Ukulturen i XXL

XXL sa opp sin eneste tariffavtale – fortalte ansatte at LO ville «ta oss»

Internmelding viser hvordan XXL jobbet for å få ansatte til å stille seg bak avviklingen av sportskjedens eneste tariffavtale.

Illustrasjonsfoto av en XXL-butikkfasade.

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Karl Wig
Publisert:,

I meldingen fikk ansatte beskjed om at LOs forbund hadde villedet dem med «løgn», i et påstått forsøk på å «skape usikkerhet» og «ta oss».

Avsenderen var ledelsen, som hadde startet en prosess for å avvikle sportskjedens eneste tariffavtale. E24 har fått tilgang på meldingen, som viser hvordan ansatte ble forsøkt påvirket til å støtte beslutningen.

– Jeg synes det var en ufin retorikk, sier XXL-tillitsvalgt Lars Jakob Furunes om meldingen.

– Den skaper et fiendebilde av fagbevegelsen som rett og slett ikke stemmer, sier han.

– Her har vi å gjøre med et selskap som aktivt motarbeider organisering, og avvikler kollektive avtaler til ansattes disfavør, sier fagforeningsleder Trine Lise Sundnes i LO Handel og Kontor.

XXL avviser påstandene.

– Det er selvsagt er full organisasjonsfrihet i XXL, skriver kjededirektør Anders Kjellén i en e-post, men vedgår at de kunne «formulert oss noe annerledes» i internmeldingen.

Les også

XXL-ansatte i undertøyet straffet med isvann på «Krigsskolen»

«Det de sa var løgn»

Det var i 2015 at XXLs varehus på Lade i Trondheim inngikk en tariffavtale med LO-forbundet Handel & Kontor (HK) – den hittil eneste tariffavtalen sportskjeden har hatt.

I fjor satte ledelsen i gang en prosess for å avvikle avtalen. Det førte til at LO-forbundet inviterte de ansatte til et informasjonsmøte om fordelene av å forbli organiserte.

Etter møtet sendte driftssjefen ved varehuset ut en internmelding til alle ansatte, hvor han går til angrep på LO-forbundet – og oppfordrer ansatte til å se bort ifra informasjon de fikk i møtet.

«Jeg opplever at HK hele tiden villeder, holder tilbake informasjon og vrir seg unna spørsmål», står det i meldingen, som ble publisert på Facebook Workplace.

«De endret forklaring underveis når det viste seg at dere visste at det de sa var løgn, men prøvde desperat å vri seg unna det også», hevdes det videre.

Driftssjefen ber «det enorme flertallet» av ansatte om å stille seg bak oppsigelsen av tariffavtalen til fordel for ledelsens alternative tilbud – som han lover vil «gi alle høyere lønn».

Les også

XXL-ansatte ble nektet lønn for jobbing på 1. mai

LO-topp: – Svært uvanlig

Tariffavtalen er nå avviklet.

– Jeg synes jo det er synd, sier Furunes.

Som XXL-tillitsvalgt jobbet han nettopp for å få denne tariffavtalen på plass ved varehuset.

– En slik avtale gir ansatte viktig medbestemmelsesrett, i tillegg til utvidede rettigheter som nå er forsvunnet, sier Furunes.

XXL sier til E24 at ledelsen tok initiativ til å si opp avtalen som følge av at «et stort flertall av de ansatte ønsket det».

Men Sundnes ved Handel & Kontor reagerer på metodene XXL-ledelsen brukte for å få flertallet med seg.

– Det er svært uvanlig at bedrifter bruker så mye krefter og energi på å avvikle en tariffavtale, og ekstra uvanlig å gjøre det på denne måten, sier Sundnes til E24.

– Jeg synes nok at virksomheter av denne størrelsen burde holdt seg for gode for denne typen metoder.

– Hva slags metoder er det?

– Det de i realiteten har gjort, er jo å kuppe tariffavtalen ved å lokke ansatte med bedre individuelle lønnsbetingelser enn i tariffavtalen, og med det forhindre organisering, sier Sundnes.

Les også

XXL kjøper krisehjelp fra PR-byrå etter avsløringer

XXL: – Kunne formulert oss noe annerledes

XXLs kjededirektør Anders Kjellén er forelagt LO-toppens påstander, og avviser dem.

– Vi stiller oss helhjertet bak et organisert og velfungerende arbeidsliv, skriver han til E24.

Han bekrefter at ansatte ble tilbudt bedre betingelser enn de hadde i tariffavtalen, men avviser at dette var ledelsens fremstøt for å motarbeide organisering. Det var tvert imot de ansatte som først tok initiativ til å avvikle tariffavtalen fordi de var «misfornøyde», fremholder Kjellén.

– Vi var tydelige på at de ansatte står fritt til å velge, skriver han, men legger til at «alle ansatte i XXLs butikker tjener bedre, har kortere arbeidstid og gode bonusordninger sammenlignet med tariffavtale».

På spørsmål om hvorvidt XXL i dag står inne for internmeldingen, svarer Kjellén at karakteristikkene var et utslag av lengre tids uenighet med LO-forbundet om «faktagrunnlag og fremgangsmåte».

– I perioder var temperaturen høy og alle parter var frustrerte over en fastlåst situasjon, og Workplace-posten som E24 har fått tilgang på må sees i lys av dette. Den er ikke skrevet som en generell betraktning, men belyser to enkelthendelser i ett av fellesmøtene. Sett i ettertid kunne vi nok med fordel ha formulert oss noe annerledes.

LO-forbundslederen er forelagt internmeldingen med påstandene XXL retter mot dem.

– Driftssjefen kaller dere løgnere?

– Det lever jeg godt med. De prøver å diskreditere LO og avtalene som er forhandlet frem gjennom vel over 100 år, svarer Sundnes.

– Vi har brukt mye tid på å få XXL til å forstå tariffavtalestrukturer. De vet godt at det er fullt mulig å inngå en tariffavtale med bedre betingelser enn gulvet i en slik avtale. Men det vil de ikke ha.

Driftssjefen vil ikke kommentere saken, men henviser til kjededirektør Anders Kjellén.

Les på E24+

Børskommentar: XXL-emisjonen måtte komme, men er det nok?

Les på E24+

Børskommentar: Det er sjelden smart å lure kundene sine

Her kan du lese mer om

 1. Ukulturen i XXL
 2. XXL
 3. Arbeidsliv
 4. LO
 5. Sportsbransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. XXL innrømmer «uheldig dugnadskultur»: Flere varehus fikk ansatte til å jobbe gratis

 2. Arbeidstilsynet starter undersøkelser av XXL etter E24s avsløringer

 3. Forbrukerdirektør om XXL-rapport: – Alvorlig

 4. Annonsørinnhold

 5. XXL-granskningen: Har fått indikasjoner på at ledelsen visste om prisjuks

 6. XXL-ansatte ble nektet lønn for jobbing på 1. mai