Japans forsvarsminister: Planlegger å kjøpe norske JSM-missiler

Provokasjonene og missiltestene til Nord-Korea får Japan til å ta nye grep. Landets forsvarsminister sier nå at de planlegger å kjøpe det norske missilet JSM til de nye F35-kampflyene.

FÅR PLASS INNE I FLYSKROGET: Det norske JSM-missilet er unikt ettersom det er det eneste missilet i sin klasse som passer inne i våpenstasjonen på det nye kampflyet F35. Dermed sikres flyets stealth-egenskaper mens missilene er ombord, i motsetning til missiler som henger under vingen.

Foto: Kongsberggruppen
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Fredag kan de ansatte i det norske forsvars- og industrikonsernet Kongsberg Gruppen smile ekstra bredt.

For nå sier Japans forsvarsminister at landet planlegger å kjøpe norske Joint Strike Missile (JSM) til sine nye F35 kampfly. Dermed blir Japan etter alt å dømme det tredje landet til å velge missilet etter Norge og Australia.

Ryktene om at Japan har vurdert JSM har versert over en lengre periode, men det har ikke vært sikkert om valget ville falle på Kongsbergs missil eller andre alternativer fra leverandører som Lockheed Martin.

Selv om Japan ikke har kommet med en offisiell bestilling ennå, er tonen likevel klar og tydelig fra Tokyo fredag:

– Vi planlegger å introdusere JSM-missilet for montering på F35-A som «stand-off»-missiler som kan avfyres over en lengre avstand enn avstanden til fiendtlige mål, sa forsvarsminister Itsunori Onodera på en pressekonferanse fredag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Forsvarsministeren skal ikke ha nevnt Nord-Korea spesifikt og skal ha sagt at missilkjøpet vil være for å forsvare landet.

Kommunikasjonsdirektør Kyrre Lohne i Kongsberg Defense & Aerospace sier til E24 at de ikke ønsker å kommentere uttalelse fra Japan eller mulige ordre fra enkeltland før en eventuell avtale er undertegnet.

– Det er mye interesse for JSM fra flere land, og JSMs ytelse og egenskaper passer svært godt med F35, sier Lohne.

Vil også kjøpe amerikansk

Så sent som denne uken rapporterte Reuters, basert på anonyme kilder, at Japan forbereder seg på å kjøpe presisjonsmissiler som kan skytes ut fra fly, noe som for første gang vil gi landet mulighet til å angripe nordkoreanske missilutskytningsanlegg.

Da var det snakk om enten at man skulle bestille norske JSM-missiler, eller Lockheed Martins JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile). Den kinesiske avisen South China Morning Post omtalte også JSM-ryktene i sommer, noe som ble omtalt i Laagendalsposten.

Nå antyder den japanske forsvarsministeren at de også skal kjøpe det amerikanske missilet:

– Vi vurderer også å feste Lockheed Martins Joint Air-to-Surface Standoff Missile på F15-flyene våre, sa forsvarsministeren fredag, ifølge Reuters.

Selv om Lockheed Martin-missilet har en lengre rekkevidde enn JSM (1.000 mot 500 kilometer), skiller JSM-missilet seg ut med en svært avansert manøvreringsevne og det avanserte sensorsystemet, som kan gjenkjenne mål på egen hånd.

JSM-missilet har i tillegg den fordelen at det passer inn i våpenstasjonene i skroget til F35, mens det amerikanske missilet må henge på våpenfester under vingene. Det norske missilet unngår dermed å redusere stealth-egenskapene til flyet.

Bekymret for Nord-Korea

Ledelsen i Kongsberg Gruppen har gjennom ett års tid vært klare på at de forventer en oppsving i salget i forsvarssektoren ettersom den sikkerhetspolitiske situasjonen har tilspisset seg flere steder, samtidig som mange land er fordi stadiet med kutt i forsvarsbudsjettene.

Bare i år har Kongsberg Gruppen sikret store kontrakter verdt mange milliarder kroner til sammen for blant annet salg av luftvernsystemet NASAMS til Litauen, et lignende NASAMS-salg til Indonesia og en kommende bestilling av NSM-missiler fra Tyskland.

I Japans tilfelle er det særlig utviklingen i Nord-Korea, med stadige nye missiltester og et atomprogram som stadig kommer nærmere ferdigstillelse, som skaper frykt.

Selv om både Sør-Korea og Japan har et tett forsvarssamarbeid med USA, og er helt avhengige av USA for forsvaret sitt, har den økte spenningen og de stadige missiltestene til det kommunistiske regimet gjort at flere land i regionen revurderer forsvarsevnen sin.

En missilordre til USA og Norge vil ikke være ukontroversiell i Japan og en beslutning vil ifølge Reuters kunne møte motstand fra enkelte deler av opposisjonen i parlamentet. Japan påla seg selv store grunnlovfestede begrensninger i militærevnen etter andre verdenskrig og har så langt ikke hatt missiler med lenger rekkevidde enn 300 kilometer.

Håper på flere utenlandske salg

Kongsberg Gruppen jobber aktivt med å promotere JSM-missilet til flere land, først og fremst for bruk på kampflyet F35, men også andre flytyper som F-18 Super Hornet og F-16.

Når Japan nå ser ut til å ende opp med en bestilling av JSM-missilet til sine fly, vil Kongsberg Gruppen kunne notere seg nok et land på listen over kjøpere og interessenter. Norge har allerede forpliktet seg til å utstyre de 52 norske F35-flyene med JSM-missilet og Australia ser også ut til å ende med en bestilling.

Japan har på sin side bestilt 42 stykk av F35, men det er ikke kjent hvor mange missiler de vil ha.

Selv om bestillinger fra land som Australia, Japan og andre vil kunne gi betydelige inntekter for Kongsberg Gruppen (og leverandørene deres i norsk forsvarsindustri), er det virkelig store spenningsmomentet om USA kommer til å bestille missilet.

Les også

Indonesia velger norsk luftvernsystem: Kongsberg Gruppen vinner kontrakt på 600 mill.

En større JSM-ordre fra USA til deres kommende gigantflåte av F35-fly vil gi inntekter på mange, mange milliarder kroner for Kongsberg Gruppen.

I 2015 underskrev Australia og Norge en samarbeidsavtale som innebærer at Australia betaler for utviklingen og integreringen av en radio frekvenssensor på missilet, som kommer i tillegg til det infrarøde sensorsystemet som er på plass allerede. Selv om Australia ikke har tatt den formelle beslutningen om å bestille JSM-missiler, så tyder utviklingsavtalen og investeringen de gjør på at landet kommer til å ende med en bestilling.

Samtidig som salgsinnsatsen fra Kongsbergs side pågår, fortsetter arbeidet parallelt med å fullføre testingen og integreringen av JSM-missilet med F35-flyet utover i 2018. Det betyr at missilet trolig vil være leveringsklart rundt 2019.

– Utviklingsarbeidet og de siste testene vil bli sluttført i 2018. Tidligere har vi ikke hatt tilgang til å teste JSM på produserte F35 fly i de nyere produksjonsrundene, men det får vi tilgang til i 2018. Da vil integrasjonsarbeidet kunne gjennomføres, sier Kyrre Lohne i Kongsberg Gruppen.

Han ønsker av sikkerhetsgrunner ikke å opplyse når enkeltland kan ta missilet i bruk.

– Vi kan ikke kommentere noe rundt leveringstid til enkeltland, men vi er klare til å produsere når kontraktene skulle komme, sier Lohne.

Les også

Korrupsjonssaken i Romania: Tidligere Kongsberg-direktør dømt i tingretten

Les også

Håper på 15 mrd. i norske ubåtkontrakter

Les også

– Det blir noen spennende kvartaler fremover

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen

Flere artikler