Coronaviruset fører til nedgang i flytrafikken

Flytrafikken gikk umiddelbart ned med fem prosent etter det første coronatilfellet ble bekreftet i Norge, opplyser Avinor.

Konsernsjef i Avinor Dag Falk-Petersen.

Heiko Junge / NTB scanpix
  • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

Denne trenden har fortsatt, og den første uken av mars var det en tydelig nedgang i den totale trafikken på Avinors flyplasser, viser nye tall.

– Vi ser en klar nedgang i flytrafikken i begynnelsen av mars, og vi venter at dette vil fortsette så lenge vi har situasjonen med coronaviruset, sier konsernsjef i Avinor, Dag Falk-Petersen.

Totalt ble det registrert 2,33 millioner innenriksreiser i februar i år, mot 2,36 millioner i samme måned i fjor. Samtidig ble det registrert 1,50 millioner utenriksreiser, mot 1,48 millioner i februar i fjor.

Falk-Petersen i Avinor beskriver situasjonen for luftfarten som krevende både her hjemme og internasjonalt.

– Det er nedgang i flytrafikken i hele verden og det er vanskelig å angi eksakt hvor lenge denne trafikknedgangen vil fortsette. Det vi vet er at det er vesentlig færre reisende til og fra norske flyplasser enn hva som er normalt, og årsaken er coronaviruset.

Les også

Norwegian innstiller flyvninger til Italia

Har iverksatt tiltak

I februar hadde flytrafikken en lav vekst på én prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Avinor opplyser at veksten var takket være skuddårsdagen.

– Uten denne dagen ville det vært en svak nedgang, sier trafikkdirektør Gaute Skallerud Riise.

Basert på siste ukers utvikling må det forventes nedgang i flytrafikken fremover, både på innenriks og utenriks trafikk, skriver Avinor i en pressemelding tirsdag.

Avinor opplyser at det er iverksatt tiltak ved deres flyplasser i henhold til Folkehelsinstituttets rutiner.

– Lufthavnene våre har oppdatert sine beredskapsplaner for pandemi, og er i dialog med lokale helsemyndigheter. Det er lokal kommuneoverlege som har smittevernansvaret for hendelser ved lufthavnene, sier Falk-Petersen.

Les også

Flybransjen på vei inn i corona-uvær: – Kan bli største krise i moderne tid

Ber om hjelp

De siste månedene har en rekke flyselskaper verden over innstilt flyvninger som følge av coronaviruset.

Tirsdag opplyser Norwegian at de innstiller flyvninger til Italia, etter oppdaterte karantenerestriksjoner fra myndighetene i landet. I likhet med SAS innstilte selskapet sine flyvninger til Nord-Italia forrige uke.

I helgen purret NHO Luftfart på regjeringen om å få til et krisemøte om coronaviruset. På vegne av flyselskapene ber de blant om at Finansdepartementet gjør et midlertidig nødkutt i flypassasjeravgiften.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Flytrafikk
  2. Avinor
  3. Coronaviruset
  4. Luftfart

Flere artikler