Tillitsvalgt ved Rec Solar: - Varslet at vi ikke overlever med dagens strømpriser
REC Solar kan bli nødt til å stenge ned produksjonen i Kristiansand og Porsgrunn.
250 ansatte har fått beskjed om at produksjonen ikke kan fortsette med de høye strømprisene, ifølge tillitsvalgt Andreas Hadland Bolluk i Rec Solar.
– De ansatte har fått beskjed om at bedriften ikke kan drive videre med disse strømkostnadene, sier han til E24.
Han opplyser at de tillitsvalgte og ledelsen snakker sammen om situasjonen.
Fædrelandsvennen omtalte saken først.
Rec Solar i Kristiansand ventet en strømregning på 6,5 millioner i desember, men den endte på 40 millioner. Selskapet har ikke inngått fastprisavtaler på strøm, skrev E24 tidligere i år.
Til VG sier REC Solar-sjef Jan Enno Bicker at det vil bli tatt en beslutning fredag om videre drift.
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) var torsdag ettermiddag på besøk hos REC Solar Norway og møtte Bicker.
Etter det NTB får opplyst, var muligheten for produksjonsstans et tema på møtet, men det kom ikke noen krav eller ønsker om strømstøtte fra regjeringen på det samme møtet.
Kjøpt opp av indisk forretningsmann
Solcelleprodusenten REC ble grunnlagt i Norge i 1996, og børsnotert i 2006.
En periode var selskapet et av de mest verdifulle på Oslo Børs, før knallhard konkurranse og prispress fra kinesiske produsenter strupte selskapets marginer, og aksjekursen kollapset.
I 2013 ble REC delt opp i REC Solar og REC Silicon. Mens sistnevnte selskap fortsatt er børsnotert i Oslo, ble REC Solar kjøpt opp for 4,3 milliarder kroner av kinesiske China Bluestar og avnotert i 2014.
I fjor ble det kjent at Reliance Industries kjøper selskapet av China Bluestar for 771 millioner dollar, vel 6,6 milliarder kroner. Det er Mukesh Ambani fra India som eier Reliance Industries. Han er i følge Forbes verdens 11. rikeste mann.
Moxnes reagerer
– Dette viser at vi må ha en makspris på strøm og at det haster. Vi har ikke råd til å miste viktige, miljøvennlige industriarbeidsplasser, sier Bjørnar Moxnes, partileder i Rødt.
Han sier videre at den mulige produksjonsstansen er en konsekvens av å «la en børs sette prisen på strøm fra norsk vannkraft til kunder i Norge».
– Det ødelegger for nettopp den industrien vi trenger veldig mye mer av. Regjeringen snakker sent og tidlig om å bygge ny miljøvennlig industri. Finnes det noe bedre da enn en bedrift som lager solcellepaneler på ren, fornybar vannkraft? Spør han retorisk.
Omstilling ga strømsjokk
Det Kristiansand-baserte selskapet produserer polysilisium til bruk i solcellepaneler. De siste årene har det vært gjennom en større omstilling for å kunne gjenbruke avfall fra solcelleindustrien som innsatsfaktor i stedet for kvarts.
Grunnet denne omstillingen har ikke selskapet inngått langsiktige kraftavtaler, skrev E24 tidligere i år.