NRK: Westerdals dømt til å betale tilbake nesten 30 millioner kroner til tidligere elever

Gruppesøksmål vant frem i Oslo tingrett.

DØMT TIL Å PUNGE UT: Oslo tingrett har dømt Westerdals til å tilbakebetale tidligere elever 30 millioner kroner.
Publisert:

Westerdals høyskole er i Oslo tingrett dømt til å betale tilbake over 30 millioner kroner til 474 tidligere elever.

I dommen, som NRK beskriver som «knusende» i høyskolens disfavør, slår tingretten fast at elevene ble overfakturert i en årrekke.

Elevene får fullt gjennomslag i sitt hovedkrav om tilbakebetaling av 29 millioner kroner i skolepenger, tilsvarende rundt 60.000 per hode. I tillegg må Westerdals beale avsavns- og forsinkelsesrenter samt over fire millioner i saksomkostninger, skriver DN.

Les også

Westerdals-studenter vurderer nye rettslige skritt mot skolen

Flertallet tok forlik

Opprinnelig var det 1.300 tidligere elever som krevde 110 millioner kroner tilbakebetalt, men de fleste aksepterte et forlik med Westerdals i fjor. Forliket ga dem 38.000 kroner hver i snitt, noe som tilsvarer inntil 60 prosent av den overfakturerte summen.

Men 470 av studenter avviste dette tilbudet og tok heller saken videre til retten med krav om tilbakebetaling av rubb og stubb – noe tingretten nå har gitt dem rett på.

Les også

Økokrim henlegger siktelse i Westerdals-saken

Får ikke erstatning for manglende godkjenning

Den omfattende Westerdals-saken startet i 2015, da Dagens Næringsliv avdekket at skolen hadde mottatt uberettiget statsstøtte i årene før 2012 for flere linjer som manglet godkjenning.

I tillegg hadde eierne overført over 100 millioner kroner til morselskapet tross forbud mot utbytte – og krevd inn mer skolepenger enn loven ga adgang til.

I gruppesøksmålet krevde elevene også 6,9 millioner i erstatning for å ha tatt en utdannelse som på det aktuelle tidspunktet manglet offentlig godkjenning. Dette vant de imidlertid ikke frem med, skriver DN.

Publisert: