Vinmonopolet: Smittetrykket har endret handlevanene igjen

Om nordmenn fortsetter handlemønsteret de har nå, vil det ikke bli store køer utenfor Vinmonopol-butikkene før jul.

Det er ikke meldt om lange køer etter den nye nedstengingen. Bildet er fra en tidligere anledning.
Publisert: Publisert:

– Vi har et forventet julesalg. Det er litt nedgang målt mot i fjor, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet, og legger til at det er vanskelig å sammenligne nøyaktig med advent i fjor, fordi kalenderen ligger annerledes i uken.

De siste dagene har det variert mellom 20.000 og 25.000 kunder i timen i Vinmonopolets butikker. På en av de best besøkte dagene i forrige uke var det 45.000 kunder på en time.

Men dette er langt unna rekorden på kundetrafikk. I julen 2018, før coronapandemien, var det 80.000 kunder innom Vinmonopolbutikker i løpet av en time.

Les på E24+

– Det er et «hot» marked nå

Endret mønster

I forrige uke fortalte Hege-Lill Hagen Asp i selskapet så at kundene var på vei tilbake i det gamle handlemønsteret fra før pandemien.

Men siden da har det blitt innført flere smitteverntiltak både nasjonalt og lokalt, på grunn av økende smittetrykk.

Nordahl forteller at de nå ser et endret forbruksmønster i oppkjøringen til jul.

– Når smittetrykket i samfunnet øker, blir salgskurven igjennom dagen jevnere. Før pandemien var det vanlig at mange handlet på slutten av dagen, nå er det fallende volum. Og så kjøper folk mer per handel, sier Nordahl.

Han sier denne atferdsendringen er i tråd med det de anbefaler.

– Det er veldig gode nyheter om man vil ha så lite køer som mulig, da dette trolig innebærer at folk luker vekk unødvendige handleturer. Vi kan ikke annet enn å rose kundene våre, sier Nordahl.

Les også

Vinmonopolet åpner minst syv nye butikker i 2022

Juletrykket

Før pandemien var det vanlig at hver kunde gjennomsnittlig handlet 2,2 liter. Tirsdag denne uken var det 3,7 liter per kunde.

Denne trenden så Vinmonopolet også i fjor.

– I fjor var også folk veldig flinke til å planlegge når de skulle handle, og det ble ikke det juletrykket mange hadde forventet. Det blir spennende å se hvordan det blir den siste uken før julaften, men tallene i dag indikerer en julehandel som ikke byr på voldsomme køer, sier Nordahl.

Salget av alkohol skjøt i været da landet ble stengt ned den 12. mars i 2019, og salgsøkningen for hele 2020 var på 40 prosent. Men etter gjenåpningen tidlig i høst bremset salget igjen.

Årsaken til salgsoppgangen ved forrige nedstenging var ifølge Vinmonopolet stengte grenser, som bremset taxfree-salget og grensehandel, og at nordmenn ikke fikk drikke alkohol på restauranter, barer og kafeer.

Publisert:

Her kan du lese mer om