Jomfrutur for nytt norsk elfly

En prototyp på et norskbygget elektrisk amfibiefly var nylig i luften for første gang. «En flott flyging» ifølge de som står bak flyet.

FØRSTE ELEKTRISKE SJØFLY: Industridesigner Tomas Brødreskift (36) har bygd verdens første elektriske sjøfly. Her i flyet i hangaren på Eggemoen flyplass.

Foto: Hallgeir Vågenes VG
Publisert:,

Den første turen kan virke noe beskjeden – flyet fløy ned rullebanen på Eggemoen ved Hønefoss i beskjedne ni meters høyde – men i en pressmelding omtaler Equator Aircraft Norway svevet som sin «første store milepæl».

– Vi er overlykkelige over å endelig være i gang med flygingen etter år med produktutvikling med små ressurser. Det er utrolig å se farkosten i luften, etter å ha drømt det bildet i så mange år, sier Tomas Brødreskift, som har designet flyet og er daglig leder i Equator.

Les også: Norwegian-Kjos om elfly til NRK: – Gi heller pengene til Unicef

Les også

Norges første elfly-tur: Widerøe tror på elfly innen 10 år

Vil øke flytiden

Dagen etter ble det to nye tester for pilot Eskil Amdal og flyet P2 Excursion Electric Amphibious, og nå er selskapet klar for å utvide testene og bygge videre på prototypen.

Småflyet som tok av på Eggemoen har ren eldrift og kan fly i 35 minutter. Målet er at neste versjon kan holde seg i luften i en time og tre kvarter, mens en planlagt hybridmodell skal kunne fly i over fem timer.

Se video av tesflygningen. Fra Equator Aircraft Norways Youtube-kanal.

Her kan du lese mer om