Tørke i Brasil har økt prisen på din kaffe

Kaffeprisene på råvarebørsene har nesten doblet seg siden nyttår.

KJEMPER MOT VARMEN: Kaffebonden Marcio Diogo forsøker og få nok vann til kaffeplantene sine i Santo Antonio do Jardim i Brasil.
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

«Uten kaffe stopper Norge», heter det fordi Norge er et av landene med høyest forbruk av kaffe. Og nå blir det dyrere å holde oss gående.

Joh. Johannson Kaffe, som er en av Norges største kaffegrossister, har allerede økt prisen på kaffen de selger til butikkene en gang og holder prisen i råvaremarkedene seg på dagens nivåer, kommer det trolig en prisøkning til.

Det betyr at kaffeposen i butikken, litt avhengig av konkurransesituasjonen der du bor, allerede har steget med rundt tre kroner og kan komme til å stige med to til tre kroner til.

Var på bunn

Situasjonen står i skarp kontrast til november i fjor da Joh. Johannson Kaffe for sjette gang senket prisen som følge av at prisen i råvaremarkedet hadde sunket til litt over en dollar per pund (0,45 kilo) kaffen.

Bakgrunnen for oppgangen ble lagt i januar da store deler av kaffeplantasjene i Brasil ble rammet av tørke. Januar er den varmeste og tørreste måneden som er registrert i sørvestre Brasil. Der blir mye av kaffen du og jeg drikker, produsert.

Men det er først nå som innhøstingen av kaffe begynner og i ukene som kommer at man får full oversikt over hvor stor skade tørken har ført med seg. Det er tidligere anslått at tørken kan føre til at kaffehøsten i den brasilianske delstaten Minas Gerais alene blir 35 prosent mindre enn normalt.

Fra sitt kontor i Oslo konstaterer seniorrådgiver Tore Flåten i Joh. Johannson, som jobber med innkjøp av kaffe for kaffegrossisten, at prisen på et pund (0,45 kilo) har steget fra 110,70 cent før nyttår til 213,40 cent tirsdag.

Nesten dobling

Og onsdag har prisen steget ytterligere. Bare i løpet av den drøye 20 minutter lange telefonsamtalen registrerer Flåten at prisen har steget fra 216 til 217,90 cent per pund.

Og dermed har prisen nesten steget med 100 prosent siden nyttår, konstaterer Flåten.

Men nettopp usikkerheten gjør at prisene svinger voldsomt, forteller seniorrådgiveren.

- Vi vet ikke før om en stund hvor stor skader tørken har skapt. Frykten nå er at skadene er så store at det også går ut over høsten neste år, sier Flåten.

- Svinger voldsomt

I tillegg er det mange store investorer som spekulerer i kaffeprisene, noe som kan forsterke prisstigningene i markedet.

- Prisene har svingt veldig og gått opp til 210 for så og falle til 170 og så gå opp igjen, forteller Flåten.

Under den forrige prisoppgangen på kaffe, og en mengde andre råvarer, i 2010 og 2011 fikk store investeringsfonds spekulasjon mye av skylden for prisoppgangen.

Flåten ser ikke bort fra at slik spekulasjon kan være en faktor i prisendringene for kaffe nå i 2014 også.

- Kaffe er den råvaren som svinger mest i pris, sier han.

Han tør ikke spå noe om hvor kaffeprisen skal gå i tiden som kommer, men konstaterer at Joh. Johannson etter alt å dømme må øke sine utsalgspriser igjen om dagens pris i råvaremarkedet holder seg.

For Joh. Johannson kjøper inn kaffe på kontrakter hvor prisen er knyttet til prisutviklingen på råvarebørsen i New York, pluss et påslag som er en forhandlingssak mellom kjøper og selger.

Og ettersom kaffegrossisten i det vesentlige ikke gjør noe mer enn å brenne kaffen, helle den i poser og transportere den ut til butikkene, vil prisen i butikkhyllen nødvendigvis følge råvareprisen slavisk.

Godt for noen

Men ikke så galt at det ikke er godt for noen. For prisen Joh. Johannson og de andre kaffeimportørene kjøper for eksempel fra Kenya andre land som produserer kaffe, stiger like mye som prisen på kaffen fra Brasil.

Det kan være godt nytt for kaffebonden i Kenya. For da kaffeprisene var på bunn i fjor høst, var det ikke mye å leve av.

Så med mindre altfor mye av prisstigningen forsvinner på veien fra kaffedrikkende nordmenn til kaffebonden, er det noen i Kenya som får et godt år i 2014.

Men selv om kaffen blir dyrere i butikkene, tror ikke Flåten i Joh. Johannson Kaffe noe på at vi nordmenn kutter i forbruket vårt. Til det er prisen for lav, mener han.

1977-krisen

Kun i 1977, da det var frost som rammet kaffeproduksjonen i Brasil, så man en liten nedgang i kaffeforbruket vårt.

Da steg prisen for et kvart kilo kaffe til 24 kroner, hvilket er den samme prisen som var før prisoppgangen tidligere i år.

Ifølge SSBs kalkulator for beregning av utviklingen i pengeverdien tilsvarer prisen i 1977 drøyt 100 kroner med dagens pengeverdi!

Les også:


Kaffeprisen eksploderer etter tørke i Brasil
Motivasjonseksperter slakter Statoils kaffekutt-forslag
Bergens ordfører om Friele-salget: - Vil fortsette å være et viktig varemerke
Rekordår for kaffefamiliene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kaffe
  2. Brasil
  3. Råvarer

Flere artikler

  1. Kaffeprisen eksploderer etter tørke i Brasil

  2. Laveste kaffepris på 12 år: – En krisesituasjon

  3. Kaffeprisene fortsetter kraftig opp: – En ny normal

  4. Kaffeprisen doblet på ett år: – Redd prisen skal øke mer

  5. Friele: - Sjelden sett så store prissvingninger på kaffe