Nektet for å være sjef i pyramidespill – så kom nyttårshilsenen

Svenske Johan Staël von Holstein mener Lotteritilsynets brev til pyramidenettverket Crowd1 inneholder «flere misoppfatninger».

ANSIKT UTAD: Johan Staël von Holstein var en gang sjef i et selskap med milliardverdi. Nå presenteres han som sjef i pyramideselskap.
Publisert: Publisert:

– Jeg er ikke CEO i selskapet, men har blitt leid inn for å holde foredrag og bidra strategisk mot en fremtidig lansering.

Det skrev Johan Staël von Holstein til E24 i november i fjor, da han ble bedt om å stille til intervju på vegne av Crowd1.

På Crowd1s egen Youtube-kanal har svensken imidlertid blitt presentert som administrerende direktør, og det samme var tilfelle da nettverkets medlemmer fikk en skriftlig nyttårshilsen.

– Dette er bare begynnelsen, skrev Johan Staël von Holstein, CEO, da han takket for 2019.

Crowd1 har blitt beskrevet som et pyramidesystem av Lotteritilsynet, men myndigheten har ikke gjort en vurdering av om virksomheten er ulovlig eller ikke.

BAKGRUNN: Nordmenn betaler 25.000 kroner for å bli med i nytt pyramidesystem

Nytt selskap

E24 tok etter nyttår igjen kontakt med von Holstein, viste til nyttårshilsenen og spurte om han fremdeles ikke er sjef i Crowd1. Dette er svaret hans, ti dager senere:

– Jeg har utført konsulentoppdrag for Crowd1 gjennom høsten for å sørge for at selskapet skal bli transparent og fremfor alt overholde alle lover og forordninger i samtlige av de 170 landene der Crowd1 har virksomhet.

– Det arbeidet har ledet frem til at det startes et helt nytt selskap som kommer til å være klart og i drift om ca. 4–6 uker. Deretter kommer jeg til å være daglig leder for morselskapet som Crowd1 skal operere innunder.

Johan Stäel von Holstein har ikke besvart E24s oppfølgingsspørsmål om hva det nye selskapet heter.

Les også

Pyramidenettverk får norske medlemmer til å sende fra seg passkopier

Dotcom-gründer

56 år gamle von Holstein var en gang blant skandinavisk næringslivs mektigste og rikeste, som grunnlegger av IT-selskapene Icon Medialab og Letsbuytit.com. Men boblen sprakk og selskapene, som på ett tidspunkt var verdsatt til milliarder, raste i verdi. 

Siden den gang har han vært en prominent foredragsholder samtidig som han har gjort en rekke forsøk på å skape det nye store – uten hell. 

– Jeg har brukt 20 år av mitt liv på å bli en Bill Gates, Mark Zuckerberg, Steve Jobs, men jeg har mislyktes, sa entreprenøren i et intervju med Expressen i 2011. 

Nå forsøker han altså å gjøre suksess med et pyramidespill.

– Jeg skal jobbe veldig hardt for å gjøre dette min tredje enhjørning (et selskap som oppnår en verdsettelse på over én milliard dollar, journ.anm.) og har ambisjoner om å notere selskapet på en ledende børs, sa han på et Crowd1-arrangement i oktober

– Vil ta kontakt med norske myndigheter

Omsetningssystemet i Crowd1 har pyramidestruktur, det har Lotteritilsynet slått fast, og medlemmene får bonuser for å verve andre – og enda mer om de igjen verver enda flere.

Det i seg selv er ikke ulovlig i henhold til norsk lov dersom selskapet også har andre inntekter. Lotteritilsynet sendte i fjor sommer et brev til Crowd1 for å opplyse om nettopp dette, men har ikke fått svar.

– Jeg har aldri sett noe brev fra Norge, men har fått høre om det og at det inneholder flere misoppfatninger. Jeg kommer snarest, etter alt er klart med selskapsdannelse og oppkjøp, til å ta kontakt personlig og håndtere den norske forespørselen, skriver Johan Stäel von Holstein i en melding.

– Hva slags misoppfatninger er det snakk om?

– Jeg velger å svare avsenderen direkte fremfor å diskutere innholdet med media.

Svensken besvarer ikke E24s forespørsel om bevis på at Crowd1 ikke er et ulovlig pyramidespill.

Les også

Lotteritilsynet får tips daglig – kun to av 70 jobber med pyramidespill

Pyramidespill kan være lovlig

For å slå fast om et selskap bedriver ulovlig pyramidevirksomhet, er det ifølge Lotteritilsynet fire kriterier som må innfris, grovt sagt.

  • Det må ha en pyramidestruktur – altså at selskapet er bygd opp i flere nivåer der deltagerne kan verve nye deltagere på et lavere nivå.
  • Man må betale for å delta.
  • Man må kunne tjene penger på å verve andre.
  • Mer enn halvparten av inntektene må komme fra verving av deltagere. 

Oppfylles alle fire kriterier, vil det si at virksomheten er forbudt å opprette, drive og delta i. 

Lotteritilsynet har uttalt at så lenge man ikke bruker ordet «ulovlig» foran, så kan man snakke om «pyramide», «pyramidespill» eller «pyramidenettverk» uten at det betyr at man kaller noe ulovlig.

Publisert: