Handelsstanden frykter nok en periode med tomme Oslo-gater

Flere av landets største bedrifter strammer til bruken av hjemmekontor. Oslo Handelsstands Forening frykter for butikker og restauranter når tusenvis av potensielle kunder forsvinner fra sentrum på dagtid.

FRYKTER KONKURSER: Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening er klar på at deres medlemmer i sentrum kommer til å lide under hjemmekontorpåbudet.

Oslo Handelsstands Forening
 • Hans Jordheim
 • Karl A. Wig
Publisert:

Oslo-bedrifter med store kontorlokaler retter seg etter byrådsleder Raymond Johansens nye hjemmekontor-påbud.

Flere tusen ansatte som forrige uke var på kontoret, har nå fått beskjed om at de skal arbeide hjemmefra. Det viser en ringerunde E24 har gjennomført:

 • Hos revisjonsselskapet PWC har omtrent hver tredje av de 1.100 Oslo-ansatte vært på kontoret den siste tiden, gjennom en rulleringsordning. Fremover vil så å si alle ha hjemmekontor.
 • Hos IT-selskapet Atea har de praktisert fleksibelt kontor der de 700 ansatte i Oslo i stor grad kan velge selv. Nå skal alle jobbe hjemmefra.
 • DNB var i full gang med en oppskalering i lokalene i Bjørvika, der omtrent 3.500 personer jobber. De går nå tilbake til slik det var i første fase av pandemien, med kun kritiske ressurser på kontoret, og forventer at under 20 prosent vil være der fysisk fremover.
 • Telenor har siden slutten av september hatt de fleste på hjemmekontor, rundt 70–75 prosent, etter en kraftig innskjerping i lys av smitteoppblomstringen. Ytterligere innstramminger kommer ikke.
Les på E24+

Tilbake på hjemmekontor? Dette har du krav på

Prøver bare å holde ut

En naturlig konsekvens av flere på hjemmekontor er at det blir færre folk i Oslo sentrum.

Det kommer sentrumsbutikker og -serveringssteder til å bli smertelig klar over, ifølge daglig leder Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening. Organisasjonen har omtrent 2.000 medlemmer innen handel og servering i Oslo-regionen.

– Vi er veldig bekymret for hva hjemmekontorpåbudet kommer til å bety for virksomhetene i sentrum, sier han.

– Det er en del større kjeder som kan tåle et tap i en periode, men vi har også mange lokale aktører, spesielt innen servering, så vi forventer at det blir en del konkurser.

Han presiserer at foreningen støtter tiltak for å få kontroll over pandemien, men at det er begrenset hvor lenge kriserammede virksomheter kan klare seg uten støtteordninger.

– Mange av de selvstendige som driver butikker, tar ikke ut eierlønn for tiden, de prøver bare å holde ut.

NY RUNDE: Det kan bli mange tomme gater i Oslo fremover. Dette bildet er fra mars.

Odin Jaeger
Les på E24+

Kommentar: Bør man lempe ut aksjene før USA-valget?

Ikke nok at det er upraktisk

Mandagens innstramminger fra byrådsleder Raymond Johansen er grep som gjøres for å begrense mobiliteten og sosial kontakt blant Oslo-borgere.

Blant tiltakene er et nytt påbud om hjemmekontor «så langt praktisk mulig» – en formulering som gir et visst rom for skjønnsmessige vurderinger.

Bestemmelsen skal forstås strengt, opplyser kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz hos byrådslederens kontor.

– Det er ikke grunn god nok at hjemmekontor er upraktisk, terskelen går der hjemmekontor ikke er praktisk mulig, sier hun.

Byrådsleder Raymond Johansen har også innført nye, strengere regler for bruk av munnbind i Oslo.

Gorm Kallestad

Tror de ansatte er motivert

De selskapene som E24 har snakket med om påbudet er ikke i tvil om at jobben de gjør går innunder det kommunen mener at bør og skal gjøres hjemmefra.

Hos DNB må ansatte som mener at de trenger kontorplass i Bjørvika, komme med en forespørsel om det, og så vil det gjøres en individuell behandling rundt behov, kapasitet og om det er i tråd med selskapets retningslinjer, opplyser kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø.

– Er DNBs ansatte klar for nok en runde med hjemmekontor?

– Som mange andre hadde vi gledet oss til en normalisering, men vi har hatt gode erfaringer med hjemmekontor, og jeg tror de ansatte er motivert for det. Det er klart det er mange som savner det sosiale på kontoret, men alle har forståelse for situasjonen vi er i.

Dette forholdet mellom smittevern og psykisk helse er en vanskelig balansegang, forteller Kristin Hesla-Halvorsen, partner i PWC.

– I undersøkelsene våre er det en del som svarer at hjemmekontor fører til økt effektivitet og fleksibilitet, men samtidig opplever man utfordringene ved ikke å få det sosiale påfyllet. Særlig gjelder dette de yngre som kanskje kommer rett fra studiene.

– Skal det gå ukevis uten at man er på kontoret, tror jeg det kan bli vanskelig, så vi må få til en type rullering, om det bare er 100 på kontoret samtidig.

Les på E24+

Bergensselskap har tapt 90 millioner på to år. Nå er også eierne i trøbbel.

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Hjemmekontor
 3. Oslo
 4. Raymond Johansen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Det er ikke grunn god nok at hjemmekontor er upraktisk

 2. Oslo kommune strammer til coronatiltakene

 3. Ber serveringssteder registrere alle gjester

 4. Annonsørinnhold

 5. Oslo kommune viderefører alle coronatiltak

 6. Stiansen stenger. Slik vil Oslo at utelivet i byen skal reddes.