Datatilsynet ilegger milliongebyr til Innovasjon Norge

Datatilsynet har ilagt Innovasjon Norge et gebyr på 1 million kroner etter at det ble gjort fire kredittvurderinger av en enkeltperson.

Datatilsynet har ilagt Innovasjon Norge et gebyr på 1 million kroner etter at en privatperson opplevde å bli kredittvurdert fire ganger uten at det forelå noen grunn.
  • NTB
Publisert: Publisert:

I januar varslet Datatilsynet om gebyret etter at Innovasjon Norge var blitt klaget inn for å ha gjort fire kredittvurderinger av enkeltpersonen og hans enkeltpersonselskap uten at det forelå noen grunn til at slike kontroller skulle gjennomføres.

– Innovasjon Norge har ikke kunnet vise til et kundeforhold, eller en tilknytning til klager og hans foretak, som kunne begrunne disse kredittvurderingene, sier seniorrådgiver Ida Småge Breidablikk i Datatilsynet.

Hun forklarer at kredittopplysninger om enkeltpersonforetak også sier noe om eierens privatøkonomi. Slike opplysninger kan ikke kan hentes inn av andre med mindre det er saklig begrunnet. I et tilsvar under saksbehandlingen svarte Innovasjon Norge at kredittsjekken skjedde som følge av en misforståelse ved at en saksbehandler skal ha trodd det dreide seg om kontroll av en mulig kunde.

– Vi ser alvorlig på slike saker, og reagerer vanligvis med overtredelsesgebyr på denne typen lovbrudd, sier Breidablikk.

Innovasjon Norge har tre ukers klagefrist på vedtaket.

Les også

Datatilsynet varsler milliongebyr til amerikansk selskap

Publisert:

Her kan du lese mer om