Real Madrid stiger forbi Manchester United på toppen av fotballens pengeliga

KPMGs liste over verdens mest verdifulle klubber er klar.

DUELL: Real Madrids Gareth Bale slår Manchester Uniteds Paul Pogba i en hodeduell under UEFA Super Cup-finalen i august 2017. Nå har det spanske laget også passert det engelske i verdi, ifølge KPMG.

Foto: Boris Grdanoski AP
  • David Bach
Publisert:

Pallen har vært stabil i tre år, men nå er det over for Manchester United, som også slet på tampen i den hjemlige ligaen: De røde djevlene er ikke lenger den mest verdifulle klubben i verden.

Topplasseringen tilhører nå spanske Real Madrid, som er gode for hele 3,224 milliarder euro, tilsvarende 31,3 milliarder kroner, ifølge KPMG. Det er en økning på 10 prosent fra i fjor.

Glazer-familiens Manchester United må med sine 3,207 milliarder euro ta til takke med andreplassen.

Likevel er altså Real Madrid, som for første år sniker seg over 3 milliarder euro, ikke like verdifull som United var i fjor, skriver KPMG.

Les også: (+) Er Ole Gunnar Solskjær en dyktig fotballtrener, eller har han flaks?

Barcelona ute av pallen

Revisjonsfirmaets årlige rapport beregner samtlige verdier i de europeiske toppklubbene – klubbens finanser, om de eier stadion, hva spillerne er verdt, samt merkevare, omdømme og sponsoravtaler – til såkalt «enterprise value», eller konsernverdi.

Årets utregning viser også at Barcelona, som i fjor var tredje mest verdifulle klubb, må vike for Bayern München og deres 2,696 milliarder euro.

KPMG skriver i en pressemelding at den samlede verdien for fotballens 32 mest verdifulle klubber har steget med 9 prosent på ett år, altså vokser de i et betydelig raskere tempo en den europeiske økonomien for øvrig.

– Denne vekstraten er i kontrast med den generelle trenden ved de store europeiske børsene, særlig STOXX Europe 50 Index1, som viser en nedgang på 13 prosent år over år, noe som illustrerer tempoet fotballindustrien utvikler seg i, sier KPMGs globale sportssjef Andrea Sartori, som har forfattet rapporten.

Les også

Liverpool satte Premier League-rekord: Resultatet rundet 100 millioner pund

Arsenal rykker ned

I motsatt ende av topp 10-listen kan man se at Tottenham Hotspur (1,679 milliarder euro) har passert Juventus (1,548 milliarder euro) på 10. plass, og at Arsenal (2,008 milliarder euro) er det eneste laget i en europeisk cupfinale som ikke stiger i plassering, men i stedet faller to plasser til 8.

Samtlige av lagene på topp 10-listen er de samme som i fjor, men det er kun Manchester City (2,460 milliarder euro) som ikke flytter på seg, med sin stabile 5.-plass.

Skotske Celtic og spanske Villarreal har byttet ut Valencia og tyrkiske Fenerbache på listen over de 32 mest verdifulle klubbene. Årets høyeste stigning i verdi er det Inter Milan som står for, med hele 41 prosent til 692 millioner euro og en fin 15. plass.

Publisert:

Flere artikler

  1. Juventus-aksjen faller kraftig etter superliga-kollapsen

  2. Trøbbel for Superligaen - Manchester United-aksjen falt

  3. FT: Manchester United sikrer avtale verdt 2,8 milliarder

  4. Haaland med i milliardklubben: Nest yngst på topp-15

  5. Manchester United økte gjelden med 900 millioner kroner