Rema 1000 fryser viktige forhandlinger med leverandører

Rema, Coop og Kolonial krever svar fra leverandørene etter at det kom frem at Norgesgruppen får langt bedre priser på varene sine enn konkurrentene. Rema 1000 går så langt som å fryse forhandlingene.

FORLANGER SVAR: Rema-sjef Trond Bentestuen forlanger å få vite hvorfor Norgesgruppen kan kjøpe varer inn så mye som 15 prosent billigere enn konkurrentene.
Publisert:

Flere av dagligvarekjedene reagerte sterkt på oversikten Konkurransetilsynet la frem i forrige uke som viste at Norgesgruppen gjennomgående får langt bedre priser på varene sine fra leverandører enn Rema og Coop.

Hver høst forhandler dagligvarekjedene om innkjøpsbetingelser, men i år har Rema sendt ut varsel til viktige utvalgte leverandører om at man fryser forhandlingene frem til man har fått en forklaring på hvordan Norgesgruppen kan ha så mye bedre innkjøpsbetingelser enn konkurrentene.

Det viser dokumenter E24 har fått tilgang til, hvor Rema «stiller pågående forhandlinger for 2020 i bero inntil videre, og ber om et snarlig møte for å få en forklaring på de urimelige store forskjellene i innkjøpsbetingelser, og diskutere de effekter dette har på samarbeidet».

Rema-sjef Trond Bentestuen utdyper:

– Vi har valgt å ta en pause i forhandlingene, for den informasjonen vi fikk i forrige uke har skapt store bølger internt hos oss, sier Bentestuen og legger til:

– Noen vil sikkert fremstille dette som dramatisk, men det dramatiske er jo den informasjonen vi fikk i forrige uke, som viser at prisforskjellene til dels er på 15 prosent, og ikke på 3–5 prosent som vi trodde opprinnelig, sier Rema-toppen.

– Men dette er jo ikke noe dere gjør hvert år?

– Nei, men det er ikke hvert år vi denne typen informasjon, sier Bentestuen.

Leverandørene som har fått brev av Rema 1000 er de samme som har gitt prisinformasjon til Konkurransetilsynet, ifølge E24s opplysninger.

Les på E24+

(E24+): Dette er våpendragerne i høstens viktigste slag i norsk dagligvare

Les også

– Norgesgruppen får nesten alltid bedre betingelser

Coop fryser ikke forhandlingene – men er i samtaler

For Coops del er det så langt ikke aktuelt å fryse forhandlingene, opplyser kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis.

– Nei, vi har ikke fryst forhandlingene, men vår innkjøpsdirektør har startet samtaler med flere av de største leverandørene som Konkurransetilsynet har dratt frem som verstingene.

– Leverandørene bestrider ikke det tilsynet har kommet frem til i rapporten, men de virker heller ikke villige til å imøtekomme oss når det gjelder å tette det prisgapet som har kommet frem, sier Friis.

– Hva synes dere om det?

– Vi synes det er hårreisende. Det er viktig å få frem at vi har samme priser ut til kundene som Norgesgruppen, det må ikke misforstås. Vi sitter igjen med 1 prosent margin i Coop. Hadde vi fått det like billig som Norgesgruppen, hadde prisene i butikken vært 10 prosent lavere, så det er forbrukeren som er den store taperen her, sier han.

Konkurransetilsynet la onsdag frem en rapport som viser at det er store forskjeller på hvor mye dagligvarekjedene betaler for varene sine, og tilsynet mener det kan være brudd på konkurranseloven. Det var derfor det ble gjennomført razzia i kontorene til Norgesgruppen, Orkla (Lilleborg) og Mondelez (Freia) i forrige uke, og saken er nå under etterforskning.

Allerede samme dag som Konkurransetilsynet la frem tallene sine, var Bentestuen klar på at årets forhandlinger ville bli annerledes.

– Jeg gleder meg usedvanlig mye til å møte leverandørene i år, og forventer å få forklaringer. Vi har undervurdert hvor mektige Norgesgruppen er i det norske dagligvaremarkedet, sa han den gang.

Les på E24+

LES OGSÅ: Den «skjulte» matvarekrigen: Kampen som kan endre dagligvarebransjen (E24+)

God tilbakemelding fra leverandører

Bentestuen i Rema sier at man nå fortløpende skal sette seg ned med en rekke leverandører for å komme til bunns i hva som er grunnlaget for de store prisforskjellene.

– Har dere fått noen tilbakemeldinger på at dere stopper forhandlingene?

– Jeg opplever at de fleste leverandørene synes dette er naturlig, sier Bentestuen.

Han mener i lys av Konkurransetilsynets fremleggelse i forrige uke, i tillegg til razziaer om mistanke med brudd på konkurranseloven, aldri var tvil om at noe måtte gjøres.

– Det ville være rart om vi bare skulle fortsette som at ingenting hadde skjedd, sier Rema-sjefen.

Kolonial

Kolonial.no som har stått på barrikadene for likere innkjøpspriser i dagligvarebransjen i lang tid, kjøper inn varer gjennom Rema 1000, og stiller på samme linje som Bentestuen.

– Ja, vi kommer også til å avkreve et svar fra leverandørene når vi vet at prisforskjellene lagt frem er så store at det potensielt er skadelig for konkurransen. Vi tror ikke det er mulig å legitimt forklare så store prisforskjeller som er avdekket, sier Kolonial-topp Karl Munthe-Kaas.

Han mener prisforskjellene gitt til Norgesgruppen er ulovlige etter konkurranseloven, både fordi han mener det har ført til dyrere matpriser ut til forbruker, og at det har gjort det svært tøft for nye aktører å etablere seg.

– Slike forskjeller vi nå har sett vil ikke tolereres. Med dette regiskiftet, hvor Konkurransetilsynet håndhever paragraf 11, mener vi at Rema og Coop må få samme rabatter som Norgesgruppen, hvis ikke vil det være brudd på konkurranseloven.

Kolonial-topp Karl Munthe-Kaas har vært den i norske dagligvare som har snakket høyest om det han mener er prisforskjeller som er skadelige for konkurransen.
Publisert: