Fabrikkstans gir CO₂-mangel: Kan vare i to uker

En stengt Yara-fabrikk i Porsgrunn har ført til CO₂-mangel, og trolig vil den være stengt i to uker til. Det kan føre til produksjonsstans ved flere bryggerier.

FULL STANS: En nedstengning av Yaras ammoniakkfabrikk her på Herøya i Porsgrunn har ført til mangel på CO₂. Det rammer produksjonen ved bryggeriet Aas, og kan true flere andre i løpet av de neste ukene. I tillegg rammes vannrensingen i Oslo, noe som har gitt vanningsforbud. Yara håper å få startet anlegget i midten av juli.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

En nedstengning av en Yara-fabrikk i Porsgrunn har ført til mangel på industriell CO₂ i det norske markedet.

Det har ført til at flere bryggerier stenger produksjonen av kullsyreholdige drikkevarer, inkludert Aass.

Les mer: Aass bryggeri stanser ølproduksjon etter CO₂-mangel

Nedstengningen i Porsgrunn rammer nemlig selskapet Praxairs produksjon av flytende CO₂, som baserer seg på rågassen fra Yara-anlegget. Praxair overtok Yaras europeiske CO₂-virksomhet i 2016.

Når Yara-anlegget ikke leverer CO₂ fra sin rågass, må Praxair skaffe karbondioksid til sine kunder andre steder. Dét er for tiden svært vanskelig, fordi store deler av Europa mangler CO₂.

Praxair Norge erklærte i forrige uke force majeure overfor sine kunder, det vil si at selskapet ikke kan opprettholde sine kontrakter på grunn av uforutsette forhold.

Skaper store utfordringer

Yara-anlegget i Porsgrunn vil holde stengt i to uker til, og det kan skape utfordringer med alt fra vannrensing til bedøvelse på slakterier og produksjon av mat og drikkevarer.

Oslo kommune forbød denne uken innbyggerne å vanne hagene sine fordi det mangler CO₂ til vannrensing. Blir forbruket for høyt, risikerer innbyggerne å måtte koke vannet.

Flere bryggerier melder at de stenger produksjonen på grunn av CO₂-mangel.

«Kullsyre» er en eldre betegnelse på karbondioksid eller CO₂. I tillegg til å være en klimagass er CO₂ et industrielt produkt som brukes i brus og øl, for å hemme bakterier i vakuumpakkede matvarer, og til vannrensing og i slakteprosesser.

Les også

Aass bryggeri stanser ølproduksjon etter CO₂-mangel

Skyldes Yara-nedstengning

Mye av den industrielle CO₂-en som leveres i Norge er et biprodukt fra Yaras ammoniakkanlegg på Herøya i Porsgrunn, men dette ble stengt for reparasjon den 17. juni.

– Vi fikk tekniske problemer på ammoniakkanlegget på Herøya, så det er nedstengt nå. Det var ikke en planlagt stopp, sier kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Yara til E24.

– Hva fører dette til?

– Vi leverer CO₂ i Europa fra tre anlegg. Dette er ett av våre tre anlegg som produserer CO₂. De to andre leverer fortsatt, men i dette anlegget er det en midlertidig stans, sier han.

Har slitt i halvannen uke

Også Arendals bryggerier og Hansa Borg Bryggerier melder om at en uke til med CO₂-mangel vil kunne gå ut over produksjonen ved flere anlegg.

– Vi har slitt siden ammoniakkanlegget på Herøya ble stengt ned for halvannen uke siden. I Norge er dette hovedkilden til flytende CO₂, sier Lars Giil, konstituert administrerende direktør i Hansa Borg Bryggerier, til E24.

Selskapet produserer øl ved merket CB i Kristiansand, Borg i Sarpsborg og Hansa i Bergen, og produserer i tillegg Olden-produkter i Nordfjord.

Les også

CO₂-mangel kan ramme mikrobryggerier: – Bekymret for prisøkning

Det vil trolig ta minst to uker før ammoniakkfabrikken i Porsgrunn er i produksjonen igjen, slik at CO₂-produksjonen kan begynne på igjen.

– Vi regner med å få anlegget opp igjen i midten av juli, sier Tuman.

– Hvor lang tid tar det før CO₂-leveransene er oppe etter at anlegget starter?

– Det vil gå ganske raskt, sier han.

Setter inn alle ressurser

Yara-stansen skjer i en periode hvor flere ammoniakkfabrikker i Europa har periodisk vedlikehold, som ofte skjer mellom april og juni. Samtidig har flere av forsyningskildene for CO₂ i Europa uventet fått tekniske problemer, ifølge Praxair.

– Alle tilgjengelige ressurser er satt inn i reparasjonsarbeidet, og det er håp om at CO₂-produksjonen kan starte opp 12. juli, selv om det er usikkerhet knyttet til dette, sier administrerende direktør Sigurd Haukeli i Praxair i en pressemelding tirsdag.

– I mellomtiden jobber Praxair med å sikre leveranser av flytende CO₂ fra andre kilder, men må prioritere den tilgjengelige CO₂-en til kundene med førsteprioritet da det er mangel på CO₂ over hele Europa, sier han.

Les også

CO₂-mangel rammer vannrensingen: Forbudt å vanne i Oslo

Kan normaliseres i juli

Også i Storbritannia har det vært store utfordringer med tilgangen på CO₂, etter at tre av de fire største forsyningskildene har vært stengt. Det har ført til frykt for ølmangel under fotball-VM.

Les mer: CO₂-svikt truer øl- og matprodusenter i Europa: Frykter ølmangel under VM

– To større CO₂-fabrikker i Nord-England er nå i en oppstartsfase etter å ha vært stengt en periode. Hvis oppstarten går som planlagt, vil det bli enklere å skaffe gass ved skipninger til Norge utover i juli måned, sier Haukeli.

– Det vil i så fall bidra til å avdempe den mest kritiske situasjonen i Norge, sier han.

Hvis også Yaras anlegg i Porsgrunn starter opp igjen, vil situasjonen etter hvert normalisere seg, ifølge Praxair.

Frem til da vil selskapet prioritere leveranser til kunder som er viktige for liv og helse.

Les også

Stanser ølproduksjon etter CO₂-mangel

Les også

– Bekymret for prisøkning

Les også

Ny prisrekord for gammel vin

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Vin
  2. Yara

Flere artikler