Varsler kraftig coworking-vekst: 8 av 10 skal utvide det neste året

Fleksible kontorløsninger eller såkalte coworking-kontorer vokser som aldri før, men en av veteranene i bransjen advarer mot utvanning av coworking-begrepet.

VOKSER: En av de tradisjonelle eiendomsaktørene som har gått kraftig inn i coworking de siste årene er Regus, som bruker merkevaren Spaces om sitt konsept med fleksible kontorløsninger. Her fra et av deres lokaler under utvikling i Oslo Sentrum.

Foto: Sindre Hopland
  • Sindre Hopland
Publisert:,

– Det blir nok vanskelig for de mindre å konkurrere fremover, flere kommer til å bli skviset ut av de større aktørene, sier analytiker i DNB Næringsmegling Thomas Ramcilovic som har utarbeidet en fersk rapport om coworking-bransjen i Norge, hvor ti av de største aktørene har bidratt med innsikt.

Rapporten viser at 8 av 10 selskaper ser for seg ekspansjon i løpet av det neste året.

Kun én aktør sier til DNB at de ikke venter å utvide tilbudet i løpet av de neste 12 månedene.

Over en treårsperiode venter samtlige aktører ekspansjon.

Les også

Kontorkrigen tilspisser seg: Wework etablerer seg i Norge

Vanner ut begrepet coworking

KONGELIG BESØK: Prins William av Storbritannia og hertuginne Kate besøkte Norge i 2018, og ble mottatt på Mesh av grunnleggeren Anders Mjåset.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Coworking er ingen beskyttet tittel, og enkelte av aktørene mener det gjør at enkelte aktører kaller seg noe de ikke er.

Mesh, som nå tilhører selskapet The Creaters Community som driver flere lokasjoner for coworking i Norge og Danmark, var et av de første slike konseptene her til lands. Gründeren bak Mesh, Anders Mjåset, mener dårlige konsepter vanner ut konseptet de selv tilbyr.

– Dette er fremdeles en umoden og uproff bransje. Det er mange som tilbyr kontorhoteller og kaller det for coworking og får det til å se ut som de tilbyr noe nytt, men dette har vi hatt i Norge i mange år, sier Mjåseth som sier de selv ikke ser på seg selv som en coworking-aktør:

– Vi er en hub, noe som er en blanding av det man tenker på som et coworking-kontor og et kulturhus for innovasjon, sier Mjåset.

Han får støtte av analytiker Ramcilovic.

– Han har jo et poeng. Mange har fleksible leiekontrakter, men har ikke har et gjennomført konsept som mange av de andre som har holdt på en stund har.

Mesh-gründeren legger til at nærmest ingen i eiendomsbransjen var interessert i coworking for bare noen få år siden, men at det har tatt av de siste årene.

The Creaters Community hentet nylig 40 millioner kroner i en emisjon for å vokse i Norden.

Flate priser

Til tross for at det er trangt om plassen i Oslo sentrum, er det ingen av coworking-aktørene som tenker å skru opp prisene.

– Jeg synes det er interessant at ingen tenker at man kan øke prisene, til tross for at leieprisene i Oslo er på vei oppover. Det er nok en utfordring for flere av disse selskapene, og er nok en av grunnene til at man også snakker mer med gårdeiere om samarbeid, sier Ramcilovic.

DNB selv har stilt spørsmål om det går mot en overetablering av slike typer kontorlokaler, og nå bekrefter flere av selskapene denne frykten.

Av de største coworking-aktørene i Oslo svarer 40 prosent at deres største frykt er overetablering og prispress.

Til tross for noe frykt er kontorene som regel fylt, og selskapene har i snitt 75 prosent dekningsgrad.

Les også

Ny kontortrend til Norge: Skal samle storselskaper og vekstbedrifter i ett bygg

Coworking i resten av landet

Det finnes fleksible kontorløsninger i hele Norge, men har stort sett vært et Oslo-fenomen målt i antall kvadratmeter brukt til formålet.

DNB anslår at det tilsvarer rundt to prosent av Oslos kontorlokaler.

Basert på undersøkelsen fra DNB vil det totale antallet tredoble seg de neste tre årene, og rundt halvparten vil være utenfor Oslo.

– Coworking-konseptet kommer til å bli mer vanlig i flere større norske byer fremover. Jeg er i Stavanger i dag og snakker med bransjen, hvor fleksible kontorer interesserer mange, sier Ramcilovic.

Også The Creative Community har etablert seg utenfor Oslo og skal åpne et 5.500 kvadratmeter stort kontor i Trondheim.

Her kan du lese mer om

  1. Bygg og eiendom
  2. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Wework flytter inn hos Christian Ringnes

  2. Wework lander sitt tredje norske kontor – passerer 10.000 kvadratmeter i Oslo

  3. Børsdrømmen glapp for Wework: Investorene fryktet festkultur og ledelsestruktur

  4. Annonsørinnhold

  5. Næringslivskvinner angriper DNB

  6. DNB anklages for å ha rappet navn fra gründer