Tordner mot rekordgebyr-varsel: – Dette er helt absurd

Coop-sjefen langer ut mot Konkurransetilsynet etter tirsdagens varsel om rekordhøye gebyrer på totalt 21 milliarder kroner til Norges største dagligvarekjeder.

  • Karl Wig
  • Fabian Skalleberg Nilsen
  • Eivind Bøe
Publisert:

– Dette er helt absurd og en historisk grov avsporing fra en hardt presset konkurransedirektør. Det har i alle år vært full åpenhet knyttet til bransjenormen og bruken av prisjegere, sier konsernsjef Geir Inge Stokke i Coop til E24.

Tirsdag sendte Konkurransetilsynet et varsel til Coop, Rema og Norgesgruppen etter flere års etterforskning:

De akter å ilegge kjedene 21 milliarder kroner i samlede overtredelsesgebyrer for det tilsynet mener er ulovlig priskoordinering.

Den varslede reaksjonen kommer etter at tilsynet gikk til razzia mot kjedene i 2018.

Mener tilsynet bommer

Etterforskningen har siden vært rettet mot prisjegerordningen, som ble opprettet gjennom en bransjenorm i 2010. Ordningen har gitt kjedene tilgang til hverandres butikker i en bestemt tidsperiode hver uke.

– Vår etterforskning viser at praksisen med skanning av priser i hverandres butikker kan ha ført til at kjedene sammen har presset prisene oppover, uttaler avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i Konkuransetilsynet.

Les på E24+

Kjedene vil aldri godta slike gebyrer uten kamp

Men dette avvises blankt av både Norgesgruppen og Coop. De sier det motsatte er tilfelle:

– Vi mener prisjegervirksomheten har ført til lavere priser og vært bra for forbrukerne, sier kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud i Norgesgruppen.

– Praksisen har fremmet konkurranse og bidratt til hyppige priskriger til glede for forbrukerne, sier Coop-sjefen.

Les også

Norgesgruppen fikk langt lavere innkjøpspriser over flere år

Ber myndighetene «gripe inn»

Stokke stusser over at Konkurransetilsynet først nå reagerer mot prisjegerordningen mellom kjedene – som har pågått helt siden 2010 med det Coop-sjefen betegner som «full åpenhet».

– Med dette sier Konkurransetilsynet at de i full visshet har latt en praksis, de nå påstår bidrar til svekket konkurranse, få pågå i et helt tiår uten hverken å bruke veiledningsplikten sin eller å gripe inn, sier han.

– De forsøker å tåkelegge både at de ikke har gjort jobben sin og det som er de faktiske problemene for konkurransen i norsk dagligvarebransje – de ulovlig store forskjellene i innkjøpspriser. Nå må myndighetene gripe inn og få ryddet i rekkene i Konkurransetilsynet, sier Coop-sjefen.

Konkurransetilsynet planlegger å gi Norgesgruppen det største gebyret på 8,7 milliarder kroner. Coop og Rema er varslet om gebyrer på henholdsvis 4,8 og 7,3 milliarder.

Konkuransetilsynets varsel er foreløpig, og ikke et endelig vedtak. Selskapene har fått frist 15. april 2021 med å sende sine merknader.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Konkurransetilsynet varsler 21 milliarder i gebyrer til Norges største dagligvarekjeder

  2. Konkurransedirektør avfeier kritikk: – Kjedene visste hvor grensen gikk, men valgte likevel å tråkke over den

  3. Konkurransetilsynet-konklusjon om dagligvarebransjen kommer trolig før jul: Coop bekymret for politikerpress

  4. Kjedenes avtale mot full kollaps – alle kan utestenge hverandres prisjegere

  5. Dagligvarekjemper klare for å ta prisjegersaken til Høyesterett om nødvendig