Zuckerberg: – Vi har gjort noen tabber

Facebook-direktør Mark Zuckerberg bryter tausheten etter brukerinformasjon kom på avveie.

Publisert:

– Vi har et ansvar for å beskytte deres data, og vi fortjener ikke å tjene dere dersom vi ikke får det til, uttaler Zuckerberg gjennom hans Facebook-profil onsdag kveld.

Søndag sprakk nyheten om at analyseselskapet Cambridge Analytica hadde informasjon om 50 millioner Facebook-brukere som ble benyttet til å påvirke valgkampen i daværende presidentkandidat Donald Trumps favør.

– Jeg har jobbet med å forstå akkurat hvordan dette kunne skje og hvordan vi kan sikre oss mot at dette skjer igjen. Den gode nyheten er at de viktigste tiltakene for å forhindre at dette gjentar seg, ble iverksatt for flere år siden.

– Men vi har også gjort noen tabber, det gjenstår mer arbeid, og vi må trappe opp og gjennomføre arbeidet, fortsetter han.

Siden mandag har aksjekursen til Facebook rast, og myndighetene i flere land har krevd svar fra selskapet. Inntil nå har det vært stille fra toppsjefen i verdens største sosiale nettsamfunn med over to milliarder brukere.

– Jeg startet Facebook, og det er jeg som er ansvarlig for hva som foregår på vår plattform, skriver Zuckerberg.

Les også

Oljefondet har tapt 2,9 milliarder på Facebook-skandalen

– Tillitsbrudd

Onsdag ble det varslet at Zuckerberg skulle uttale seg. I en lang Facebook-melding beskriver han hendelsesforløpet som endte med at brukerdataene kom på avveie.

Han innleder meldingen med å forklare at Facebook-plattformen i 2007 fordret at brukerne kan koble seg på applikasjoner og dele informasjon som vennelister med tredjeparter.

Zuckerberg skriver at forskeren Aleksandr Kogan ved Cambridge University lagde en quiz-applikasjon i 2013 som omtrent 300.000 Facebook-brukere benyttet. Gjennom appen fikk Kogan tilgang til titalls millioner av quiz-deltagernes venner og informasjon om kontaktene. Denne svakheten ble rettet i 2014, skriver Zuckerberg.

I 2015 ble Zuckerberg gjennom media kjent med at Kogan hadde delt informasjonen med Cambridge Analytica, og Kogan ble kastet ut av plattformen. Zuckerberg skriver at Cambridge Analytica formelt skal ha bekreftet at sensitiv informasjon ble slettet.

Da New York Times og andre medier søndag avslørte at opplysningene ble brukt etter 2015, valgte Facebook å stenge analysebyrået ute fra Facebook, skriver han videre. Selskapet hevder ifølge Zuckerberg at dataene ble slettet i 2015, og er enige med Facebook om å foreta en ekstern granskning av metodene til analysebyrået. I tillegg gjennomgår myndighetene i USA hvilken informasjon analysebyrået hadde om Facebook-brukerne.

– Dette var et tillitsbrudd mellom Kogan, Cambridge Analytica og Facebook. Men det er også et tillitsbrudd mellom Facebook og folk som deler informasjon med oss og forventer at vi beskytter informasjonen. Vi er nødt til å ordne opp i det, skriver han videre.

Les også

Facebooks sikkerhetssjef går av

Flere apper kan ha hentet ut informasjon

Zuckerberg mener de viktigste tiltakene for å sikre brukerne mot lignende hendelser ble foretatt i 2014, men lister opp flere tiltak Facebook vil iverksette for å gjenopprette tilliten.

For quiz-appen til Kogan er antagelig ikke den eneste appen som kan ha ført til at brukerinformasjon har kommet på avveie, og Zuckerberg legger ikke skjul på at selskapet mangler oversikt over omfanget av informasjonen som kan ha kommet på avveie.

Facebook må derfor gjennomgå apper som kan ha hentet ut informasjon før endringene i 2014, og vil kaste ut datautviklere som har tilgang til plattformen dersom de ikke samtykker til granskningen. Hvis Facebook finner brudd på retningslinjene, vil den eksterne parten miste tilgang til plattformen og alle som er rammet av avviket vil bli varslet.

Zuckerberg lover også at Facebook-brukerne som ble rammet under valgkampen i 2016 skal bli varslet.

Ifølge meldingen kommer det ytterligere kraftige innstramminger i eksterne aktørers tilgang til brukerdata, men Zuckerberg nevner ikke hvordan innstramminger i deling og bruk av persondata kan ramme kommersielle aktører.

Facebook henter nesten alle inntektene til milliardkonsernet fra reklame.

Meldingen fra Zuckerberg ble publisert rett før børshandelen på Wall Street stengte klokken 21.00, og ga knapt markedsutslag.

Les også

Facebook-verdier tilsvarende hele Tesla opp i røyk

Les også

Ekspert: – Vi gir Facebook for mye

Les også

Mark Zuckerbergs formue falt med 38,7 milliarder under børsfallet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om