Dagligvaretopper uenige om importvernet: – Kunne fått flere kjeder

Hadde importvernet blitt redusert, kunne norske matbutikker hatt utenlandske konkurrenter, tror Norgesgruppen-sjefen. Men å rive tollmurene er ikke løsningen for norsk dagligvare, mener Rema-Reitan.

NORSK KONKURRANSE: Rema 1000-topp Ole Robert Reitan (til venstre), Norgesgruppen-sjef Runar Hollevik og Bunnpris-styreleder Christian Lykke konkurrer ikke mot noen utenlandske kjeder. Sistnevnte vil kutte importvernet helt ut.
Publisert:

Etter det kraftige prishoppet på dagligvarer i fjor, ble importvernet trukket frem som et hinder for konkurransen.

Enkelte landbruksprodukter har høye tollsatser, men regjeringen har ikke ønsket å røre dette. Tollmurene er «elefanten i rommet», mener kritikere.

E24 har spurt norske dagligvaretopper om saken. I korte trekk:

  • Kiwi- og Meny-eier Norgesgruppen tror vi hadde hatt flere utenlandske aktører uten et så sterkt importvern.
  • Coop er åpen for justeringer så lenge man tar hensyn til norsk landbruk.
  • Rema 1000 mener det ikke er dette man bør ta sikte på å endre.
  • Bunnpris ønsker at hele importvernet fjernes.

Importvernet består av høye tollsatser ved import av gitte landbruksprodukter. Eksempelvis er det over 400 prosent toll på import av lammekjøtt. Hensikten er å beskytte det norske landbruket.

Les på E24+

Norge var første land Lidl ga helt opp: – Nå er det verre enn noen gang

Høyre og Venstre åpner for justeringer

I forrige uke la Høyre og Venstre frem et forslag om å utrede justeringer på importvernet.

De viser blant annet til Konkurransetilsynet som mener det kan være unødvendig dyrt å importere visse matvarer til Norge.

Runar Hollevik, konserndirektør i Norgesgruppen, er enig i at det trolig hadde vært flere aktører å forhandle med på leverandørsiden hvis importvernet hadde vært svakere.

– Det ser vi jo på markedsstrukturen i Sverige og Danmark, at det er flere leverandører.

KONKURRANSEDYKTIG: Norgesgruppen-sjef Runar Hollevik mener Kiwi og Meny drives godt nok til at de skulle klart å konkurrere godt også mot utenlandske aktører.

– Det kunne også lagt til rette for at andre aktører på kjedesiden hadde kommet til Norge. Fordi de kunne tatt med seg det de er gode på i sitt marked, sier han.

Hollevik legger til at han mener Norgesgruppens kjeder, som Kiwi og Meny, driver effektivt og at de skulle klart å konkurrere godt også mot utenlandske aktører.

Les på E24+

Nå krever over 1000 eksperter pause i utviklingen av kraftig kunstig intelligens

– Har fungert godt

Både Hollevik og Rema 1000-topp Ole Robert Reitan poengterer at importvernet og resten av landbrukspolitikken har bred støtte på Stortinget.

– Det er et rammeverk vi må forholde oss til, men som det sies i media er importvernet med på å legge strukturen for dagligvaremarkedet vi har i Norge, sier Hollevik.

Reitan mener samtidig at den norske landbruks- og bosetningspolitikken har fungert godt for oss «i mange, mange år».

– Jeg tror det er andre ting som er bedre egnet til å sørge for økt konkurranse i det norske markedet, sier han.

IKKE DYRT: Ole Robert Reitan korrigerer E24s journalist når han blir spurt om Norges høye matpriser. I forhold til kjøpekraft er maten slett ikke så dyr her til lands, poengterer Rema-toppen.

Reitan trekker frem å regulere forhandlingene mellom dagligvarekjeder og -leverandører. Rema 1000 er sterke pådrivere for å forby såkalt usaklig prisdiskriminering.

Hvis leverandører forbys å forskjellsbehandle ulike kjeder uten saklig grunn, mener Reitan at det blir lettere å etablere nye selskaper i norsk dagligvare.

– Dette kommer til å skape mer konkurranse og er viktigere enn å gjøre noe med enn tollvernet, sier han.

Coop-sjef Philipp Engedal sender følgende uttalelse via Ingvill Størksen, direktør for myndighetskontakt:

«Coop motsetter seg ikke justeringer av importvernet så lenge det tas hensyn til norsk landbruk. Vi satser på norske varer, og er opptatt av å fortsatt kunne tilby forbrukerne et godt utvalg norske kvalitetsprodukter.»

Les også

Konkurransetilsynet glad for priskrig på mat: – Skal være slitsomt å tjene så mye

Ønsker direktestøtte til bonden

Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop står for så å si all omsetning i det tradisjonelle dagligvaremarkedet. Neste aktør på listen er Bunnpris med 3,5 prosent markedsandel.

Styreleder og medeier Christian Lykke har i en årrekke vært overbevist om at det beste svaret på hvordan man senker prisene på mat i Norge er å fjerne importvernet fullstendig.

VIL AVVIKLE: Christian Lykke er sønn av Bunnpris-gründer Trond Lykke. Han ønsker importvernet vekk.

– Det ville vært en glede for mange familier, sier han.

– Det ville vel i så fall gått hardt utover landbruket?

– Hvis det å ha grønne nedbeitede arealer på Vestlandet betyr veldig mye, kunne vi heller hatt en form for direktestøtte til bøndene. Så mye penger på en så liten gruppe, som også er misfornøyd med resultatet, er en meningsløs bruk av ressurser.

Les også

Rema-Reitan mener matprisene er for lave

Lei av å få skylden

Lykke mener at alle de andre tiltakene som regjeringen jobber med er håpløse.

Han sier han er lei av å få skylden for matvareprisene, å bli uglesett med anklager om at han og andre «dagligvarebaroner» skor seg på høyere priser.

– Å fjerne importvernet løser alt. Om det så er tilgangen på produkter, priser, utvalg eller antall aktører.

– Ville det ikke blitt vanskeligere for dere også om det ble lettere for utenlandske aktører?

– Kanskje, kanskje ikke. Vi hadde fått markedsandelene vi hadde fortjent. Det må man tåle hvis man skal være i en markedsøkonomi. Men jeg tror vi hadde hatt en kjempefordel om vi kunne fått varer fra hvor som helst.

Hva mener du om importvernet?

Publisert: