Norwegian får fly over sørlige Russland – fortsatt ingen Sibir-avtale

Flyselskapet Norwegian får tilgang til å fly to ruter til over den sørlige delen av Russland. Dermed kan selskapet fly samme vei til Bangkok fra Stockholm og København som de gjør fra Oslo, men Sibir-korridoren er fortsatt stengt.

ÅPNING FOR TO NYE RUTER: Bjørn Kjos' Norwegian har fått et lite russisk gjennombrudd, men noen generell åpning av russisk luftrom er det foreløpig ikke snakk om, kun to nye konkrete tillatelser til Bangkok.
Publisert:

Det er det danske flybransjemediet Check-in.dk som mandag morgen melder at Norwegian har fått åpnet to nye ruter fra henholdsvis København og Stockholm til Bangkok i Thailand. I november 2016 fikk Norwegian lov til å fly ruten Oslo-Bangkok gjennom russisk luftrom.

Noen generell åpning av russisk luftrom er det foreløpig ikke snakk om, kun to nye konkrete tillatelser. Flyene får tillatelse til å fly gjennom russisk luftrom som går gjennom det sørlige Russland, skriver Dagens Næringsliv.

For Norwegian betyr det to nye konkrete ruter gjennom passasjen som ellers er lukket for selskapet.

– Vi har fløyet en sørlig trase over Russland på ruten Oslo–Bangkok i en lengre periode nå, men Stockholm–Bangkok og København–Bangkok er relativt nytt. Det er vi naturligvis fornøyd med fordi det betyr kortere reisevei for passasjerene, mindre drivstoffutgifter og lavere utslipp, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til E24.

– Men tilgang til Sibir-korridoren, og dermed raskeste veien til Kina, Sør-Korea og Japan, er fortsatt stengt, understreker Sandaker-Nielsen.

Gammel avtale

Det er Sibir-korridoren som striden med Russland har handlet om. Norwegian-sjef Bjørn Kjos uttalte i forrige uke at ordningen med at det bare er SAS og Finnair fra Norden som får fly over korridoren gjør at Norge går glipp av store turistinntekter. Kjos pekte også på alle flyene fra Russland som flyr over Norge hvert år på vei til USA.

Les også

Bjørn Kjos spår en opptur i 2018: – Vi skal slippe disse kostnadene i år

En avtale inngått mellom Skandinavia og daværende Sovjetunionen i 1956 ga SAS enerett i Skandinavia til å fly over Russland i Sibir. Avtalene forhindrer Norwegian å fly gjennom russisk luftrom på turer mellom Skandinavia og Asia, med unntak av de tre konkrete rutene til Bangkok.

I starten av november i fjor hadde norske samferdselsmyndigheter et forhandlingsmøte med Russland som endte uten resultater.

Norwegian var blant vinnerne på Oslo Børs fredag, med sin høyeste oppgang på en enkeltdag noensinne på 20,2 prosent.

Les også

Tror selskapets avvikling vil gi økte flypriser i nord

Les også

Norwegians kredittkortgebyr står for fall

Les også

SAS inngår byttehandel med Avinor: Lavere kostnader mot nye ruter

Publisert: