Åpner for vekst i fiskeoppdrett på 23.000 tonn

Lakseluseproblemene på Vestlandet fører til at to områder nå må kutte produksjonskapasitet, mens regjeringen totalt gir tillatelse til en vekst på 23.000 tonn.

Fiskeri- og sjømatminister Geir-Inge Sivertsen presenterer tirsdag trafikklysene for oppdrettsbransjen.
Publisert:

Nærings- og fiskeridepartementet åpner for vekst på 23.000 tonn i oppdrett av laks, ørret og regnbueørret i 2020. Det kommer fram i trafikklyssystemet som presenteres tirsdag.

– Vi sørger nå for fortsatt vekst i næringen, samtidig som vi tar villaksen på alvor, sier fiskeri- og sjømatminister Geir-Inge Sivertsen i en pressemelding.

Oppdretterne i ni av landets tretten produksjonsområder får grønt lys. Det betyr at de vil få mulighet til å øke produksjonen med inntil seks prosent.

To områder får gult lys: Karmøy til Sotra og Andøya til Senja.

To områder får rødt lys: Nordhordland til Stad og Stadt til Hustadvika. Disse områdene må dermed redusere produksjonskapasiteten med seks prosent.

Se hele kartet her

Rødt lys

– For første gang får det røde lyset konsekvenser. Dette gjør vi av hensyn til miljøet, sier fiskeri- og sjømatminister Geir-Inge Sivertsen i pressemeldingen.

Trafikklyssystemet er innført for å sikre bærekraftig vekst i oppdrettsnæringen. Landet er delt inn i tretten områder, som fargelegges annethvert år.

Fargen settes ut fra hvordan lakselusa påvirker villaksen i området, og avgjør om oppdretterne i området får lov til å vokse, eller om de må redusere lakseproduksjonen.

– To områder på Vestlandet får nå rødt lys fordi påvirkningen fra lakselus på villaks er uakseptabel. Vi vil nå for første gang redusere produksjonskapasiteten i disse områdene for at villaksen skal få bedre forhold, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.

Fargeleggingen er svært viktig for oppdrettsselskapene, men også for kommunene som får en stor andel av inntektene fra salget av nye konsesjoner via Havbruksfondet.

Årets tildelingsrunde

Lakseanalytiker Christian Olsen Nordby i Kepler Cheuvreux er mest overrasket over at region 10, som strekker seg fra Andøya til Senja, endres fra grønt til gult.

– Det er mest negativt for Salmar og Norway Royal Salmon, særlig fordi det var uventet, sier han.

– Generelt er det ikke store endringer, men totalt sett er det nok netto negativt for Salmar og Norway Royal Salmon, mens det er litt mer positivt for Grieg Seafood og Lerøy, legger han til.

Veksten blir tildelt i to omganger, først en del til fastpris, og deretter resten gjennom auksjon. Andelen som selges til fastpris er i år halvert til en prosent.

Havbruksnæringen kan med dette vokse seks prosent i grønne produksjonsområder i 2020.

Det betyr mulighet for vekst på 33.000 tonn, og et potensielt bortfall på 9.000 tonn i de røde områdene.

Regjeringen skrur på trafikklyset i havbruksnæringen
Publisert:
Gå til e24.no