Tekna-president: - Håper Aker Solutions vet hva de driver med

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg kjemper for å støtte arbeidsledige medlemmer.

BEKYMRET: Lise Lyngsnes Randeberg fokuserer på å ivareta Tekna-medlemmene som blir rammet av nedbemanninger.
Publisert:

Som følge av den nyeste nedbemanningsrunden i storselskapet Aker Solutions vil rundt 500 arbeidsplasser trolig forsvinne.

Aker Solutions norgessjef Per Harald Kongelf bekreftet tirsdag formiddag at kuttene skyldes nedgang i aktivitet i det norske oljeservicemarkedet.

– Oljeselskapene reduserer sine investeringer og utsetter enkeltprosjekter, og det har ført til en markant nedgang i aktiviteten i det norske oljeservicemarkedet det siste året.

Les også

– Vi må nok forberede oss på ytterligere reduksjoner

– Har ikke vært så ille på ti år

President i Teknisk-naturvitenskapelig forening (Tekna), Lise Lyngsnes Randeberg, mener at arbeidsmarkedet for Teknas medlemmer er på sitt verste på ti år.

– Vi må tilbake ti år for å se et arbeidsmarked som er like svakt som det vi ser i dag.

Randeberg understreker at Teknas viktigste oppgave i tiden fremover blir å ivareta medlemmene i Tekna som nå kan stå uten jobb, og å bidra til å skape nye arbeidsplasser.

– Vi har opplevd et stort trykk, og er bekymret for situasjonen. Jeg tror dette kan bli en vanskelig høst. Jeg håper virkelig Aker Solutions har tenkt over det de holder på med og ikke nedbemanner for raskt, sier Randeberg til E24.

Les også

Hovedtillitsvalgt frykter nye runder med nedbemanning

Stiller opp for medlemmene

Hun sier at Tekna jobber på spreng for å ivareta medlemmene og få dem raskt tilbake i jobb.

– Vi stiller opp for dem som mister jobben. Vi har opprettet møteplasser i Stavanger og Bergen der våre arbeidsledige medlemmer kan bli med på coaching, cv-skriving og høre på foredrag fra Nav. Jeg har også opptatt av at jeg selv kan reise ut og møte medlemmer.

(Saken fortsetter under videoen fra VGTV)

Analytiker: – Kuttene var nødvendige

I formiddag sa analytiker i Nordea, Morten Nystrøm, til E24 at kuttene utført av Aker Solutions har vært nødvendige.

– Hvis ikke Aker Solutions trekker ned kostnadsbasen, vil det gå utover driften. Som et selskap må Aker Solutions redusere kostnadsnivået i takt med oljeindustrien.

Les også

Aksjeanalytiker om Aker Solutions-kutt: – Overraskende at de ikke har klart å se dette før

– Viktig å kommunisere

Randeberg mener det vil bli viktig å ha en åpen dialog med bedriftene i tiden som kommer. Hun hevder kommunikasjon kan være positivt for både bedriftene og for arbeidstagere.

Tror på satsing

Randeberg understreker at tillitsvalgte lokalt er godt involvert i de fleste nedbemanningene som pågår. Tekna mener det også er viktig med dialog mellom bedrifter, fagorganisasjoner og politikere på sentralt nivå for å få fart på økonomien igjen.

– Når bedriftene gjør det bra, har våre medlemmer sikre jobber. Det er viktig med god dialog slik at bedriftene kan utvikle seg. Ofte sitter de ansatte på mye kompetanse om bedriftene som kan hjelpe i stramme tider.

Les også

Flere hundre ansatte må gå i Aker Solutions

Til tross for harde tider i oljemarkedet tror Tekna-presidenten at dette er et perfekt tidspunkt til å satse på videre utvikling i alle sektorer.

– Vi må holde presset oppe på forskning og utvikling. Vi må legge til rette for nyskaping, innovasjon og teknologioverføring. Det er perfekt tid for å satse på dette nå, for å legge grunnlaget for videre utvikling.

Les også

– Overraskende at de ikke har klart å se dette før

Les også

Hovedtillitsvalgt frykter nye runder med nedbemanning

Les også

Arbeidsledigheten i eurosonen lavere enn på tre år

Publisert: