Etablering i risikoland god butikk

Fem norske selskaper tjener over 100 milliarder kroner på sin tilstedeværelse i risikoland. De har ingen planer om å trekke seg ut.

MÅ HANDLE: Indra Øverland ved NUPI påpeker at Norge som et lite land er avhengig av handel med utlandet. Her fra gassvirksomheten til Statoil i ressursrike Algerie.
 • NTB
Publisert: Publisert:

Tallene i årsrapportene fra Statoil, Telenor, Yara, Hydro og Aker Solutions viser at de fem selskapene alene hadde inntekter på over 100 milliarder kroner i 2011 fra risikoland. Også andre bedrifter, som Jotun, Veritas og DNO er etablert i slike land, skriver Aftenposten.

Avisen har kartlagt åtte selskaper og funnet ut at de er til stede i et 40-tall høyrisikoland. I enkelte av landene er faren for uroligheter og terror overhengende, mens noen av de andre landene er blant verdens mest korrupte.

Oljeselskapet DNO har etablert seg i land som Jemen, de kurdiske område i Irak og i Tunisia.

– Grunner er at det er her man finner de største mulighetene for et olje- og gasselskap. Det er her de store reservene finnes, sier kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie i DNO.

Han legger til at selskapet har lang erfaring og er vant til å drive i urolige regioner.

Selv om risikoen er høy, er inntektsmulighetene også store. Den økonomiske gevinsten er for stor til at selskapene kan la være å gå inn i risikoområder. Det mener forsker Indra Øverland ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

– Norge er et lite land, vi har ikke det samme innenriksmarkedet som USA eller Kina. Derfor må vi handle med andre land, sier Øverland, som mener det er uunngåelig at Norge og andre småland er til stede i land der det er fare for korrupsjon.

Les også:

 • Hodejegere tror på god rekruttering til risikoland
 • Oljeforsker mener Statoil bør ut av risikoland
 • Norsk selskap i to av verdens farligste land: - Gjør det som skal til for å maksimere sikkerheten
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Norsk oljevirksomhet ute vil øke

 2. - Risiko for at norske bedrifter kan bli rammet

 3. Burde Statoil ta så høy risiko?

 4. Oljeforsker mener Statoilbør ut av risikoland

 5. Russland vurderer skatt på karbon etter press fra EU