Vil tidoble soljobbene

I løpet av noen år skal antall nordmenn som lever av å jobbe med solenergi tidobles, til 25000. I dag åpner Kongen et laboratorium som som skal forske på solenergi.

Paul Kleiven
 • STEIN ERIK KIRKEBØEN
Publisert:

Alle vil ha grønn og miljøvennlig energi. Statsminister Jens Stoltenberg vil ha nye, grønne arbeidsplasser. Forskningslaboratoriet, som Kongen i dag åpner ved Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller, skal blant annet jobbe tett sammen med et solforskningssenter som ble åpnet samme sted i februar. Senteret er et samarbeid mellom mange aktører fra forskning og industri. Sammen skal de to institusjonene bidra til å realisere alles ønske og statsministeren ambisjoner.

2500 nordmenn jobber i den hjemlige solindustrien, først og fremst med produksjon av solceller. Ambisjonen er at de skal være ti ganger så mange om fem til ti år.

– Og med de tunge industrielle aktørene som er på plass nå, så er den ambisjonen absolutt realistisk, forsikrer informasjonssjef Wiktor A. Wikstrøm jr. ved IFE.

Solenergi er et satsingsområde her i landet, og det vises også i ressursene som stilles til rådighet for det nye senteret. Det får 375 millioner kroner fordelt over åtte år.

Senteret skal være et støtteapparat for den norske solindustrien. Det skal bidra til at REC og andre aktører holder seg i verdenstoppen når det gjelder teknologi og vitenskapelig ekspertise. Helt konkret skal 23 doktorer 21 post.docs utdannes gjennom senteret, som også skal opprette en nasjonal forskerskole for solcelleteknologi.

På Kjeller ser de for seg at det innenfor solenergi det kan bygges opp et nytt, sterkt cluster her til lands. Et cluster er en klynge av institusjoner og bedrifter som til sammen danner et miljø som spenner over alt fra forskning og utvikling via finansiering og produksjon til salg innenfor et fagområde. Fra før har vi et shipping- og et offshorecluster her i landet.

Nå kommer sola.

Les mer på E24 her.

Publisert:

Flere artikler

 1. Milliardsatsing i tøft marked

 2. Betalt innhold

  «Solenergi er en vinnerteknologi»

 3. Betalt innhold

  «Forskning er bra, men markedet må dra»

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  – Miljøteknologi kan gjøre ørkenen grønn

 6. Betalt innhold

  Nå har subsea-klyngen fått global ekspertstatus