Nå blir Det Norske Myntverket norsk

Etter snart 13 år med utenlandsk eierskap, blir den eldgamle Kongsberg-bedriften fra 1686 igjen helnorsk.

HELNORSK IGJEN: Det Norske Myntverket, som blant annet lager Nobelpris-medaljene. Her er teknisk sjef Torbjørn Hansen i aksjon.

Jørgen Braastad
Publisert:,

Det norske selskapet Samlerhuset – som fra før eier femti prosent i Myntverket – har nemlig kjøpt den resterende halvparten fra det finske myntverket.

Det ble klart torsdag etter en tids forhandlinger.

– Vi er i dag svært glade for å kunne si at Det Norske Myntverket atter en gang er helt og holdent på norske hender, sier eier og Samlerhuset-sjef Ole Bjørn Fausa i en pressemelding.

FORNØYD: Samlerhuset-sjef Ole Bjørn Fausa.

Samlerhuset

Sjekk listen! Verdens 20 eldste bedrifter fortsatt i drift

– Myntverket representerer en 330 år lang kulturtradisjon i Norge og vi mener det er viktig å beholde denne delen av vår historie og kulturarv, fortsetter han.

Tror norske arbeidsplasser er sikret

Det Norske Myntverket ble grunnlagt så tidlig som i 1686, da som Den Kongelige Mynt. Det er Norges nest eldste nålevende bedrift, etter Ulefos.

Les også

Mynthandlere reagerer på Norges Banks seddeldestruksjon

Det norske oppkjøpet sikrer ikke bare kulturarven, ifølge Samlerhuset-sjefen. Han viser til at Myntverket på Kongsberg har opplevd økende internasjonal konkurranse i det siste, blant annet fra aktører i lavkostland.

– Hadde vi ikke lyktes i dette oppkjøpet, ville det sannsynligvis betydd at en av våre mest tradisjonsrike bedrifter hadde forsvunnet ut av landet med mange arbeidsplasser, sier Fausa.