Swedish Match røper bestikkelsessum

Swedish Match ble tilbudt politisk innflytelse mot millionbeløp.

SKITTENT SPILL: For 60 millioner euro ble Swedish Match lovet politisk innflytelse over et fremtidig lovforslag om snus. I stedet kontaktet selskapet myndighetene.

Øyvind Nordahl Næss
  • John Thomas Aarø
Publisert:

Den svenske snusgiganten Swedish Match ble tidligere i år tilbydd å betale en viss sum for å få EU til å oppheve snusforbudet.

- Vi kan bekrefte at forslaget vi fikk handlet om 60 millioner euro, opplyser Swedish Match-sjef Lars Dahlgren til SIX News.

Det tilsvarer over 446 millioner kroner.

Imidlertid bet ikke det svenske selskapet på snøret. I stedet varslet de svenske myndigheter, for deretter å anmelde saken til kommisjonen.

- Fra mitt perspektiv er dette et avsluttet kapittel. Vi har gjort nøyaktig det man bør gjøre i en slik situasjon, sier Dahlgren til SIX News.

Bedragerimistenkt

Det var i mai i år at EUs antikorrupsjonskontor, OLAF, startet en etterforsking etter en klage fra den svenske tobakksprodusenten. Selskapet hadde blitt kontaktet av en maltetisk forretningsmann som hadde forbindelser til den daværende EU-kommissæren John Dalli - også han fra Malta.

LES OGSÅ: EU-kommissær går av etter snusskandale

Etterforskningen konkluderte med at forretningsmannen har forsøkt å «oppnå finansielle fordeler i bytte mot innflytelse over et fremtidig lovforslag om snus», het det i pressemeldingen.

«Det finnes ingen bevis for at Dalli har vært direkte involvert, men det er grunn til å tro at han har vært klar over disse hendelsene», skrev OLAF.

Dalli gikk av som EU-kommissær som følge av bedragerimistankene som var rettet mot ham.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nå kan Sverige bli herreover egen snus

  2. EU-kommissær går av etter snusskandale

  3. - Ble bedt om å gå

  4. Annonsørinnhold

  5. Snusgiganten Swedish Match fortsetter salgsveksten

  6. Sveriges konkurransetilsyn stevner snusgigant