Bikbok-gründer frikjent i tvist om 150-millionersvilla

Akershus fylkeskommunale pensjonskasse krevde prisavslag og erstatning for mangler på kontorvilla, men ble ikke hørt.

MANGLER: Denne eiendommen i Wergelandsveien ble solgt for oppunder 150 millioner kroner i 2016. Kjøperen reklamerte på grunn av mangler på tak og fasade, men ble ikke hørt av Oslo tingrett.

Google Street View
  • David Bach
Publisert:

Den omtvistede eiendommen ligger i Wergelandsveien i Oslo, like ved Slottsparken, og ble kjøpt av Akershus fylkeskommunale pensjonskasse i 2016.

Eiendommen ble beregnet til å være verdt 150 millioner kroner, men etter kjøpet oppdaget de nye eierne mangler på tak og fasade, som de mente å måtte utbedre for over 12 millioner kroner.

Blant selgerne var Bikbok-gründer Karstein Gjersvik og eiendomsmillionær Paal Hveem, samt deres investeringsselskaper.

Les også: (+) Eiendomsgigantene har vært stabile børsvinnere i årevis. Nå stålsetter de seg for renteøkninger og økonomisk krise

Krevde prisavslag

Pensjonskassen mente at eiendommen var i vesentlig dårligere stand enn det kjøper hadde grunn til å regne med, eller at Gjersvik og Hveem kom med uriktige eller manglende opplysninger om bebyggelsen.

Pensjonskassen krevde 12,3 millioner kroner i prisavslag og erstatning.

I en fersk dom fra Oslo tingrett ble erstatningskravet imidlertid avvist, og de saksøkte forretningsmennene frifunnet.

«Retten har kommet til at saksøker ikke har sannsynliggjort at det foreligger en mangel ved eiendommen som de saksøkte er ansvarlige for», skriver dommerfullmektig Marie Falchenberg i dommen, som ble avsagt 11. juni.

– Vi er selvsagt fornøyd med dommen, fordi den i hovedsak følger våre anførsler slik vi la opp vår argumentasjon, sier advokat Terje Mathisen i advokatfirmaet Eckhoff, Fosmark og Co.

– Den følger også vår påstand. For øvrig er dommen meget grundig og strukturert, så det er vanskelig å si seg annet enn svært fornøyd med den

Les også

Slutt på å selge bolig «som den er»

– Hugget ned egne bevis

Advokaten mener, i likhet med tingretten, at pensjonskassen har hatt full adgang til og gjennomført såkalt «due dilligence», altså selv undersøkt den tekniske tilstanden på eiendommen.

Da eiendommen ble overtatt, ble rehabiliteringsselskapet Kirkestuen AS hyret til å utarbeide tilstandsrapport om bygningene. De konkluderte med at fasaden og taket var i «svært dårlig teknisk forfatning», og begynte et rehabiliteringsarbeid, blant annet ved at murpussen på hovedbygget ble fjernet.

Retten er «av den oppfatning at saksøker burde ha varslet motparten før de fjernet en såpass stor del av murpussen.»

«Selgerne har ikke misligholdt sin opplysningsplikt, og retten finner at de heller ikke av andre grunner kan bebreides for situasjonen som har oppstått», slår dommen fast.

Les også

Byggemåten har kostet småbarnsfamilie millioner: «Herregud, her er det jordgulv»

– Nå hadde de hugget ned sine egne bevis i denne saken, til alt overmål, mens det som sto igjen var bakbygningen. Som man ser av dommen er vår etterfølgende undersøkelse at det ikke var noe avvik på den. Tilstanden var omtrent som på hovedbygningen.

Advokat Morten Andresen i Dalan advokatfirma, som representerer Akershus fylkeskommunale pensjonskasse i saken, sier til E24 at han ikke har kommentar til dommen.

Administrerende direktør Bjarne Refsnes i Akeshus fylkeskommunale pensjonskasse var ikke tilgjengelig for kommentar da E24 tok kontakt fredag.

Her kan du lese mer om

  1. Bygg og eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Pensjonskasse saksøker Bikbok-gründer for flere millioner etter eiendomskjøp

  2. Forsikringsselskap tapte i Høyesterett – advokat reagerer på forsøket

  3. Betalt innhold

    Borettslag i Fyllingsdalen med millionseier i retten

  4. Annonsørinnhold

  5. Ny dom: Skjeggkre spiser ikke opp boligverdien

  6. Ølen Betong tapte søksmålet mot staten