Ny Norges Bank-undersøkelse: Inflasjon vil spise opp nordmenns lønnsvekst

I Norges Banks nye forventningsundersøkelse spås nordmenn lønnsoppgjør som langt på vei blir spist opp av dyrere varer og tjenester – år etter år fremover.

MAGRE TIDER I VENTE: Nordmenn får bare så vidt reallønnsvekst de neste årene, anslår både økonomer, næringsliv og arbeidsliv i en fersk Norges Bank-undersøkelse.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert:,

Dermed kan ikke det norske folk vente seg særlig bedre økonomi med det første, skal vi tro anslagene som gis i den nye Norges Bank-undersøkelsen.

Der anslår partene i arbeidslivet, altså både organisasjoner for arbeidsgivere og arbeidstagere, at den gjennomsnittlige årslønnsveksten i Norge ender på 2,5 prosent i 2017.

De spurte næringslivslederne er litt mer positive og anslår 2,6 prosents lønnsvekst, mens økonomene spår 2,4 prosent.

Men alt vi skal bruke pengene på, vil fordyre seg nesten like mye de neste tolv månedene, forventes det:

Prisstigningen spås til 2,1 prosent om tolv måneder, både av økonomer og partene i arbeidslivet. Næringslivsledere venter en høyere inflasjon på 2,5 prosent.

Ser flere år med mager reallønnsvekst

På lengre sikt øynes noe bedre lønnsoppgjør, men også høyere prisvekst på varer og tjenester.

«Summa summarum» må nordmenn stålsette seg for mager reallønnsvekst i flere år, tror både økonomieksperter og arbeidslivet selv:

  • Økonomene tror den årlige lønnsveksten vil ta seg opp fra 2,4 prosent i år til 2,5 prosent i 2018, og deretter til 2,8 prosent om fem år. Men prisveksten følge tritt og øke fra 2,1 prosent til 2,4 prosent om fem år, spår økonomene.
  • Partene i arbeidslivet øyner en tilsvarende utvikling, hvor den årlige lønnsveksten tar seg opp fra 2,5 prosent i år til 3,0 prosent om fem år, men hvor prisveksten også stiger til 2,5 prosent innen den tid.
Les også

Nytt fall i arbeidsledigheten

... men arbeid til flere

En god trøst er at næringslivet varsler at sysselsettingen vil øke gjennom at de gir jobber til flere.

36,3 prosent av næringslivslederne forventer at de har flere ansatte om tolv måneder. 43,8 prosent tror antallet ansatte vil holde seg uendret, mens 18,7 prosent forventer færre ansatte.

Forventningene om økt inflasjon følger anslag som viser at det er flere næringslivsledere som venter stigende innkjøpspriser det neste året, enn at innkjøpene blir billigere.

Spår skronestyrkelse

Les også

Forvalter etter kraftige kronebevegelser: – Vi holder oss unna

I undersøkelsen spår ellers et flertall av økonomene (54,2 prosent) at den effektive kronekursen vil være styrket om et år. Det er likevel litt færre som tror på denne utviklingen nå, enn i forrige undersøkelse, ifølge Norges Bank.

Økonomene tror i snitt at kronekursen vil være styrket med 3,2 prosent om tolv måneder.

Her kan du lese mer om

  1. Norges Bank

Flere artikler

  1. Økonomene og sjefene tror på mye høyere lønnsvekst enn oss

  2. Norges Bank-undersøkelse: Svakere lønnsvekst i vente

  3. To rentehopp og litt mer påfyll i lommeboken

  4. Annonsørinnhold

  5. Norges Bank-undersøkelse: Venter lavere lønnsvekst i år

  6. Fellesforbundet ser ikke grunn til å coronajustere lønnskravene