Milliardtap for fiskerne: – Ferskmarkedet er enormt mye svakere enn før

Fiskernes inntekter er redusert med 25 prosent hittil i år, etter at pandemien presser ned prisene på torsk.

I STORM: Daglig leder Ole Olsen (til venstre) og nestleder Ingar Halland på fiskebruket Sufi på Sund ytterst i Lofoten setter sjøbein i stormen, med vindkast over 40 meter i sekundet.
Publisert: Publisert:

Det blåser storm i kastene og noen av tørrfiskene som henger på hjell blir tatt av vinden og deiser i bakken da iTromsø besøker fiskebruket Sufi ytterst i Lofoten. I løpet av årets tre første måneder har prisen på torsk falt som en stein, og både fiskere og fiskebruk sliter med å drive lønnsomt.

– Vi hadde forventet et kraftig prisfall. I fjor vinter hadde vi tidenes høyeste priser. Med covid forventet vi et kraftig fall, sier daglig leder Ole Olsen.

Ole er sjette generasjon som driver familiens fiskebruk på vakre Sund i Flakstadvåg helt ytterst i Lofoten. Selskapet salter og tørker mesteparten av torsken de kjøper, mens noe sendes fersk til supermarkeder i Europa.

I toppåret 2019 solgte de fisk for en kvart milliard kroner, og fikk et resultat før skatt på seks millioner kroner. Det er en driftsmargin på to prosent, noe som er vanlig for fiskebruk, og som viser at de er sårbare for endringer i markedet. Pandemien har kvalt markedet for fersk fisk i Europa, og både fiskerne og fiskebrukene i Norge blir hardt rammet.

– Ferskmarkedet er enormt mye svakere enn det var før. Verdifallet i markedet og prisen vi betaler fiskerne korresponderer. Det er vanskelig for alle parter, sier Olsen.

Les på E24+

MDG vil fase ut alle åpne oppdrettsanlegg innen 2025

Mister en fjerdedel av inntektene

Fiskerne får nå 23 kroner kiloen for torsken de leverer, det er 12 kroner lavere enn på samme tid i fjor. Det er en nedgang i prisene på 34 prosent, og fører til at fiskerne tjener langt mindre i år enn i fjor.

En økning av fiskekvotene gjør at fiskerne har levert mer fisk første kvartal i år sammen lignet med samme periode i fjor. Så langt har fiskerne i nord levert fisk for 4,25 milliarder kroner, mot 5,6 milliarder kroner på samme tidspunkt i fjor. Det er en nedgang på 1,35 milliarder kroner, vel 25 prosent reduksjon.

– Det er helt elendige priser. I fjor lå vi i snitt på 35-40 kroner kiloet for torsken. Konsekvensen er at vi fiskere får adskillig lavere lønn i år enn i fjor, sier fisker Simon Haugen (26) i Tromsø.

KVOTE: Simon Haugen (26) er en av få unge fiskere som klarer å opparbeide seg nok kapital til å kjøpe egen kvote.

Torsken er fisken som sørger for mesteparten av inntektene til fiskerne langs kysten. fra Møre og nordover. Prisfallet på torsk er derfor alvorlig for mange tusen fiskere. Bare to ganger tidligere, i 2009 og 2013, har det vært like stort prisfall, forteller Charles Aas, avdelingsdirektør for omsetning i Norges Råfisklag.

– Det er et dramatisk fall. Fra 2012 til 2013 gikk prisene ned med 30 prosent, sier Aas.

Les på E24+

Et slikt skip er aldri blitt bygget før. Om tre år kan det seile inn Oslofjorden

Større risiko

På Sund kjøper de torsk under Lofotfiske om vinteren, tørker og salter fisken og selger den om høsten til kjøpere i Italia og Portugal. Selskapene som selger tørrfisk og saltfisk må vente i seks til 12 måneder fra de kjøper fisken hos fiskerne til de får betaling fra de utenlandske kjøperne. Med de store svingningene i markedet under pandemien øker risikoen for tap.

– Vi bygger opp lager av tørrfisk og saltfisk og vet ikke før til høsten og neste vinter hvilke priser vi får. Vi trenger en god driftskreditt for å klare oss, sier Olsen.

TØRRFISK: Daglig leder Ole Olsen (til venstre) og nestleder Ingar Halland foran hjellene med tørffisk på fiskebruket Sufi på Sund ytterst i Lofoten.

Familieselskapet er at av mange fiskebruk som har svært lave eller negative driftsmarginer. Selv om fiskerne har hatt rekordgode år fra 2013 til 2020, har fiskeindustrien på land i mange tiår slitt med dårlige resultater.

Mange fiskebruk var blant de som tapte mest på pandemien i fjor, og som også mottok mest i koronastøtte fra staten. Med nok et år med lave priser kan det bli tøft for flere selskap, mener Olsen.

– Enkelte selskap hadde enorme tap. De kjøpte dyrt på vinteren før korona slo inn og måtte selge til lav pris på høsten etter at pandemien rammet markedet, sier han.

– Vi forutså hva som kunne skje, og kjøpte til lavere pris i fjor, legger han til.

Les på E24+

Satser 400 millioner på hydrogen i Bergen: – Det var Toyota som kom til oss

Ser mindre til familien

For fiskerne blir det i år mer jobbing og lavere lønn, forteller Haugen.

– Det er veldig synd. Vi var helt på topp, nå detter vi helt ned imellom. For min del detter jeg helt ned i ørkenen. Vi må jobbe mye mer og være borte mye mer fra familien, for å få hjulene til å gå rundt, sier han.

– Men vi er heldige som får jobbe under pandemien. og vi er heldige som får levert fisk, legger han til.

Han får i år omtrent 600.000 kroner i inntekter på torskekvoten. Mye av inntektene går til å dekke kostnader på båt og utstyr, og dermed er det relativt lite igjen, ifølge Haugen.

– Nå håper vi ikke prisene faller enda lengre ned, da har vi ikke råd til å dekke utgiftene, sier han.

Les på E24+

Snart får denne roboten fleire oransje kollegaer

Frykter kjip kombinasjon

Med økte kvoter og sviktende marked er det en risiko for at prisene fortsetter nedover.

– Et svakt marked kombinert med økte kvoter er en situasjon vi har dårlig erfaring med, sier Svein Ove Haugland, administrerende direktør i Norges Råfisklag. Råfisklaget er fiskernes salgslag som omsetter all villfisk fra Møre og nordover.

Administrerende direktør i Råfisklaget, Svein Ove Haugland

I kriseåret 2013 økte fiskekvotene kraftig, og torskeprisene falt helt ned til 10 kroner kiloet. Det året måtte mange fiskere selge båtene sine, og flere fiskebruk gikk konkurs.

– Fiskerne har en betydelig nedgang i inntekter i år. Vi er tilbake på prisnivået vi hadde i 2017, sier Haugland.

Med økte fiskekvoter vil fiskerne etter påske fortsette fisket etter torsk.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om