TROND GISKE: Avviser ikke å kjøpe Rec-aksjer.

Montasje

Vil Giske kjøpe Rec?

Fri og bevare oss for at staten skal redde REC-aksjonærene. Men helt usannsynlig er det ikke. Dessverre.

 • Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Giske går på makt som en bil går på bensin, skrev jeg da Giske overtok næringsdepartementet. Giskes personlighet spesielt og de rødgrønnes klokkertro på statlig eierskap generelt kan bli en farlig miks.

Da Stein Erik Hagen antydet salg av Orklas aksjepost i REC våknet SV og AP på Stortinget. Staten må inn!

Les saken om sentrale AP- og SV-ere som vil ha staten inn på eiersiden i Rec.

Norge har en lang tradisjon for statlig eierskap. Av de de ti største selskapene på Oslo Børs har seks av dem en stor statlig eierandel. Det er DnB Nor, Statoil, Telenor, Yara, Hydro og Aker Solutions.

Man skulle tro at ett konkursbo er nok i den statlige porteføljen: Vi har jo SAS. Men Aps og SVs næringspolitiske talsmenn er opptatt av Rec-arbeidsplassene på Hærøya og i Glomfjord, de er begge tilknyttet disse distriktene.

Solcelle-aksjen Rec har hatt Norges-historiens mest spektakulære børsfall. Titusenvis av aksjonærer er desperate etter å bli kvitt den før de går på ytterligere tap. Analytikerne på sin side forsøker fortsatt å snakke aksjen opp, men det er jo jobben deres.

Å smiske med Giske blir det mest lønnsomme en kapitalist kan drive med.

"Jeg synes det er en spennende tanke å åpne for å selge seg ned noen steder, for å kunne kjøpe seg inn i noe nytt," sa Giske til VG i går. Og videre: "I forhold til å utvikle industriproduksjon og arbeidsplasser i Norge, kan Rec være interessant."

Aksjen har ligget nesten stille etter denne nyheten, heldigvis. Markedet tror kanskje verken noe særlig på at Hagen vil selge eller at Giske vil kjøpe.

Men det er lett å undervurdere Giske. Riktignok pleier ikke Nærings- og handelsdepartementet å kjøpe etter innfallsmetoden (med stort og illevarslende unntak av Aker i 2007).

Men det kan komme til å bli endret. Giske snudde opp ned på Kulturdepartementet da han var statsråd der. Han vører ingenting, hvis han virkelig vil noe.

Les Ørjasæter om Giske som kulturminister og næringsminister her.

"I øyeblikket er ikke Nærings- og handelsdepartementet organisert på en slik måte at vi kan gjøre slike vurderinger av enkeltselskaper," sa Giske til VG. Så derfor lover han å "tenke nytt" i den nye eierskapsmeldingen som er under arbeid.

Hvis Giske omgjør dette departementet til et investeringsfond etter innfallsmetoden går skattebetalerne en mørk tid i møte. Og de kapitalistene som har aksjer å bli kvitt, får en ny stor, ny potensiell kunde.

Er det mulig? Er det virkelig mulig at Giske vil endre statens eierstrategi for å kunne være storkar i aksjemarkedet og tilfredsstille stadig nye velgergrupper med egne arbeidsplasser å forsvare? Den nye eierskapsmeldiingen blir mer spennende enn godt er.

Følg Ørjasæter på Facebook eller på Twitter som @orjas

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. E24

Flere artikler

 1. Giske vil kjøpe seg opp i nye bransjer

 2. Giske mener han erbedre enn børsen

 3. - Bedre med en god enn en norsk Rec-eier

 4. - Staten kan ikke gå inn hver gang

 5. Analytiker: Her er Giskesdrømmescenario