Deloitte: Reell risiko for at krypto-avgift er ulovlig

Selskapet Kryptovault vurderer å klage staten inn for ESA etter lovendring som fratar dem retten til redusert elavgift. Advokatene i Deloitte mener de har en god sak.

TRØBBEL: Stortinget kan få problemer med Eftas vaktbikkje ESA ved å innføre full elavgift på datasentre som driver med utvinning av kryptovaluta.

Foto: Christinne Muschi Reuters
  • Sindre Hopland
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Deloitte har fått i oppgave av Kryptovault å vurdere om det er greit, i henhold til EØS-regler, å avgrense redusert elavgift kun til datasentre som ikke driver med utvinning av kryptovaluta.

Advokatselskapet er ikke i tvil – slik saken står nå er det god risiko for at endringen fra regjeringen er ulovlig.

Endringen kan ifølge selskapet også «undergrave regjeringens egen datasenterstrategi».

Det var et enstemmig storting som denne uken vedtok å unnta kryptovaluta-utvinning fra den reduserte elavgiften for datasentre, etter at saken kom til under budsjettforhandlingene mellom regjeringen og KrF.

Les også

Krypto-avgift kan kollidere med EØS-regler: – Kan være helt katastrofalt

Deloitte og tidligere ESA-direktør enige

Også tidligere konkurransedirektør i ESA, Per Andreas Bjørgan, som nå er partner og advokat i Lund & Co mener at grepet fra politikerne kan felles av ESA. Han har vurdert lovligheten i saken for Tydal kommune som rammes hardt av endringen.

Deloitte mener at alle datasentre i prinsippet gjør den samme jobben, de drifter kundenes datamaskiner, hvor noen oppdrag krever mer kraft enn andre.

Både advokatselskapet og Bjørgan mener det langt fra er sikkert at det skillet regjeringen og Skattedirektoratet mener finnes mellom datasentre med kryptokunder og datasentre med andre kunder, er godt nok for å diskriminere på statsstøtte.

Deloitte mener Skattedirektoratets plan om å gjennomføre endringen etter gruppeunntaksforordningen (GBER), som EU vedtok i 2014, ikke kan gjennomføres.

Om det stemmer, må finansdepartementet notifisere ESA, som vil gå gjennom en rekke forhold i endringen, som flere eksperter mener vil gjøre at endringen kan bli kalt ulovlig.

Finansdepartementet: Skal vurdere notifisering

Deloitte etterlyser svar fra Finansdepartementet på om de planlegger å notifisere ESA om saken.

Finansdepartementet sier til E24 at de vil vurdere om man bør notifisere ESA om endringen eller ikke, og statssekretær i departementet, Jørgen Næsje (Frp), sier de vil se på saken ganske raskt, mest sannsynlig rett over nyttår og ta en beslutning.

Næsje sier uansett hva departementet lander på, vil man gi en form for beskjed til ESA, ettersom dette er normen i slike saker.

Regjeringens forslag skal ifølge Stortinget sendes ut på høring før endringen gjennomføres i mars.

Hverken Finansdepartementet eller Henrik Asheim (H), leder i Stortingets finanskomité, ønsker å kommentere muligheten for at endringen kan være lovstridig før de har sett mer nøye på saken.

Milliarder i spill

Det er ikke bare selskapet Kryptovault som risikerer eller allerede har mistet store kontrakter.

Les på E24+

Etter gullrushet – Del 1: Da kryptokollapsen traff Norge

Hvis Skattedirektoratets foreløpige vurderinger av unntaket for kryptovaluta er feil, risikerer Stortinget at alle datasentre i Norge mister ordningen for redusert elavgift – noe som kan bli fatalt for vekstnæringen.

E24 har snakket med en rekke selskaper som sier de tenker på å gi opp driften i Norge, deriblant Bitmain som ser på Sverige og Green Mountain som mistet muligheter for flere store kontraktsinngåelser.

En rapport Cowi har laget for Nordisk ministerråd anslår at kan bli bygget datasentre for opptil 20–40 milliarder kroner i året i Norden fremover.

– Denne avgjørelsen raserer ikke bare alle mulige anvendelser av blokkjede, men hele datasenterindustrien i Norge, sier Haakon Bryhni, som er medinvestor i Troll Housing, et selskap som hevder å ha mistet en milliardkontrakt grunnet endringen fra regjeringen.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Kan være helt katastrofalt

  2. Skattedirektoratet: Kan fjerne kryptorabatt

  3. Betalt innhold

    Bitcoinselskap vurderer å klage Norge inn til ESA

  4. Annonsørinnhold

  5. Etter Skattedirektoratets vurdering: Ønsker full avgift for kryptosentre

  6. Avgiftsgrep rammer krypto-datasentre: Venstre åpner for utsettelse