Sjømatanalytiker: – Forbrukere trenger ikke bekymre seg for «dødsalgene»

«Dødsalgene» i nord fører til høy lakseslakt, stort eksportvolum og lavere pris. På sikt spår analytikerne prisøkning, men forbrukerne vil merke lite til dette.

ALGERAMMET: Flere steder i Nord-Norge er rammet av kraftig algeoppblomstring. I merdene ved Rinøya i Lødingen der død laks ligger med buken opp flytende i vannet.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • NTB
Publisert:,

Det sier sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård til NTB.

– Sammenhengen mellom pris til oppdretter og pris ut til forbruker er ikke så veldig sterk, og det pleier å ta tid fra pris endrer seg i spotmarkedet til det faktisk slår ut i pris i butikkene. Hvis våre beregninger slår til, er det snakk om så små bevegelser at det ikke får innvirkning på butikkprisen, sier han.

– Kjedene prøver å holde så stabil pris som mulig, det er en ryggmargsrefleks hos dem, sier Giskeødegård.

Les også:


For 30 år siden gjorde en giftig alge massiv skade på norskekysten. Nå herjer den igjen i oppdrettsanleggene

Høy eksport

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det ble eksportert 18.992 tonn laks i uke 21. Dette er hele 17,8 prosent høyere enn uka før, og hele 23,6 prosent mer enn samme periode i fjor.

En vesentlig del av årsaken er frykt for «dødsalgene» i nord, som fører til at lakseoppdretterne slakter mer fisk tidligere enn normalt for å unngå å miste dem.

Det høye volumet bidro til at prisen gikk ned med 6,3 prosent fra uken før til 61,3 kroner kiloen i uke 21. For oppdretterne er det fortsatt en god pris, mener Giskeødegård.

– Mai 2019 er fortsatt en av de tre beste prismånedene noensinne målt i norske kroner, sier han.

– Prisfallet er lavere enn det volumveksten skulle tilsi. Med den prisen og de volumene som er nå, er det sjelden det har vært eksportert laks for høyere verdier i mai enn det er blitt i år, fortsetter Giskeødegård.


Les også: Giftige alger herjer: Et varslingssystem som kunne begrenset skadene ble avviklet i 2010

Spår økning på sikt

Fordi algeoppblomstringen fører til bortfall av framtidig slakt, spår sjømatanalytikerne at trenden på sikt vil snu slik at prisene ligger over sesongnormalen utover året.

Nordea Markets estimerte forrige uke et bortfall på opptil 40.000 tonn framtidig slakt som følge av algene, og nedjusterte prognosen for vekst i tilbudet av laks fra 6 prosent til 3 prosent.

Sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd tror prisen oppdretterne får for fisken sin på sikt vil ligge mer enn en krone over normalen.

– Det er litt tidlig å gå ut med eksakte anslag for hvor mye ennå, men det vil ha en positiv effekt på prisen, og den effekten vil nok bli større enn estimatet på én krone, sier han til NTB.

Fortsatt oppblomstring

Selv om lakseoppdretterne fortsatt får god pris for fisken sin, er livet langt fra rosenrødt for dem som utøver yrket i Troms og Nordland.

I sin seneste oppdatering 28. mai skriver Fiskeridirektoratet at det fortsatt måles høye forekomster av alger i begge fylker. Det er ikke meldt om nye anlegg som er rammet, men det er fortsatt spredt dødelighet i Nordland.

«Dødsalgen» Chrysochromulina leadbeateri hadde innen tirsdag krevd minst 7,7 millioner fiskeliv, noe som har ført til tap på flere hundre millioner kroner for lakseoppdrettere i landets to nest nordligste kommuner.

Lakseoppdretter Ken Rune Bekkeli i Salaks AS har beskrevet algeangrepene som «brutale». På få sekunder blir sjøen grønn, og død laks faller til bunns.

– Det regner død fisk. Det er brutalt å se på. Det er tross alt husdyrene våre, sa han til NTB tirsdag.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Mattilsynet letter på krav til algerammede oppdrettere

  2. Tusenvis av tonn med laks er død: Disse rammes av algeinvasjonen

  3. Analytikere spår prishopp som følge av algedøden

  4. Annonsørinnhold

  5. Fiskeriministeren vil hjelpe lakseoppdretterne: Åpner for å øke produksjonen så lenge som nødvendig

  6. Kan bli tvunget til å permittere alle sine ansatte i over ett år – inkludert seg selv