Forbrukere lar seg ikke påvirke av NRK-dokumentar: Ingen nedgang i svinekjøttsalg

Det virker som mange fremdeles vil ha svinekoteletter på grillen. Norgesgruppen har ikke opplevd nedgang i salgstall etter NRKs sjokkdokumentar.

Det er foreløpig ingen endring i etterspørsel og salg av svinekjøtt.

Foto: Emil Langvad/tt TT Nyhetsbyrån
Publisert:

– Det er litt tidlig å konkludere hundre prosent, men vi kan ikke se signifikante tegn til at salgstallene har gått ned. Sammenlignet med i fjor sommer skyldes endringene i salgstall vær og kampanjer, sier kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland.

Etter at NRK Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» avslørte urovekkende forhold hos 13 norske grisebønder, har dyrevelferd fått massiv oppmerksomhet.

Men foreløpig ser det ikke ut til å påvirke forbrukervanene.

Stiller krav til leverandørene

Søyland forteller at Norgesgruppen, som blant annet består av dagligvarebutikkene Kiwi, Meny, Spar og Joker, stiller tydelig krav til leverandørene og forutsetter god dyrevelferd.

Les også

Økologisk grisebonde: – Vi kunne solgt tre ganger mer gris nå

Kommunikasjonsrådgiver i Nortura, Cornelia Koppang Henriksen, sier at det som kom frem i dokumentaren, er rystende.

– At folk er forbanna og setter spørsmålstegn ved svineproduksjon skulle bare mangle, skriver hun i en e-post.

Per dags dato vet ikke Nortura hvordan det har påvirket salget av svinekjøtt, men opplever at forbrukerne har en sterk forventning om at dyrevelferden er ivaretatt.

– Den forventningen deler også vi. Vi iverksetter mange tiltak som skal hjelpe oss å avdekke dersom noen bryter med god dyrevelferd. Da får det konsekvenser for dem som leverer til oss, skriver hun.

Henriksen opplyser at det allerede er et grunnleggende krav om å være med i dyrevelferdsprogrammet for å levere til Gilde.

I tillegg gjennomføres det et obligatorisk program for alle Norturas svineprodusenter med fokus på grunnleggende krav til håndtering av dyr og konsekvenser ved å bryte med kravene.

Les også

Grisebønder dropper sluttpakke

– Vi vil også arbeide for å etablere e-læringskurs med avsluttende prøve knyttet til hold av gris og innarbeide dette som et leverandørkrav så raskt som mulig. Det viktigste signalet vi sender til alle våre produsenter, er at vi konsekvent vil melde produsenter som har alvorlig svikt i dyrevelferd eller som mishandler dyr, til Mattilsynet og/eller politi. Produsenter som ikke har god dyrevelferd, skal ikke være med oss videre, forsikrer hun.

Skal gjenoppbygge tillit

Administrerende direktør i Norsvin, Olav Eik-Nes, sier at svinenæringen skal gjenoppbygge tillit blant forbrukerne. Næringen har hatt møte med mat- og landbruksminister Olaug Bollestad, og det skal gjøres en rekke tiltak for å sikre at svinekjøtt blir produsert på en god dyrevelferdsmessig måte.

– Ett av tiltakene er at dyrevelferdsprogrammet blir forskriftsfestet. Det betyr at alle svineprodusenter må følge programmet, sier Eik-Nes.

Han legger til at handlingene som dokumentaren avslørte, er uakseptable, og at mange svinebønder tar sterkt avstand fra det som er kommet frem.

Med tanke på omfang fortsetter produksjonen som før. Foreløpig viser ikke prognosene endring i etterspørsel etter svinekjøtt, men Eik-Nes forteller at man hele tiden følger med på markedet.

– Hvis prognosene faller, vil vi også produsere mindre. Vi følger markedsprognosene, forteller han.

Det er umulig å gi garantier for at svinekotelettene man kjøper, kommer fra griser som har hatt et godt liv, men Eik-Nes sier at det hele tiden jobbes med å forbedre dyrevelferden.

– Jeg kan garantere at dyrevelferden har blitt bedre enn for 20 år siden, sier han.

Ny merkeordning innføres til høsten

I dag fins det en merkeordning for kylling, meieri og storfe som gjør at forbrukerne kan være sikre på at produktene kommer fra gårder der dyrevelferden er ivaretatt.

Foreløpig fins det ingen offentlig merkeordning for svinekjøtt, men Dyrevernalliansen jobber for tiden med en kriterieordning for svin som lanseres i løpet av høsten.

– Når man kjøper et produkt med dyrevernsmerket, kan man være sikker på at dyrene har hatt bedre plass, sunnere kropp og mer aktivitet, forteller kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland.

Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, forteller at man snart kan kjøpe dyrevernsmerket svinekjøtt. Da kan man være sikker på at grisen har hatt det godt.

Foto: Ihne Pedersen

Hun sier mange er opprørte over det som har kommet frem i mediene omkring gris og dyrevelferd, og Dyrevernalliansen har startet en underskriftskampanje, «Ja til glade griser».

Til nå er det kommet inn godt over 10.000 underskrifter, og underskriftene fortsetter å strømme inn, ifølge Kleveland.

– Underskriftene skal overleveres til landbruksministeren over sommeren, sier Kleveland.