Gårdeiere hevder bilfritt sentrum har ført til massivt omsetningsfall
Før sommeren viste tall at handelen i Oslo sentrum har god vekst tross færre parkeringsplasser. Nå mener gårdeierne at deres egen analyse viser den egentlige sannheten. MDG-byråden maner til tålmodighet.
– Tallene er jo nedslående, analysen er tydelig og viser hvordan tiltakene fra kommunen har slått ut i konkrete gater, sier Glenn Eikbråten som representerer noen av Norges største eiendomsselskaper som administrerende direktør i foreningen Byfolk Oslo sentrum.
Oversikten fra gårdeierne viser omsetningsutviklingen for 32 butikker som ligger rundt rådhuset, et av områdene som først ble påvirket av prosjektet «bilfritt byliv».
Den sammenligner omsetningen før og etter byutviklingsprosjektet ble startet.
Omsetningen for de 32 butikkene gårdeierne trekker frem gikk samlet fra 634 millioner kroner i 2016 til 556 millioner kroner i fjor, en nedgang på 12,1 prosent.
Det er totalt rundt 50 butikker i området som ble spurt om å delta i analysen, men ikke alle butikkene svarte på henvendelsen fra gårdeierne, samtidig som nye butikker kom til eller falt fra de to siste årene.
Les også: (+) Presidenten som skapte historiens villeste inflasjon
Flere gågater, sykkelveier, og fjerningen av 700 parkeringsplasser bare det siste året er noen av initiativene som har blitt gjennomført av Oslo kommune. Antallet gågater skal nesten dobles, og det skal etableres en rekke såkalte torggater.
Gårdeierne mener at tallene Oslo Handelsstandsforening la frem før sommeren, som viste at handelen i sentrum økte 2,1 prosent, ikke viser hvordan situasjonen har blitt for bedriftene som ble påvirket av kommunens byutviklingsprosjekt.
– Vi synes det blir feil at byrådet bruker disse tallene til politisk inntekt for tiltakene deres, når sannheten er at det er en sterk omsetningsnedgang for mange av butikkene i området som er endret, sier Eikbråten.
Analysen viser også til at det var god omsetningsvekst i området frem til 2016.
Fjernet parkeringsplasser i sentrum – tyder på at butikkhandelen ikke er skadet
– Betydelig nedgang
Én av butikkene i rapporten er Sportsnett, som har solgt sportsutstyr i Olav Vs gate siden 1970-tallet, men som siden 2016 har hatt tøffere tider.
– Vi har hatt en betydelig nedgang i både omsetning og besøkstall. Vi snakker om ganske mange tusen færre besøkende, sier daglig leder i Sportsnett-butikken, Gaute Nilsen.
Han sier at omsetningsnedgangen de siste årene har vært noe under 10 prosent. Dermed klarer de seg bedre enn mange av bedriftene i analysen.
De siste årene har parkeringsplassen utenfor Sportsnett blitt gjort om til handikapparkering og vareleveringsplasser.
Han sier kundene forklarer at det har blitt mer utfordrende å handle hos dem etter at parkeringsplassene forsvant, spesielt de som handler større varer som skipakker, noe butikken selger mye av.
Men butikksjefen er langt ifra så negativ som gårdeierne.
– Jeg kan ikke si at alt skyldes at biltrafikken er borte, det er mange ting som spiller inn her, men det har blitt vanskeligere, sier han og legger til at det generelt er tøft i sportsbransjen, og at netthandelen også vokser på bekostning av de fysiske butikkene.
– Det er tøft, men det kan godt hende at dette blir positivt til slutt, sier Nilsen.
Jobber med byregnskap
Byråd for byutvikling i Oslo kommune, Hanna Marcussen (MDG) sier hun hører på handelsbransjen, og opplever at de har god dialog med både Oslo Handeslstands Forening og NHO.
Noen må finne opp batteriet på nytt for at elbilen skal ta over
– Vi er midt i gjennomføringen av dette, og erfaring fra andre byer som reduserer biltrafikken viser at handelen gjør det bra fordi folk trives bedre i gatene. Men dette tar tid. Man skal endre måten folk bruker byen på, sier hun.
– Har man gjort noen analyser av hvordan handelen gjør det i området som inngår i bilfritt byliv?
– Vi jobber med et byregnskap hvor vi blant annet skal måle omsetningsutvikling for handelen, sier Marcussen som legger til:
– Våre undersøkelser viser at folk ønsker flere grønne områder, sitteplasser og færre biler i gatene, sier Marcussen.
Hun sier det skal gjøres flere evalueringer av bilfritt byliv underveis i utbyggingen. Det er usikkert når byregnskapet for 2018 blir klart.
Denne uken ble det klart at leverandører som Ringens, Coop, Tine og Asko går til sak mot Oslo kommune for måten bilfritt byliv har gått utover evnen til å levere varer i sentrum på grunn av et redusert antall varemottak, skriver Finansavisen. Saksøker er Leverandørenes Utviklings- og Kompetansesenter
Børskommentar: La oss håpe det var palmeolje som stanset Telenors gigantfusjon
Ønsker parkering under bakken
Organisasjonen Byfolk Oslo sentrum som representerer gårdeiere som Olav Thon Eiendomsselskap, Søylen Eiendom, KLP Eiendom og Entra, mener det er gått altfor fort frem i sentrum.
– Vi ønsker å være løsningsorienterte, og samarbeide med politikerne, men vår analyse viser at butikkene er avhengige av parkeringsplasser, sier Eikbråten.
Han sier gårdeierne gjerne skulle hatt parkeringshus under bakken, slik man har bygget i andre norske byer som for eksempel Kristiansand.
Samtidig er det ingen hemmeligheten at handelen arbeider i motvind i hele Norge, og at endrede handelsvaner og netthandel fører til tøffere tider for mange av dem som driver med varehandel.
E24 har sett listen over butikker som har sett omsetningssvikt. Det er en rekke kjente klesbutikker, gullsmeder, urmakere og bokhandlere.
– Kan det være andre årsaker til at handelen faller i denne delen av byen enn at det er færre parkeringsplasser?
– Hvis man ser på tallene fra tidligere i år, så øker jo handelen i andre deler av sentrum. Forut for innføring av bilfritt byliv hadde butikkene i analysen vår omsetningsoppgang fra 2014 til 2015, og videre fra 2015 til 2016. Så faller omsetningen sterkt etter at gateparkeringen ble fjernet. Det er ingen andre forhold som tilsier at omsetningen skulle gå nedover, snarer tvert imot, sier Eikbråten.
Det er oversikten under fra tidligere i år som gårdeierne i Oslo mener blir misvisende i debatten om bilfritt byliv.