MÅTTE SVARE: DnB Nors informasjonsdirektør Trond Bentestuen prøvde å forklare Brennpunkt-redaksjonen hvorfor banken har virksomhet på Cayman Islands.

SCANPIX

«Brennpunkt» på bærtur

Jeg ser fram til neste Brennpunkt-sending. Dette begynner å bli bedre underholdning enn «Nytt på nytt».

 • Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Kanskje det blir slik: Brennpunkt-journalist Håkon Haugsbø simulerer overfall på en lettkledd kvinne i et mørklagt soverom. Deretter forklarer han at hundrevis av kvinner blir overfalt av sine ektemenn, hjemme på soverommet. Så går han inn i regjeringsbygget og sier med ettertrykk: "Og i dette bygget, jobber – en ektemann. Han heter Jens Stoltenberg."

Deretter gjør NRK Brennpunkt-redaksjonen det klart, etter kritikk påfølgende dag, at de har aldri påstått at Jens voldtar kona. Men de reagerer sterkt på at de ikke fikk lov å filme de to i dobbeltsengen, på soverommet, for å kunne dokumentere at det ikke foregår noe galt der inne.

De roper "ulv ulv" når de ser en puddel på tur med eieren

"Vi påstår som sagt ikke at DnB Nor har gjort noe ulovlig, men reagerer på hemmeligholdet," sier Vibeke Haug, redaktør i NRK Brennpunkt. Nei, det er jo greit å huske for alle andre den dagen vi ikke vil ha en brennpunktjournalist inn i dobbeltsenga, eller inn i regnskaper de ikke har noe med. De vil reagere på hemmeligholdet.

Brennpunkt-sendingen kan du se her . Etter å ha sett hele reportasjen vet vi fortsatt ikke hva den egentlig handler om. Redaksjonen legger etter alle dramaturgiske fjernsynsknep opp til at DnB Nor unndrar skatt. Men ingenting i de fakta som blir lagt fram tyder på det.

Også skatteparadiser har mye virksomhet som er lovlig, også sett med norske øyne. Iskremsalg for eksempel. Og korte over-natten-innskudd, som er det DnB Nor driver med, i full åpenhet overfor amerikanske myndigheter.

Cayman Island er slik sett å sammenligne med byen London. London er kanskje verdens største skatteparadis, med mange finansinstitusjoner som aktivt unndrar skatt. Men det er også et av verdens største sentra for finansvirksomhet som er lovlig og akseptert, ja til og med ønsket, i alle vestlige land, inkludert Norge.

"Det er vel morsommere å dra til Cayman Islands enn til Brynseng," sa sjefen for Kredittilsynet lakonisk. Kredittiilsynet gikk til det uvanlige skritt å aktivt gå ut mot Brennpunkt-redaksjonen med en pressemelding i går onsdag.

Les om Kreditttilsynets reaksjon her.

Det sørgelige er at at Brennpunkt er en av de få redaksjonene i landet som har ressurser til å drive gravende journalistikk for fjernsyn. Halve sendingen tirsdag handlet om DnB Nor. Den andre handlet om menneskehandel.

Men den halvdelen gadd ikke jeg å se på. Ettersom jeg oppfattet første halvdel som rent tøv, var det liten vits i å bruke tiden på mer tøv, i denne omgang om menneskehandel.

Ofre for menneskehandel hadde fortjent en bedre redaksjon enn Brennpunkt. Det samme gjør eierne i Norges største bank, nemlig vi nordmenn.

Neste gang har kanskje banken gjort noe offentligheten bør vite om. Men da gidder vi ikke høre etter. Ikke fra en redaksjon som roper "ulv ulv" hver gang de ser en puddel på tur med eieren.

Ørjasæter var ansatt i Sparebanken NOR, en av de innfusjonerte bankene i DnB Nor, i årene 1994-1999.

Følg Ørjasæter på Twitter som Orjas.

Her kan du lese mer om

 1. E24
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. - Kunne spart seg turen til Cayman

 2. DnB Nor klager NRK inn til pressepolitiet

 3. DnB Nor vs Brennpunkt: Knockout

 4. Annonsørinnhold

 5. Ørjasæter opptrer som «nyttig idiot»

 6. KrF om skatteparadis-saken: – En skam for DNB