Roar Flåthen: - Kjøp en ekstra julegave

LO-sjefen ber oss holde hjulene i gang.

VIL HOLDE HJULENE I GANG: Det er helt ok at de som har råd til det, unner seg en ekstra fin jul o g kanskje kjøper en ekstra gave til kona og ungene, eller tøfler til far, sier Roar Flåthen.
  • Bjørn Haugan
Publisert:

Som en raus julenisse går nå LO-leder Roar Flåthen ut og ber nordmenn kjøpe en ekstra julegave til jul.

- De som har jobb i Norge, og det er de fleste, har aldri hatt bedre kjøpekraft enn nå. Da er det helt ok at de som har råd til det, unner seg en ekstra fin jul og kanskje kjøper en ekstra gave til kona og ungene, eller tøfler til far, sier LO-lederen og ler.

Men det er en alvorlig underliggende bekymring som ligger til grunn for hans budskap:

Frykter eurokrisen

Store deler av europeisk produksjon opplever stillstand og kutt - og i Norge er handel og konkurranseutsatt industri utsatt.

- Litt ekstra gavedryss vil kunne bidra til å holde hjulene i gang i en del produksjonsbedrifter, både i Norge og Europa, som nå sliter kraftig på grunn ringvirkningene av eurokrisen, sier Flåthen.

- Dessuten har det norske folk fortjent en ekstra god jul. De aller fleste av oss har slitt og jobbet gjennom et langt år. Da skulle det bare mangle at vi kan koste på oss litt ekstra til jul.

- Dette kan vippe til uansvarlig kjøpehysteri?

- Jeg snakker ikke om at folk skal brenne av penger med lånte midler. Det vil jeg advare mot. Men fordi de fleste av oss har bedre kjøpekraft enn noensinne, på grunn av lav inflasjon og rente, så er det fint om man tar seg råd til litt ekstra i år.

Bør også spare

Han tror de fleste både har råd til å nyte litt ekstra, og å spare litt.

- Ja, det er nok mulig for mange å få til begge deler. I slike tider er det fornuftig også å legge av penger. For folk med boliglån kan det være smart å betale ned på lånet.

Flåthen frykter at de vanskelige tidene gjør at norske bedrifter ikke greier å få solgt varene sine.

- Men bildet endres vel ikke ved at vi kjøper noen ekstra gaver?

- Europa er uten sammenligning det største markedet til vår konkurranseutsatte industri. Jeg er redd for at flere i Norge kommer til å bli ledige. Vi ser det allerede, eksempelvis på Follum, hvor papirproduksjonen legges ned.

- Å miste jobben, er dramatisk. Da blir både julen og livet annerledes. Vi har lav ledighet i Norge, men vi har en jobb å gjøre for å hindre at flere blir ledige neste år, sier han.

Vi er med ham på juleshopping. Barnebarnet har noe å glede seg til.

Og så stikker han bortom Frelsesarmeens julegryte, hvor han stapper en stor seddel i gryten.

- I et så rikt land som Norge, er det likevel mange som ikke har det så bra. Julen er en god tid for alle oss som har råd, til å vise omsorg for andre, sier Flåthen.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Nordmenn er lei pakkehysteriet

  2. Her er næringstoppenes råd for 2012

  3. - Høyere forbruk er ikke problemet

  4. Mange vil spare mer i 2013

  5. Åpner for mer skatt