Fabrikkstans gir CO₂-mangel: Kan vare i to uker
En stengt Yara-fabrikk i Porsgrunn har ført til CO₂-mangel, og trolig vil den være stengt i to uker til. Det kan føre til produksjonsstans ved flere bryggerier.
FULL STANS: En nedstengning av Yaras ammoniakkfabrikk her på Herøya i Porsgrunn har ført til mangel på CO₂. Det rammer produksjonen ved bryggeriet Aas, og kan true flere andre i løpet av de neste ukene. I tillegg rammes vannrensingen i Oslo, noe som har gitt vanningsforbud. Yara håper å få startet anlegget i midten av juli.
En nedstengning av en Yara-fabrikk i Porsgrunn har ført til mangel på industriell CO₂ i det norske markedet.
Det har ført til at flere bryggerier stenger produksjonen av kullsyreholdige drikkevarer, inkludert Aass.
Les mer: Aass bryggeri stanser ølproduksjon etter CO₂-mangel
Nedstengningen i Porsgrunn rammer nemlig selskapet Praxairs produksjon av flytende CO₂, som baserer seg på rågassen fra Yara-anlegget. Praxair overtok Yaras europeiske CO₂-virksomhet i 2016.
Når Yara-anlegget ikke leverer CO₂ fra sin rågass, må Praxair skaffe karbondioksid til sine kunder andre steder. Dét er for tiden svært vanskelig, fordi store deler av Europa mangler CO₂.
Praxair Norge erklærte i forrige uke force majeure overfor sine kunder, det vil si at selskapet ikke kan opprettholde sine kontrakter på grunn av uforutsette forhold.
Skaper store utfordringer
Yara-anlegget i Porsgrunn vil holde stengt i to uker til, og det kan skape utfordringer med alt fra vannrensing til bedøvelse på slakterier og produksjon av mat og drikkevarer.
Oslo kommune forbød denne uken innbyggerne å vanne hagene sine fordi det mangler CO₂ til vannrensing. Blir forbruket for høyt, risikerer innbyggerne å måtte koke vannet.
Flere bryggerier melder at de stenger produksjonen på grunn av CO₂-mangel.
«Kullsyre» er en eldre betegnelse på karbondioksid eller CO₂. I tillegg til å være en klimagass er CO₂ et industrielt produkt som brukes i brus og øl, for å hemme bakterier i vakuumpakkede matvarer, og til vannrensing og i slakteprosesser.
Aass bryggeri stanser ølproduksjon etter CO₂-mangel
Skyldes Yara-nedstengning
Mye av den industrielle CO₂-en som leveres i Norge er et biprodukt fra Yaras ammoniakkanlegg på Herøya i Porsgrunn, men dette ble stengt for reparasjon den 17. juni.
– Vi fikk tekniske problemer på ammoniakkanlegget på Herøya, så det er nedstengt nå. Det var ikke en planlagt stopp, sier kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Yara til E24.
– Hva fører dette til?
– Vi leverer CO₂ i Europa fra tre anlegg. Dette er ett av våre tre anlegg som produserer CO₂. De to andre leverer fortsatt, men i dette anlegget er det en midlertidig stans, sier han.
Har slitt i halvannen uke
Også Arendals bryggerier og Hansa Borg Bryggerier melder om at en uke til med CO₂-mangel vil kunne gå ut over produksjonen ved flere anlegg.
– Vi har slitt siden ammoniakkanlegget på Herøya ble stengt ned for halvannen uke siden. I Norge er dette hovedkilden til flytende CO₂, sier Lars Giil, konstituert administrerende direktør i Hansa Borg Bryggerier, til E24.
Selskapet produserer øl ved merket CB i Kristiansand, Borg i Sarpsborg og Hansa i Bergen, og produserer i tillegg Olden-produkter i Nordfjord.
CO₂-mangel kan ramme mikrobryggerier: – Bekymret for prisøkning
Det vil trolig ta minst to uker før ammoniakkfabrikken i Porsgrunn er i produksjonen igjen, slik at CO₂-produksjonen kan begynne på igjen.
– Vi regner med å få anlegget opp igjen i midten av juli, sier Tuman.
– Hvor lang tid tar det før CO₂-leveransene er oppe etter at anlegget starter?
– Det vil gå ganske raskt, sier han.
Setter inn alle ressurser
Yara-stansen skjer i en periode hvor flere ammoniakkfabrikker i Europa har periodisk vedlikehold, som ofte skjer mellom april og juni. Samtidig har flere av forsyningskildene for CO₂ i Europa uventet fått tekniske problemer, ifølge Praxair.
– Alle tilgjengelige ressurser er satt inn i reparasjonsarbeidet, og det er håp om at CO₂-produksjonen kan starte opp 12. juli, selv om det er usikkerhet knyttet til dette, sier administrerende direktør Sigurd Haukeli i Praxair i en pressemelding tirsdag.
– I mellomtiden jobber Praxair med å sikre leveranser av flytende CO₂ fra andre kilder, men må prioritere den tilgjengelige CO₂-en til kundene med førsteprioritet da det er mangel på CO₂ over hele Europa, sier han.
CO₂-mangel rammer vannrensingen: Forbudt å vanne i Oslo
Kan normaliseres i juli
Også i Storbritannia har det vært store utfordringer med tilgangen på CO₂, etter at tre av de fire største forsyningskildene har vært stengt. Det har ført til frykt for ølmangel under fotball-VM.
Les mer: CO₂-svikt truer øl- og matprodusenter i Europa: Frykter ølmangel under VM
– To større CO₂-fabrikker i Nord-England er nå i en oppstartsfase etter å ha vært stengt en periode. Hvis oppstarten går som planlagt, vil det bli enklere å skaffe gass ved skipninger til Norge utover i juli måned, sier Haukeli.
– Det vil i så fall bidra til å avdempe den mest kritiske situasjonen i Norge, sier han.
Hvis også Yaras anlegg i Porsgrunn starter opp igjen, vil situasjonen etter hvert normalisere seg, ifølge Praxair.
Frem til da vil selskapet prioritere leveranser til kunder som er viktige for liv og helse.