IQ og baller, en god kombinasjon?
Forskere har funnet en klar kobling mellom IQ og suksess i aksjemarkedet. Den koblingen gjelder trolig i alle andre markeder også.
- Elin ØrjasæterElin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Knapt noe innen psykologien er så dokumentert som sammenhengen mellom IQ og suksess. Folk med høy IQ gjør det ikke bare bra i aksjemarkedet, de har også mer i lønn enn andre, de havner sjeldnere i fengsel og har mindre sannsynlighet for å dø i en trafikkulykke enn normalbefolkningen.
Les artikkelen: Er du smart nok til å kjøpe aksjer?
Har du over middels IQ, så lurer du kanskje på hvordan man kan vite det med trafikkulykkene? Det er jo vanskelig å måle IQ-en til en som er død.
Svaret er at forskerne i dette tilfelle tok utgangspunkt i IQ-tall fra en kohort australske menn målt ved sesjon. Her er nettopp årsaken til at IQ er så gjennomforsket, sesjon før militærtjeneste gjør at man har tilgjengelig IQ-data på svært mange mennesker.
For eksempel fant norske forskere, ved sesjonsdata, at menn med lav IQ hadde større sannsynlighet for uføretrygd et visst antall år senere, enn menn med høy IQ (se referanse nederst i saken).
Ifølge Dagens Næringsliv tirsdag mener forvalteren Jan Petter Sissener at IQ er viktig for å lykkes i aksjemarkedet, men viljen til å ta risiko er like viktig. Det siste kan vel forkortes til baller.
Da aksjemarkedet raste, en tirsdag i oktober i 1997, ropte den samme Sissener, den gang supermegler i Orkla Finans, ut til meglerbordet: "Dette er dagen for de med store baller!" Så handlet han det remmer og tøy kunne holde, og ble rik på det.
Men hjernen til Sissener er nok viktigere enn ballene. Eller er kanskje ballene like viktige? Sagt på en annen måte, er det kombinasjonen av baller og IQ som gjør susen?
Knapt noen annen bransje i funksjonærsegmentet er så mannsdominert som aksjemegling. Det er ikke veldig kontroversielt å mene at det har noe med risiko-faktoren å gjøre. Kvinner er mindre villig til å ta risiko, og fremfor alt, de synes det er mindre gøy enn det menn synes, i de store tall.
er det slik at kvinner med høy IQ bare har ulemper ved å være smarte?
Men så melder spørsmålet seg: Er det bare i aksjemarkedet kombinasjonen baller og IQ kan være bra? Kanskje kombinasjonen baller og IQ faktisk generelt er mer seierrik enn kombinasjonen livmor og IQ?
En formastelig tanke selvfølgelig. At IQ har mindre å si for kvinner enn for menn, hører 50-tallets tankesett til. Skjønt, hva vet vi egentlig om dette?
Og da er vi tilbake til sesjonen. Ja, IQ er gjennomforsket og gjennomdokumentert. Men bare for menn. Fordi sesjonsdata er gjennomgående i de fleste store undersøkelser om dette, så vet vi ikke like sikkert at sammenhengen IQ og suksess er like sterk når det gjelder kvinner.
Det hadde virkelig vært artig å vite. Tenk om det er slik at kvinner med høy IQ bare har ulemper ved å være smarte? Eller at andre faktorer, for eksempel utseende, danker ut IQ som forklaringsfaktor på suksess for kvinner?
Fåglarna vet. Herved er ideen til ny grunnforskning avlevert gratis fra E24 til Senter for tverrfaglig kjønnsforskning . Jeg vedder en flaske vin på at de overhodet ikke er interessert i å finne ut av dette.
Les Ørjasæter om IQ og rekruttering: IQ-tester virker
Følg Ørjasæter på Facebook og på Twitter som @orjas
Referanser:Gravseth HM, Bjerkedal T, Irgens LM, Aalen OO, Selmer R, Kristensen P. Influence of physical, mental and intellectual development on disability in young Norwegian men. Eur J Public Health 2008; 18: 650-655, i tillegg til referanser fra europeisk og amerikanske IQ-forskning oppgitt i litteraturlisten til "Lederboka, hodejegerens beste tips", av Elin Ørjasæter, CappelenDamm 2010.