Britene ut av EU

Må forhandle frem ny fiskeriavtale med EU – verdi på 8. mrd kroner

Norge selger «fish and chips» for 1,3 milliarder kroner til Storbritannia – nå må man til forhandlingsbordet igjen.

NFD
 • Hanna Ghaderi
Publisert:,

Norge signerte mandag en avtale med Storbritannia om deres uttreden av EØS som en konsekvens av at Storbritannia går ut av EU.

– Storbritannia er et viktig marked for Norge. Bare i fjor eksporterte vi 159 000 tonn sjømat til en verdi av 6,4 milliarder kroner. Det gikk laks for nesten 4 milliarder kroner og hvitfisk, som britene bruker til «fish and chips», for 1,3 milliarder kroner, sier fiskeri- og sjømatminister Geir-Inge Sivertsen til E24.

Les også

Fondsfinans venter urolige børser i 2020: Best med Trump-seier

Overgangsperiode ut året

Avtalen skal sikre opparbeidede rettigheter for norske og britiske borgere. Selv om Storbritannia går ut av EU ved midnatt 31. januar, vil det ikke bli endringer i forholdet mellom de to landene før overgangsperioden er over.

– Overgangsperioden starter 1. februar og vil i utgangspunktet vare ut 2020. Sjømathandelen vil da foregå som før Storbritannia gikk ut av EU, og det vil ikke være krav om grensekontroll i denne perioden, sier han.

– Fiskeriavtalen med EU, som også omfatter Storbritannia, gjelder ut året. Det betyr at norske fiskere kan fiske i britisk sone og omvendt, i tråd med avtalen. Denne avtalen har en verdi på rundt 8 milliarder kroner, legger han til.

Næringsvirksomhet, godkjenninger, personbevegelser og annen aktivitet som fant sted under EØS-vilkår før brexit, vil fortsatt kunne finne sted gjennom hele overgangsperioden, med de samme betingelser som før.

Les også

ILA-smitte påvist i Grieg-anlegg

Nytt handelsregime forhandles frem

– Fra neste år må et nytt handelsregime med Storbritannia på plass. Vi har svært god dialog med britene om disse spørsmålene, og jeg ønsker å videreføre det gode samarbeidet.

Norge har, sammen med Island og Liechtenstein, forhandlet frem en egen avtale med Storbritannia som speiler de delene av utmeldingsavtalen mellom EU og Storbritannia som også er relevante for Norge.

Det er denne avtalen som i dag ble signert i London av utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

– Vi trenger et nytt avtaleverk for det fremtidige fiskerisamarbeidet. Dette går ut på adgang til hverandres farvann, fordeling av kvoter, kontrolltiltak og felles forvaltning mellom Norge, Storbritannia og EU for fellesbestandene i Nordsjøen, sier Sivertsen.

Her kan du lese mer om

 1. Britene ut av EU
 2. Brexit
 3. EU
 4. Storbritannia
 5. Geir-Inge Sivertsen
 6. Grensekontroll
 7. Nærings- og fiskeridepartementet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Regjeringen begynner frihandelsforhandlinger med Storbritannia

 2. Brexit skjer fredag: Frykter Norge havner bak i køen

 3. Norge, Island og Liechtenstein ønsker felles forhandlinger med Storbritannia

 4. Annonsørinnhold

 5. Boris Johnson: – Teppet går opp for en ny akt

 6. Norwegian om Brexit-fredagen: – Vi flyr som normalt