Oljekartet: Nå er Johan Sverdrup ikke lønnsomt

Statoil avviser det er aktuelt å stanse deler av Johan Sverdrup-utbyggingen, til tross for at kjempefeltet er «i rødt» på E24s oljekart.

  • Karl Wig
  • Anders Park Framstad
Publisert:

– Nei, planene for Johan Sverdrup ligger fast. Det gjøres nå et veldig godt arbeid sammen med leverandørene for å forberede feltutbyggingen de neste årene, sier Morten Eek, pressetalsmann for Statoils drift- og leteaktiviter på norsk sokkel, til E24.

E24s oljekart, som er basert på anslag fra Rystad Energy, viser at den såkalte lønnsomhetsprisen (break even) på kjempeutbyggingen Johan Sverdrup ligger på 37 dollar.

Tidlig mandag ettermiddag falt spotprisen på nordsjøoljen under dette nivået. Prisen på nordsjøolje er klokken 12.45 ned 3,32 prosent til 36,64, det laveste nivået på syv år. Følg utviklingen i E24s aksjelive!

I klartekst vil det si at selv det svære Johan Sverdrup-feltet knapt vil være lønnsomt dersom dagens oljeprisnivå vedvarer lenge.

Les også

Kan tape 173 millioner på Dolphin-konkurs

Morten Eek, pressetalsmann i Statoil for drift- og leteaktiviteter på norsk sokkel.

Nær ulønnsom

Statoil uttalte i februar at break even på Johan Sverdrup lå «under 40 dollar». Eek fastholder at prosjektet per i dag er lønnsomt.

– Hvor langt er dere unna break-even?

– Jeg ønsker ikke å kommentere lønnsomhet utifra et øyeblikksbilde av oljepris. Det er et krevende marked for hele industrien. Derfor jobber vi hardt med å redusere kostnadene og øke lønnsomheten. Det gjelder både Johan Sverdrup og andre prosjekter, sier Eek.

Les også

Oljeeksperter om norsk sokkel: – Med dagens priser vil investeringene stoppe helt opp

Han avviser at utbyggingen vurderes stanset og viser til at Sverdrup er et unikt feltprosjekt med svært lang tidshorisont:

– Dette er et felt som skal produsere fra 2019 og til etter 2060. Vi snakker en horisont på 50 år og kanskje mer, for et av de absolutt beste feltprosjektene som kommer i drift på norsk sokkel i overskuelig fremtid.

– Det er et felt med ekstra gode kvaliteter, både med tanke på reservoarer, tilgjengelighet og at det ligger i en moden del av nordsjøen med tilgang på infrastruktur, sier Eek.

Les også

Disse landene tjener godt på lav oljepris

Må knekke kostnadskurven

– Men dere er helt på grensen til ulønnsomhet med dagens oljepris?

– Johan Sverdrup vil bli ett av de viktigste feltene på norsk sokkel, og jeg ønsker ikke å gå inn på lønnsomhetsvurdering ut fra dagens oljepris. I dag er det globalt en ubalanse i oljemarkedet. I en slik markedssituasjon vil oljeprisen fortsette å variere. Da er det viktig at både operatørselskaper og leverandører jobber tett sammen for å knekke kostnadskurven og få prosjektene mer lønnsomme for alle typer prisscenarioer.

– Må dere fremover knekke kostnadskurven for Sverdrup?

– Ja, selv om Sverdrup er et godt og lønnsomt prosjekt, er det helt sentralt for oss å senke kostnadene og øke lønnsomheten ytterligere. Det gjelder alle felt vi jobber med, sier Eek.

– Går sin gang

I september ble det klart at Johan Sverdrup-utbyggingen blir flere milliarder billigere enn estimert da planen for utbygging og drift ble godkjent.

Statoil og de øvrige partnerne får «drahjelp» av at de vanskelige markedsforholdene har gitt lavere kostnader til blant annet riggleie.

Analysesjef Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets tror at Johan Sverdrup-utbyggingen vi fortsette også dersom spotprisen på olje skulle falle ned mot 20-tallet.

– Jeg tror dette går sin gang uansett om oljeprisen blir mye lavere. Når man først har satt i gang prosjektet, vil man sluttføre det. Så må man se på produksjonskostnadene i relasjon til om man eventuelt kommer til å stenge ned ting, sier Gjøen til E24.

Viktig felt

Johan Sverdrup-utbyggingen er den største som er planlagt på norsk sokkel i årene som kommer, og er av stor betydning for norsk økonomi.

Opp mot 75 prosent av kontraktene for Johan Sverdrup er tildelt norske leverandører. Eek poengterer at feltet slik sikrer viktig sysselsetting og aktivitet for norsk aktivitet.

– Store kontrakter er allerede tildelt, og ikke minst til norske leverandører. Disse har vist seg veldig konkurransedyktige og vil gi oss løsninger vi tror vil sikre en veldig god og lønnsom utbygging, sier Eek.

Les også

– Med dagens priser vil investeringene stoppe helt opp

Les også

Kostnadskutt «redder» lønnsomheten på kjempefeltet

Les også

Frykter julerush av oppsigelser

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Kostnadskutt «redder» lønnsomheten på kjempefeltet

  2. Produksjonsboringen i gang på Johan Sverdrup

  3. Utsatt felt blir trolig bygget ut likevel

  4. Øker verdien av Johan Sverdrup-feltet

  5. Betalt innhold

    Statoil ett skritt nærmere fase to av Johan Sverdrup