Stjal mengder av designmøbler iført munnbind

I åpningstiden gikk tyvene inn i butikker og kontorlokaler i Oslo, og bar med seg store mengder designmøbler, ifølge politiet. Noen ganger skjedde tyveriene under ansattes påsyn.

Publisert:

Totalt åtte personer er siktet etter de omfattende møbel- og interiørtyveriene i hovedstaden.

– Som de aller fleste i denne perioden har også gjerningspersonene brukt munnbind som dekket ansiktet, sier politiadvokat Nora Eek-Nielsen i Oslo politidistrikt til VG.

Beslagene inkluderer stoler, lamper og annet dyrt interiør, skriver politiet i en pressemelding.

– Hvilke butikker og næringsbygg er det snakk om?

– Variasjonen er ganske stor. Av butikker er det butikker som selger designmøbler, mens i kontorlokaler er det lokaler hvor det er større resepsjonsområder med sittegrupper, sier Eek-Nielsen.

DYRE MØBLER: Åtte personer er siktet etter det politiet beskriver som omfattende tyveri av stoler, lamper og annet dyrt interiør.

Verdier for hundretusener

Politiet opplyser at de siktede har stjålet interiørartikler fra i hovedsak kontorlokaler og interiørbutikker, men også fra serveringssteder. Tyveriet fremstår som godt planlagt.

Verdien på varene er anslått til å tilhøre størrelsesordenen på flere hundre tusen kroner. I tillegg vil deler av miljøet trolig måtte svare for en tiltale som også omhandler tyveri av mindre gjenstander som solbriller og luksusklær, skriver de i pressemeldingen.

I forbindelsen med aksjonen ble fire personer pågrepet på fire forskjellige adresser. Alle de fire ble varetektsfengslet.

– Jeg har foreløpig ingen kommentar til saken, sier advokat Lars Leversen, som forsvarer en av de siktede som er varetektsfengslet.

Advokat Annette Barlinn forsvarer en av de andre som er siktet.

– Han stiller seg uforstående til siktelsen og at han nekter straffskyld, sier hun til VG. Utover det ønsker hun ikke å kommentere saken ytterligere.

VG får opplyst at en av de fire, en mann i 40-årene, hadde tilknytning til miljøet som var involvert i Nokas-ranet i 2004.

– Det virker som om det meste er avklart. Han er ute av varetekt, sier Storrvik, som er forsvarer til mannen tidligere tilknyttet miljøet involvert i NOKAS-ranet. Han har ingen videre kommentarer.

I ettertid har ytterligere fire personer blitt siktet i en eller flere av sakene. Det er så langt ukjent hvordan de siktede stiller seg til anklagene.

Tyveriene har skjedd hovedsakelig i Oslo. Men det blir undersøkt om miljøet også har operert i andre deler av Norge, samt i utlandet. Miljøet består av menn i 30-åra med norsk bakgrunn bosatt hovedsakelig i Oslo. Noen er ukjent for politiet, mens andre er kjent for politiet fra før.

– Gått rett inn

Politiet opplyser at det er beslaglagt en foliert veske hos en av de pågrepne og det undersøkes nå om det er denne metoden de har brukt for å stjele mindre gjenstander som solbriller og klær.

– Større gjenstander som stoler og lamper har de ikke brydd seg med å skjule. De har rett og slett gått rett inn i butikker/ kontorlokaler i åpningstiden og båret stoler eller annet interiør ut av lokalene. Noen ganger under ansattes påsyn, sier politiadvokat Nora Eek-Nielsen i Oslo politidistrikt.

Gjerningspersonene har stjålet gjenstander til bruk i egne hjem, men har også solgt videre på auksjoner og nettsteder.

– Vi ser at dette miljøet har operert over lengre tid. Covid-stengte butikker og kontorlokaler la en demper på aktiviteten. Det var derfor viktig for oss å aksjonere nå når samfunnet er i ferd med å åpne opp igjen, av sier Eek-Nielsen.

Publisert: