Statlige, norske selskaper opererer i korrupte land

Statoil, Telenor og Yara opererer alle i land som ligger helt i bunnen av Transparency Internationals (TI) ferske korrupsjonsindeks.

VI MÅ PASSE PÅ: – Norge kan spille en rolle i å eksportere korrupsjon, selv om vi er rangert som et land med svært lite korrupsjon selv, sier Guro Slettemark, generalsekretær i Transparency International.

Helge Mikalsen/ VG
  • NTB
Publisert: Publisert:

Det skriver Klassekampen, som har gjort en gjennomgang av de statlige storselskapenes satsing i landene som utmerker seg mest negativt på indeksen. TIs oversikt rangerer 168 land ut fra oppfattet korrupsjonsnivå i offentlig sektor. Selv er Norge det femte minst korrupte landet i verden.

– Norge kan spille en rolle i å eksportere korrupsjon, selv om vi er rangert som et land med svært lite korrupsjon selv, sier Guro Slettemark, generalsekretær i TIs norske avdeling, til Klassekampen.

Les også

Norge fortsatt lite korrupt

Statoils største oljeproduksjon utenfor Norge foregår i Angola, som er rangert som verdens sjette mest korrupte land.

Telenor har satset stort i Myanmar, som havner på 147.-plass på lista, mens Usbekistan, der Telenor-eide Vimpelcom er største mobilselskap, havner enda lenger nede (153).

I tillegg driver både Yara og Telenor virksomhet i 161.-rangerte Libya.

Ifølge Slettemark i Transparency International er statlige, norske selskaper ekstra utsatte fordi de opererer i bransjer som er avhengige av myndighetsutstedte lisenser og avtaler.

– Vi ser at korrupsjonsfaren er størst der man forholder seg til myndighetene og der det er store verdier på spill. Det gjelder olje- og gassektoren, telekommunikasjon og store offentlige investeringer i infrastruktur, sier hun.

Les også

Statoil avviser korrupsjon i Angola

Les også

Én innrømmer straffskyld i Jotun-korrupsjonssaken

Les også

Statoil gransker alle Brasil-kontrakter

Publisert:

Flere artikler