Overblikk: Drømmepåske for høyfjellshotellene, skrekktall for Netflix, og russisk boikott på Svalbard

Publisert: Publisert:

Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken hver fredag.

(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

Håper alle har hatt en fantastisk påskefeiring!

Det kan virke som mange har lagt tiden med restriksjoner og skjenkeforbud bak seg, og endelig fått muligheten til å feire påsken slik tradisjonen var tro før pandemien.

Mer om dette, samt flere av ukens høydepunkter innen økonomi- og næringslivsnyheter, vil du nå få servert i ukens Overblikk.

Drømmepåske for høyfjellshotellene

Selv om tallene for høyfjellshotellene så mørke ut for et par måneder siden, kan derimot flere glede seg over positive tall etter en heidundrende påskefeiring.

Administrerende direktør ved Dr. Holms hotell på Geilo, Sigmund Vika, har blant annet meldt om en «strålende påske» med fulle hus, og en økning på flere hundre prosent sammenlignet med de siste to pandemiårene.

Sammenlignet med 2019 tror også den administrerende direktøren at omsetningen økte med 25 prosent i år.

Hotelldirektør Michael A. Thomson ved hotell Skifer i Oppdal melder også om en vekst på 30 prosent sammenlignet med tiden før pandemien.

Nå venter de spent på den kommende sommersesongen.

Skrekktall for Netflix

Det har vært en tøff uke for strømmegiganten Netflix, som publiserte tall for årets første kvartal tirsdag kveld.

I rapporten kom det frem at de i løpet av årets tre første måneder hadde mistet omtrent 200.000 abonnenter for første gang på over et tiår.

Til sammenligning hadde de en økning på nesten fire millioner abonnenter ved samme periode i fjor.

Det ser heller ikke lyst ut for Netflix i tiden som kommer: Strømmegigantens spådom for de neste tre månedene er at de kommer til å miste ytterligere 2,5 millioner abonnenter.

Antall nye kunder har lenge vært måleenheten markedet vurderer selskapet etter, og strømmegiganten har opplevd et kraftig fall på det amerikanske aksjemarkedet etter publiseringen av rapporten.

Russland raser mot turismeboikott

Norske turistforeninger på Svalbard har valgt å boikotte de russiske aktørene på grunn av krigen i Ukraina.

Svalbard Reiselivsråd har blant annet vedtatt å oppfordre medlemmene til å slutte å kjøpe tjenester fra statlige russiske selskaper, inkludert Trust Arcticugol som driver virksomheten i Barentsburg og Pyramiden.

Vedtaket er tatt privat, og ikke forankret hos norske myndigheter.

Det har skapt kraftige reaksjoner for Russland, som blant annet mener at boikotten er ulovlig.

– Det er kjent at før pandemien var inntektene til russiske reiselivsoperatører større enn hos norske reiselivsselskaper på grunn av stor interesse for Barentsburg og Pyramiden, skriver den russiske ambassaden i Oslo i en e-post til NTB.

Godt og blandet

  • Eiendom Norges boligprisstatistikk viste at prisene for å leie bolig vokste i løpet av årets første måneder. Den kraftigste veksten var det Bergen som fikk kjenne på med en vekst på hele 15,1 prosent. Utleiemarkedene i Trondheim og Oslo hadde vekst på henholdsvis 5,8 og 0,1 prosent, mens Stavanger og Sandnes så en prisnedgang på 1,9 prosent.
  • Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) er bekymret for situasjonen i matvaremarkedet, og har varslet tiltak mot dagligvarebransjen for å gjøre konkurransen sunnere. Han har blant annet utfordret konkurransedirektør Tina Søreide til å vurdere om tilsynet trenger flere verktøy for å slå hardere ned på virksomhet som bidrar til en usunn konkurransesituasjon.
  • Norge har importert varer fra Russland til en verdi på svimlende 3,1 milliarder kroner i mars. Dette tilsvarer en oppgang på nesten 90 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Ola Elvestuen (V) stilte seg svært kritisk til regjeringens arbeid med å få ned importen fra Russland.
  • Onsdag gikk fristen ut for å søke høyere utdanning gjennom Samordna opptak. For de som har søkt på universitet eller høgskole, kan man fremdeles bytte om å rekkefølgen på studieretningene man har søkt helt fram til 1. juli.

Helgetips

På søndag er det bare å ruste seg opp med noen edle dråper i glasset og gjøre seg klar for den andre runden av presidentvalget i Frankrike.

Valget står mellom den sittende presidenten Emmanuel Macron og høyrepopulistiske Marine Le Pen, der sistnevnte kan få mulighet til revansj etter å ha lidd et tungt tap mot Macron for fem år siden med kun 34 prosent av stemmene.

I år er oppløpet noe jevnere – Macron ligger an til å få mellom 53–56 prosent, og Le Pen ligger mellom 44–47, ifølge de siste meningsmålingene.

Ellers virker det som det varme påskeværet skal holde stand et par dager til.

Snøen har smeltet flere steder i Sør-Norge, og for mange er det igjen mulig å knytte på seg turskoene og vandre ut i skog og mark uten skismøring og klister.

Hvis drømmehelgen i vårsolen ikke involverer tursekk, kart og kompass, anbefaler jeg likevel at man nyter solstrålene rundt norskekysten før kulden igjen legger seg over landet neste uke.

Håper dere får en strålende helg i godværet!

Har du noen tilbakemeldinger eller savner du noe i Overblikk? Send noen linjer til benedicte@e24.no.

Publisert:
Gå til e24.no