– Vi har ikke fulgt opp karanteneregler godt nok

Hurtigruten-sjefen legger seg flat og sier de kunne unngått situasjonen selskapet nå står i. Rederiet varsler nå granskning av egen håndtering av saken.

Samme dag som regjeringen kritiserte Hurtigrutens håndtering av smittevernloven, og politiet undersøker om det har forekommet brudd, la rederiets toppsjef seg flat på en pressekonferanse mandag kveld.
Publisert:

– Jeg skal starte med å være grenseløst ærlig. Vi har sviktet. Vi har gjort feil. Det vi ser nå er ikke det Hurtigruten skal stå for eller det hurtigruten skal være. På vegne av selskapet beklager jeg det på det sterkeste, sier Daniel Skjeldam, toppsjef i Hurtigruten under en pressekonferanse mandag kveld.

Rederiet har vært i hardt vær de siste dagene da det har blitt avdekket smitte hos flere av de ansatte om bord på MS Roald Amundsen, og videre smitte hos flere av Hurtigrutens gjester like før helgen.

Hurtigruten-sjefen sier selskapet kunne unngått situasjonen om de hadde fulgt opp karantenereglene bedre, og hatt bedre informasjonsflyt internt.

Skjeldam sier smitten er sentrert rundt mannskap som kommer fra Filippinene.

– Vi vet at vi ikke har fulgt opp utenlandsk mannskap og karanteneregler på en god nok måte om bord. Det gjelder 16 av mannskapet på Roald Amundsen fra Filippinene. I dag må alle som kommer utenfor Norge på karantene på hotell i 10 dager og ta norsk smittetest før ombordstigningen. Det burde også vært gjennomført for mannskapet på Roald Amundsen.

Les også

Regjeringen strammer inn for cruisetrafikk

Les også

Politiet oppretter sak etter coronasmitte på Hurtigruten

Gransking

DNV GL skal nå granske selskapets prosedyrer, en uavhengig gransking som selskapet selv har initiert.

Fem gjester har testet positivt for coronaviruset, og 36 medlemmer av besetningen. Fire ansatte har blitt lagt inn på sykehus.

Politiet har nå opprettet sak om mistanke om brudd på karanteneloven for flere av de ansatte i selskapet.

Tidligere i kveld meddelte regjeringen at man strammer inn cruisetrafikken i Norge, mye som følge av smitten om bord på Hurtigruten.

– Vi vet også at retningslinjene til Folkehelseinstituttet ikke er videreformidlet til de hos oss som er ansvarlig for å fatte beslutninger. Vi har blant annet blitt gjort kjent med dialog med helsemyndighetene via mediene. Det er en svikt i våre interne rutiner og førte til at vi fattet feil beslutninger. Hadde vi visst det vi vet i dag ville vi konkludert annerledes enn vi gjorde for noen dager siden.

Helseminister Bent Høie uttalte at tilliten til det norske rederiet er svekket.

Skjeldam svarer følgende på kritikken etter spørsmål fra journalistene i salen:

– Vi har forståelse for at helseministeren reagerer. Undersøkelsene våre viser at riktig informasjon fra ulike instanser ikke har kommet frem dit det skulle. Jeg håper vi kan opprette den tilliten.

– Jeg tar ansvar. Det er mitt ansvar som øverste leder i selskapet. Jeg legger meg flat, sier han.

Kansellerte før regjeringen strammet inn

Før pressekonferansen med regjeringen besluttet Hurtigruten å slutte å seile med cruiseskipene sine for en periode. Skjeldam sier de økonomiske konsekvensene av å ha skipene til kai ikke betyr noe akkurat nå.

Explorer II, Hurtigrutens datterselskap, skrev tidligere mandag i en melding at det vil koste selskapet 53,5 millioner korner i tapte billettinntekter at skipene ikke seiler.

– Har dere råd til å ha alle skipene til kai? 

– Det økonomiske er ikke relevant for oss i forhold til den avgjørelsen for den avgjørelsen er tatt fordi vi erkjenner at ikke vi har vært gode nok til å ivareta prosedyrene om bord. Og da ligger de til vi kan garantere det. 

– Besluttet dere å kansellere alle reisene fremover før dere fikk vite om regjeringens beslutning? 

Ja, vi tok den beslutningen i dag morges, sier Skjeldam.

Les også

​Hurtigruten stopper alle ekspedisjonscruise-seilinger inntil videre

Åpen og transparent

Hurtigruten har også fått kritikk for å prøve å holde tilbake informasjon om smittesituasjonen da Hadsel kommune ønsket å informere om smitten, ifølge VG.

På spørsmål fra VG om Skjeldam visste om dette, svarer han:

– Det er ikke vesentlig hvem som vet hva. Det vesentlige er at jeg tar ansvar for absolutt alle avgjørelsene i selskapet, sier Skjeldam.

Samtidig mener han at selskapet har ønsket å være så åpne om situasjonen som mulig, og at man ikke har holdt tilbake informasjon med viten og vilje.

– Vi har prøvd å informere så transparent som mulig de siste dagene. Dette er en alvorlig situasjon for oss. Det har vært informasjon som vi ikke har hatt som vi gjerne skulle hatt, og hadde vi hatt den informasjonen ville vi kommunisert annerledes.

– Føler du at eierne har tillit til deg etter dette her? 

– Det som er relevant for meg nå er at jeg skal rette opp i dette her, det er mitt ansvar alt som skjer i selskapet. Jeg skal rette opp i det og sørge for at vi kommer tilbake med den høye tilliten som vi skal ha til ha til oss. 

Les på E24+

Hurtigrute-sjefen ønsker mer avslappet kleskode i næringslivet

Publisert:
Gå til e24.no