Swedish Match røper bestikkelsessum

Swedish Match ble tilbudt politisk innflytelse mot millionbeløp.

SKITTENT SPILL: For 60 millioner euro ble Swedish Match lovet politisk innflytelse over et fremtidig lovforslag om snus. I stedet kontaktet selskapet myndighetene.
Publisert: Publisert:

Den svenske snusgiganten Swedish Match ble tidligere i år tilbydd å betale en viss sum for å få EU til å oppheve snusforbudet.

- Vi kan bekrefte at forslaget vi fikk handlet om 60 millioner euro, opplyser Swedish Match-sjef Lars Dahlgren til SIX News.

Det tilsvarer over 446 millioner kroner.

Imidlertid bet ikke det svenske selskapet på snøret. I stedet varslet de svenske myndigheter, for deretter å anmelde saken til kommisjonen.

- Fra mitt perspektiv er dette et avsluttet kapittel. Vi har gjort nøyaktig det man bør gjøre i en slik situasjon, sier Dahlgren til SIX News.

Bedragerimistenkt

Det var i mai i år at EUs antikorrupsjonskontor, OLAF, startet en etterforsking etter en klage fra den svenske tobakksprodusenten. Selskapet hadde blitt kontaktet av en maltetisk forretningsmann som hadde forbindelser til den daværende EU-kommissæren John Dalli - også han fra Malta.

LES OGSÅ: EU-kommissær går av etter snusskandale

Etterforskningen konkluderte med at forretningsmannen har forsøkt å «oppnå finansielle fordeler i bytte mot innflytelse over et fremtidig lovforslag om snus», het det i pressemeldingen.

«Det finnes ingen bevis for at Dalli har vært direkte involvert, men det er grunn til å tro at han har vært klar over disse hendelsene», skrev OLAF.

Dalli gikk av som EU-kommissær som følge av bedragerimistankene som var rettet mot ham.

Publisert: