Ny æra for varehandel

Virke: Mindre julehandel på kjøpesentrene i år

Nordmenn har lagt igjen mindre penger på kjøpesentrene i ukene før jul, viser ferske tall.

NEDGANG: Omsetningen faller på kjøpesentrene.

Sara Johannessen / SCANPIX
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Omsetningen i butikker tilknyttet kjøpesentre har falt 1,2 prosent i årets julehandel, sammenlignet med samme periode i fjor. Det viser en fersk analyse fra Kvarud Analyse, utarbeidet for Virke.

– Vi har opplevd noe nedgang i desember sammenlignet med i 2018. Totalt vil nok ikke omsetningene bli like høy som i fjor på kjøpesentrene, men vi har sett en betydelig økning i handel på nett. I år får vi også en ekstra handledag før jul, som nok kan balansere den totale omsetningen noe, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel i meldingen.

Analysen baserer seg på omsetningen i 190 kjøpesentre over hele landet i perioden uke 46–50 (11. november – 15. desember).

Handlet mindre klær

Butikker i kategorien klær, sko og vesker opplevde en samlet nedgang i omsetningen på 5,9 prosent i perioden. I kategorien spesialbutikker var fallet på 3,5 prosent, mens mat og drikke falt 0,1 prosent. På motsatt ende av skalaen økte omsetningen 2,8 prosent i butikker som selger varer til hus og hjem.

Forrige uke var en særlig svak uke for kjøpesentrene. I uke 50 falt omsetningen i alle landsdeler over 3,5 prosent sammenlignet med samme uke året før.

Verst gikk det utover Midt-Norge og Østlandet som opplevde et omsetningsfall på 7,3 prosent i perioden. I Nord-Norge falt omsetningen med 5,1 prosent, mens Vestlandet og Sørlandet noterer en nedgang på henholdsvis 4,9 og 3,5 prosent.

Ved utgangen av uke 50 var det ni dager til jul, én dag mer enn på samme tid i fjor.

Les på E24+

Derfor fungerer ikke resesjonens røde varsellampe

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Ny æra for varehandel
  2. Virke
  3. Julehandel
  4. Kjøpesenter

Flere artikler