SAS-ansatte raser etter lederbonus

Ansatte i SAS raser etter at en håndfull ledere har fått en halv årslønn ekstra for å bli værende i kriseselskapet.

PROVOSERT: Klubbbleder Stig Lundsbakken i SAS' verkstedsklubb sier ledere har fått høyere lønn midt i kriseperioden. De reagerer meget sterkt.
Publisert:

- Det har vakt sterke reaksjoner og saken vil trolig eksplodere i Sverige når den blir kjent. Vi hadde et møte med vår ledelse tirsdag, hvor de bekreftet at «en håndfull nøkkelpersoner har mottatt nye kontrakter med økt lønn», sier klubbleder Stig Lundsbakken i verkstedklubben i SAS Norge.

Han organiserer 1150 ansatte, hvorav 1000 bakkeansatte i SAS Ground Handling (SGH).

LES OGSÅ: SAS brukte én milliard på sparetiltak

15 utvalgte ledere

Finansavisen skrev lørdag at nøkkelpersoner i SAS hadde fått bonus for å ikke forlate selskapet.

- Det dreier seg om 15 utvalgte ledere. Mest sannsynlig fem i Norge, som skal ha fått en halv årslønn for å sikre at de blir i selskapet gjennom kriseperioden. De får altså et kraftig lønnshopp, mens våre medlemmer risikerer kutt i lønningene og at de mister jobben. Det kan vi ikke akseptere, sier Lundsbakken.

- Vi krever derfor å få vite hvem som har fått hva og ikke minst hvem som har vedtatt at noen skal få så mye penger, mens andre trolig må kutte eller gå. Hittil har ledelsen nektet å gi oss den informasjonen, men vi kan ikke fortsette dialogen med ledere som gjør slikt.

- Dere mener at de som har gitt tilleggene må gå av?

- Ja, faktisk. Vi er veldig positive til å jobbe i lag med ledelsen for å redde SAS ut av krisen, men vi kan ikke gå med på kutt og eventuelle oppsigelser med ledere som ikke skjønner hvor uhyre dumt og umusikalsk det er å gi noen utvalgte økt lønn for å være med gjennom krisen.

Lundsbakken sier prosessen i SAS er meget skjør.

- Noe må gjøres

- Alle trodde at SAS var reddet da ledelsen og klubbene ble enige om en redningspakke i november. Men det er først når salg og kutt er gjennomført, at vi kan fastslå at SAS lar seg redde. Vi har knapt kommet i gang med den prosessen og ledelsen må skjønne at lønnshopp for utvalgte, vekker reaksjoner.

Han er redd for å bli oppfattet som bråkmaker.

- Vår klubb har sjeldent vært ute i media. Vi mener dialog er beste løsning. Men disse lønnsøkningene vekker så sterke reaksjoner at noe må gjøres, sier Lundsbakken som organiserer SAS-ansatte som håndterer bagasjen.

Full støtte

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Verkstedklubben er organisert i Fellesforbundet. Der har de full støtte for å kreve oppvask:

- Noen i SAS-ledelsen har vist total mangel på dømmekraft. De inviterte til dialog for å redde selskapet. Så får utvalgte ledere lønnshopp mens de ansatte risikerer jobbene sine, sier Fellesforbundsleder Arve Bakke.

- Verkstedklubben har derfor vår fulle støtte. Da staten stilte opp, var det aldri meningen at pengene skulle brukes til å øke lønnen til ledere. Eierne må be styret gripe inn, sier Bakke.

SAS-ledelsen bekrefter avtaler

- Det ble gjort individuelle stay-on avtaler med noen få medarbeidere som satt i nøkkelposisjoner i starten av den meget omfattende og krevende 4XNG-prosessen, for å sikre at disse skulle stå i stilling til hele omstillingsplanen var fullført, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Han sier det begrensede antall medarbeidere skulle arbeide intensivt med 4XNG planen, som blant annet kunne bety at deres egen stilling ville opphøre, eller bli sentralisert til Sverige.

- SAS kunne blitt særdeles skadelidende om vi fikk et bortfall av disse medarbeiderne før prosessen var over, så ordningen hadde til hensikt å beholde nøkkelkompetansen som var helt nødvendig igjennom hele perioden.

Utover dette gjelder vår generelle holdning at vi ikke kommenterer avtaler som er inngått med ansatte.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om