, og har folk som har vært hos oss i 35 år. Derfor har ikke jeg samvittighet til å flytte ut. Det er det nok mange andre som kjenner på også, men så ender de opp med å bli presset ut fordi skatte- og avgiftstrykket i Norge etter hvert blir for mye.

Erling Ølstad er oppført med 24,6 millioner kroner i formue ifølge skattelistene. Han hadde inntekt på 6,4 millioner og betalte 2,2 millioner i skatt i 2021.

Mester Grønn ble stiftet i 1983 av Erling og broren Ola Ølstad. De har overført store deler av eierskapet til barna.

Les på E24+

Tre eksperter om boligvåren: Kan få ketchupeffekt

Nesten halvparten til utlandet

I tillegg til Sveits-flukt, er salg av norske bedrifter til utenlandske investorer noe Mester Grønn-sjefen frykter.

– Jeg tror det er mange bedrifter som kan bli solgt ut av Norge. Det går litt under radaren. Vi har fått tre seriøse henvendelser bare det siste året.

– Er det flere forespørsler enn vanlig?

– Ikke flere, det har alltid vært noen. Men nå ser man at andre norske bedriftseiere selger, så dermed rettes fokuset mot norske selskaper som gjør det bra. Det gjør nok at det er mange flere som teller på knappene.

Advokat Harald Hellebust i Wiersholm, som hovedsakelig jobber med kjøp og salg av virksomheter, forteller at Norge har en veldig høy andel av utenlandske oppkjøpere når selskaper selges.

– Historisk har vi sett at andelen ligger mellom 40 og 50 prosent, sier han.

FIRE AV TI: Advokat og partner Harald Hellebust i Wiersholm har tall som viser at 40 prosent av de norske selskapene som har blitt kjøpt opp i perioden 1. januar 2022 til 17. mars 2023, har hatt utenlandske kjøpere.

Wiersholm følger utviklingen tett. Også Hellebust tror det er enkelte som vil velge å selge virksomheten som følge av høyt skattetrykk.

– Mange bedriftseiere må bruke ganske mye av overskuddet på å betale formuesskatt. Jeg tror at formuesskatten i kombinasjon med høy utbytteskatt kan få folk til å selge virksomheten sin. Gitt den høye andelen utenlandske kjøpere, er det ganske stor sannsynlighet for at salget da skjer til et utenlandsk selskap. 

Det er en trist utvikling, mener Ølstad.

– Den bedriftseieren som selger har kanskje vært støttespiller for et bedriftslag eller bidratt når noen har hatt det litt vanskelig. Hva skjer da, hvis et utenlandsk oppkjøpsfond tar over? Jo, da mister lokalsamfunnet den gode støtten.

– Jeg er oppriktig lei meg på Norges vegne.

E24 har tilbudt finansdepartementet og næringsdepartementet å kommentere saken. Sistnevnte opplyste fredag at næringsminister Vestre ønsket dette, men vi mottok ikke noe svar i tide.

Publisert:

Her kan du lese mer om