- Senterpartiet har skylda for dyr mat

Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan mener Senterpartiets politikk er den viktigste årsaken til at norsk mat er for dyr. Han vil splitte opp bondesamvirket for å få mindre byråkrati.

SKYLDER PÅ SP: Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan mener det er Senterpartiet og ikke matkjedene som er hovedgrunnen til at norsk mat er for dyr.
Publisert: Publisert:

Reitan kommer med utspillet i en kronikk i Adresseavisen uka før matkjedeutvalget overleverer sin utredning om styrkeforholdene i landbruket til statsråd Lars Peder Brekk (Sp).

Rema 1000-sjefen mener landbrukssamvirket er for kostnadstungt og byråkratisk og at det har for mange politiske føringer.

- Størstedelen av kostnadene i verdikjeden for mat ligger i industrileddet. Om det er i foredlingsøyeblikket, i logistikken eller administrasjon vet jeg ikke, men innsparinger her kunne blitt fordelt likt på bonden og på kunden, sier han i et intervju med avisa.

Lekkasjer fra det regjeringsoppnevnte matkjedeutvalget tyder på at skylden for høy pris på norske matvarer blir gitt til manglende konkurranse mellom de fire store dagligvarekjedene. Reitan påpeker at samvirkeorganisasjonene Tine og Nortura også har store markedsandeler, samtidig som de er politisk styrt til å regulere markedet.

- Markedsregulatorrollen burde vært statsdrevet, mens den kommersielle delen burde vært drevet som hvilket som helst AS. Da hadde vi fått mer konkurranse, mer mangfold og mer kostnadseffektive leverandører, sier han.

Les flere nyheter på E24.no

Publisert:
Gå til e24.no