Yaras ryddegutt kommer fra korrupsjonsetterforsket selskap

Valgkomiteen i Yara innstilte Bernt Reitan som styreleder i mai i år uvitende om at Reitans tidligere selskap etterforskes for korrupsjon i USA. 

NYVALGT: Bernt Reitans tidligere selskap Alcoa, etterforskes etter korrupsjonspåstander i USA. Valgkomiteen i Yara var ukjent med etterforskningen da Reitan ble ansatt som styreleder og ryddegutt i gjødselselskapet.

Publisert:

Bernt Reitan ble styreleder i korrupsjonsrammede Yara for å rydde opp i selskapet. Selv kommer Reitan fra aluminiumsgiganten Alcoa som er under etterforskning av amerikanske myndigheter for korrupsjon, skriver Dagens Næringsliv.

-Ikke kjent med påstandene

Det er valgkomiteen som finner frem til egnede styrekandidater og innstiller til generalforsamling.

Leder av komiteen Eva Lystad skriver i en epost til Dagens Næringsliv at de ikke var kjent med korrupsjonspåstandene mot Alcoa i USA.

«Nei, valgkomiteen kjente ikke til denne saken, men vi står fast ved at vi gjorde en grundig vurdering», skriver hun.

- Aldri vært involvert

Via informasjonsavdelingen i Yara formidlet Reitan at han aldri har vært involvert i noen uregelmessigheter i Alcoa eller fått tilbud om smøring.

Tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger, ble som følge av skandalen i Yara siktet for grov korrupsjon i forbindelse med etterforskningen av selskapets Libya-virksomhet.

Yaras styre engasjerte i april i fjor advokatfirmaet Wiersholm for å gjennomføre en ekstern gransking i selskapet. Granskingen er nå avsluttet og bekrefter tre forhold, opplyser selskapet i en børsmelding.

LES OGSÅ: Yaras egen rapport bekrefter korrupsjon

– Denne prosessen startet da vi oppdaget uregelmessige forhold som vi varslet Økokrim om. Det er naturligvis skuffende å konstatere at det har forekommet uakseptable betalinger fra Yara, men jeg er samtidig fornøyd med måten vi har håndtert saken på, uttalte konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i juni i år.

LES OGSÅ:

Her kan du lese mer om