Utvalg vil fjerne formuesskatten

Kapitaltilgangsutvalget anbefaler blant annet å avvikle formuesskatten for å gi norske gründere og bedrifter bedre tilgang på kapital. – Gir oss flere gode argumenter, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i Høyre. 

TILGANG PÅ PENGER: Aksel Mjøs, førsteamanuensis ved Norges handelshøyskole og styreleder for Kavlifondet, har ledet kapitaltilgangsutvalget som lanserte den nye NOU-en «Kapital i omstillingens tid» torsdag.

Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
  • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:,

– Vi tror at det norske kapitalmarkedet fungerer greit, men det er også ting som ikke fungerer i en tid med mange, raske endringer i norsk økonomi, sier Aksel Mjøs.

Han har ledet det såkalte kapitaltilgangsutvalget som torsdag overleverte NOU-en «Kapital i omstillingens tid» til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

I rapporten anbefaler utvalget, som ble nedsatt som et ledd i oppfølgingen av Industrimeldingen, blant annet å avvikle formuesskatten for å gjøre kapitalmarkedet mer velfungerende.

– Fra et kapitaltilgangsperspektiv har vi landet på at det beste er å avvikle formuesskatten, sier Mjøs til E24.

– Det er mange argumenter for formuesskatt, blant annet at den kan bidra til effektiv formuesforvaltning, lette myndighetenes kontrolloppgaver og gjøre det mulig å skattlegge folk og ikke bare ting. I tillegg er det selvfølgelig en fordelingsmessig begrunnelse.

– Men formuesskatten kan også påvirke risikotagning, sparing, investeringer og likviditet negativt, sier Mjøs.

Norge mangler «enhjørninger»


Utvalget har først og fremst sett på prosjekter som er forventet å bli lønnsomme. Hovedkonklusjonen er at slike prosjekter stort sett får nok og rett finansiering.
Men det er få nye, større vekstselskaper i Norge, noe utvalget mener skyldes begrenset tilfang av risikobærende, kompetent kapital. For bedrifter med behov på størrelsesorden opp til 20 millioner kroner er kapitaltilgangen spesielt krevende.
– Enhjørningene vi ser i Sverige og andre land, ser vi ikke her, sier Mjøs.
Staten anbefales derfor blant annet å avvikle formuesskatten, opprette et nytt statlig venture fond-i-fond-mandat på 1 milliard kroner og legge bedre til rette for folkefinansiering, også kjent som crowdfunding.

Næringsministeren: – Gir oss flere gode argumenter

Næringsminister Røe Isaksen skal nå ta NOU-en ut på høring. Selv ser han flere forslag som kan bli til politikk, blant annet en avvikling av formuesskatten.

– Det at Mjøs-utvalget nå konkluderer med at formuesskatten er et hinder for kapitaltilgangen til lønnsomme prosjekter i Norge, gir oss flere gode argumenter for å avvikle formuesskatten på sikt, sier Isaksen til E24.

– Det er ikke topplederne i Statoil som er mest bekymret for formuesskatt, men blant annet familieeide bedrifter. Dette handler om å skape gode arbeidsplasser i Norge.

Les også

Skatteetaten skal ta skattesnyltere med nytt datasystem

Men Røe Isaksen avviser at formuesskatten vil avvikles i denne regjeringsperioden.

– Høyre har gått til valg på å redusere formuesskatten gradvis og fjerne den på sikt, men det blir ikke aktuelt å avvikle den helt de neste fire årene, sier Røe Isaksen.

I Jeløya-plattformen har regjeringen som mål å senke skattenivået og redusere makssatsen i eiendomsskatten fra syv til fem promille, samt øke bunnfradraget og rabatten for arbeidende kapital i formuesskatten.

Virke foreslår strakstiltak

Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen mener rapporten tydelig viser at det er lite privat egenkapital i Norge sammenlignet med for eksempel i Danmark og Sverige, og at Norge også har mye lavere investeringer i teknologiselskaper. Spesielt bekymret er hun for tilgangen på kapital i små og mellomstore bedrifter, det hun kaller «ryggraden i norsk næringsliv».

Les også

Meglersjef advarer mot nytt boliglån-krav: – Dette reagerer jeg kraftig på

– Små og mellomstore bedrifter i Norge har ikke tilstrekkelig med egenkapital til å omstille og utvikle seg, og tilgangen på lån fra bankene er fortsatt for stram, uttaler Madsen i en pressemelding.

Virke foreslår selv tre strakstiltak for å bedre situasjonen: å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital, gjøre det enklere for bankene å gi små og mellomstore bedrifter tilgang på lån, samt tillate etableringen av såkalte crowdfundingselskaper.

Les også

Undersøkelse: Mange nordmenn får trøbbel ved rentehopp

Les også

Olsen sender 14 milliarder til Jensen

Les også

Skjebneuke for Thommessen etter tidenes byggesmell

Her kan du lese mer om

  1. Næringsliv
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Finnes ikke dokumentasjon på at lavere formuesskatt gir flere arbeidsplasser

  2. Ny gjennomgang vil slå sammen statlige etater

  3. Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Ny teknologi skal gjøre det lettere å få lån

  6. Fersk forening vil luke ut useriøse aktører