Nå går lakseprisene ned

Stor økning i volumet som følge av mindre lus og bedre vekstvilkår i sjøen har sendt lakseprisene i et bratt prisfall de siste ukene. Men dette er ikke noe å rynke på nesen av, mener analytiker. 

Laks

Foto: Martin Bernetti AFP
 • Nina Tuv
Publisert:,

Spot-prisen på laks har falt fra det øvre sjiktet av 60-tallet til rundt 55 kroner per kilo de siste ukene.

Prisnedgangen er drevet av et økt volum, blant annet som følge av gode vekstvilkår. Resultatet er langt mer laks tilgjengelig i markedet enn på samme tid i fjor.

– De neste 3-6 ukene forventer vi at volumet vil øke vesentlig, fra nåværende 21.000 tonn per uke til 28-30.000 tonn. Prisene er allerede nede på midten av 50 kroner kiloen, og vi tror de vil falle ned under 50 i august, skriver Sjømatdirektør i Nordea, Kolbjørn Giskeødegård, i en kommentar.

Ramper opp produksjonen

Årsaken til at vi kommer til å se en kraftig økning i produksjonen de neste månedene er at vi ligger litt på etterskudd etter årets første måneder.

De første syv månedene i år har vi tatt ut rundt én prosent mindre laks i Norge enn i fjor. Totalt for året forventes den norske produksjonen å øke med tre prosent, forklarer Giskeødegård overfor E24.

Les også

Marcus & Martinus tjente 16 millioner i fjor

– Det betyr at mens vi hadde en svak tilbakegang de første syv månedene, kommer vi til å måtte ta opp åtte prosent mer laks de neste fem månedene nå sammenliknet med samme periode i fjor. Det er et taktskifte på tilbudssiden som vi ser at allerede har tatt prisene nedover, sier analytikeren.

I juli i fjor lå prisene på 65-70 kroner per kilo i snitt. Totalt for samme måned i år lå de 6-7 kroner lavere, og det ventes at de skal lengre ned i ukene fremover.

Viktig årsak nummer to er at fjoråret var et spesielt svakt år for lakseproduksjon.

– I fjor måtte man ta ut veldig mye småfisk grunnet luseproblemet. Så langt i år ser det ut til at man har vesentlig bedre kontroll på lusen, sier Giskeødegård.

Han tror mye av grunnen ligger i at oppdretterne har blitt flinkere til å håndtere lus. Det er i tillegg blitt investert store summer i utstyr for å få bukt med luseproblemet, som man nå også har lykkes bedre med å bruke riktig.

Fremdeles historisk høyt

Til tross for at prisene nå ser ut til å bevege seg nedover i en fart som kan virke skremmende, påpeker Giskeødegård at dette er en normalisering av markedet.

– Fjoråret var unormalt, med lave volum og høye priser. Veksten nå er egentlig en normalisering av volumet, og da forventer man også normalisering av prisene, sier han.

Snittprisen i 2016 lå på 63,13 kroner per kilo. Det var hele 50 prosent høyere enn snittprisen på 42,09 kroner i 2015, som den gang var den høyeste på 20 år.

– Et prisnivå på lavt 50-tall vil fremdeles være historisk høyt. Man har bare blitt litt fartsblind, sier bransjeeksperten, og legger til at vi for tiden også får god drahjelp av den svake kronen.

Og til tross for en lavere pris, vil marginene fremdeles være behagelige. De norske produsentene har den senere tid hatt rundt 30 kroner i margin per kilo dersom de har solgt laksen i spot-markedet.

– Med en pris på rundt 55 kroner har man litt under 20 kroner i margin, men i et historisk perspektiv er dette eventyrlige priser og marginer, sier Giskeødegård.

Les også

Lakseoppdrettere håver inn på rekordsvak krone: – Blir fort et par hundre millioner

Chile sliter med lavere priser

Noe av grunnen til det lave volumet på verdensmarkedet i fjor var også at Chile slet med et massivt algeutbrudd. Det førte til at en fjerdedel av produksjonen deres ble ødelagt.

Dette, sammen med luseproblemene i Norge, resulterte i et negativt tilbudssjokk hvor Norge og Chile til sammen sendte 200.000 tonn mindre laks ut i markedet enn året før.

Chile produserer mellom 520 og 560 tonn laks årlig, og her hjemme produserer vi rundt 1,2 millioner tonn. Tatt i betraktning at det er omtrent 2,2 millioner tonn på verdensmarkedet årlig, står Norge og Chile for brorparten av dette.

Prisnedgangen nå har imidlertid gått hardere utover chilensk lakseproduksjon enn norsk. Landet har sett sin EBIT margin gå fra 2,3 amerikanske dollar per kilo i første kvartal til 0,3 dollar per kilo nå.

Les også

Norge eksporterte sjømat for 6,7 milliarder i juli

Chile har langt høyere produksjonskostnader enn i man har i Norge, samt høyere fraktkostnader fordi de bruker flytransport fremfor bil.

– De hadde vesentlig lavere kostnader før 2014. Men de har blitt fanget i et høyt kostnadsnivå nå, og dette bør ned, sier Giskeødegård.

Venter betydelig høyere vekst

Nordea venter at den nåværende sterke produksjonesveksten vil fortsette fremover.

– Vi forventer også betydelig produksjonsvekst i Norge neste år sammenliknet med 2017. Da vil global vekst ligge på rundt 8 prosent, sier Giskeødegård.

Hvis dette viser seg å stemme, mener han at en pris på 50 kroner kiloen vil være en god prisoppnåelse, til tross for at den er lavere enn nå.

– Det avhenger selvfølgelig også litt av hvor kronen legger seg. Hvis kronestyrkelsen ikke kommer, så vil prisene legge seg noe høyere, sier analytikeren.

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. Fisk
 3. Norge
 4. Chile
 5. Sjømat
 6. Oppdrettsnæring
 7. Nordea

Flere artikler

 1. Nå er lakseprisen rekordhøy

 2. Chilensk laks nærmer seg Norge på lønnsomhet

 3. – Et gedigent mageplask

 4. Annonsørinnhold

 5. Laveste laksepris på 4 år: – Bunnen er nådd

 6. Sjømatanalytiker: – Forbrukere trenger ikke bekymre seg for «dødsalgene»